Οι γλυκοπατάτες, σε αντίθεση με τις τυπικές πατάτες, έχουν συνδεθεί κυρίως με τις δίαιτες, καθώς φαίνεται να τις προτιμούν πολλοί που ακολουθούν μια διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους.
Ο λόγος είναι ότι ενώ μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, έχουν ορισμένες διαφορές, που καθιστούν τις γλυκοπατάτες πιο κατάλληλες για αυτό το σκοπό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι άλλες τυπικές πατάτες θα έπρεπε να απορρίπτονται.
Όλες οι πατάτες άσχετα με το είδος τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους κα να συνδυαστούν με όλα σχεδόν τα τρόφιμα ή να καταναλωθούν και σκέτες.
Το αγαπημένο τρόφιμο, μικρών και μεγάλων, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεων τους. Άλλωστε οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι είναι ιδιαίτερα νόστιμες, εύκολες στην προετοιμασία και υγιεινές.
Οι γλυκοπατάτες είναι αμυλούχα και μαλακά λαχανικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα γλυκά και αλμυρά πιάτα. Υπάρχουν όμως κάποιες διαφορές μεταξύ των κανονικών πατατών και των γλυκών πατατών.
Εδώ είναι μερικές διαφορές μεταξύ των δύο αυτών λαχανικών
Φυτική οικογένεια
Οι γλυκοπατάτες ανήκουν στην οικογένεια φυτών Convolvulaceae, ενώ οι κανονικές πατάτες προέρχονται από την οικογένεια φυτών Solanaceae. Οι πρώτες έχουν καφέ φλούδα και πορτοκαλί σάρκα, ενώ οι δεύτερες έχουν λευκή σάρκα.
Θρεπτική αξία
Τόσο οι πατάτες όσο και οι γλυκοπατάτες έχουν ίση ποσότητα υδατανθράκων, λιπών, πρωτεϊνών και θερμίδων. Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, ενώ οι κανονικές πατάτες περιέχουν ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Οι γλυκοπατάτες είναι πιο πλούσιες σε ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα από τις κανονικές.
Γλυκαιμικός δείκτης
Ο γλυκαιμικός δείκτης αναφέρεται στους τρόπους με τους οποίους η τροφή επηρεάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτοί που έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) από το 70 λέγεται ότι αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι πατάτες έχουν GI 89, ενώ οι γλυκοπατάτες έχουν GI 44-94.
Συμπέρασμα
Και τα δύο αυτά είδη πατατών. έχουν ευεργετικές φυτικές ενώσεις και είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Αλλά επειδή οι γλυκοπατάτες έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και είναι πιο πλούσιες σε μικροθρεπτικά συστατικά από τις κανονικές πατάτες, λέγεται ότι είναι πιο υγιείς.
Διαβάστε επίσης:
Το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρουν οι κόκκινες πιπεριές για την υγεία
Πώς να χάσετε και να διατηρήσετε το βάρος σας στα 40
Εκχύλισμα γλυκάνισου: 3 θεραπευτικές ιδιότητες που οφελούν τις γυναίκες
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις