Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, στην προστασία του δέρματος από την ακτινοβολία του ήλιου. Το πιο σίγουρο μέσο προστασίας, σαφώς και είναι η αποφυγή έκθεσης σε αυτόν, ειδικά αν ληφθεί υπόψη, ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, ο οποίος είναι από τους πιο κοινούς τύπους στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ακολουθώντας ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, μπορείτε να ενισχύσετε τις εσωτερικές άμυνες του οργανισμού σας.
«Η κατανάλωση φυτικής διατροφής πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους, μπορεί να ενισχύσει τη φυσική προστασία του δέρματος από τον ήλιο», λέει η Jessica J. Krant, επίκουρη κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στο Ιατρικό Κέντρο SUNY Downstate στη Νέα Υόρκη.
Η υπεριώδης ακτινοβολία, η ρύπανση και άλλες περιβαλλοντικές προσβολές, βλάπτουν τα κύτταρα του δέρματος. Όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα απελευθερώνει δραστικά είδη οξυγόνου, μόρια που βοηθούν στην αποκατάσταση της βλάβης και των ελεύθερων ριζών, που προκαλούν φλεγμονή. Αυτό μπορεί να κάνει μεγαλύτερο τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, ο οποίος εμφανίζεται όταν η βλάβη του DNA φτάνει πολύ μακριά και δεν μπορεί πλέον να επισκευαστεί φυσικά από το σώμα.
Ως αντίδραση ο οργανισμός ξεκινά μια άμυνα με αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν αυτές τις βλάβες και επιδιορθώνουν τη ζημιά. Όταν συμβεί αυτό, όσο περισσότερα λαχανικά περικλείετε στη διατροφή σας, τόσο περισσότερο “εξοπλίζετε” το σώμα σας με αυτές τις θρεπτικές ουσίες για να αποκαταστήσουν τη ζημιά.
Ποια τρόφιμα λοιπόν μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα από τον ήλιο;
Οι διατροφολόγοι και οι γιατροί τονίζουν ότι τα τρόφιμα αυτά για να είναι αποτελεσματικά, πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής σας και όχι κάτι σας μία γρήγορη δίαιτα που ακολουθείτε λίγο πριν τις διακοπές στην παραλία.
Δείτε ποια είναι αυτά:
Λυκοπένιο: Ντομάτες, καρπούζι.
Καροτενοειδή: Κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα τρόφιμα όπως καρότα, πιπεριές, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλια και βερίκοκα.
Πολυφαινόλες: Πράσινο τσάι, η πιο σκούρα σοκολάτα που μπορείτε να ανεχτείτε σε γεύση και σκούρα μούρα όπως κεράσια και βατόμουρα.
Βιταμίνη C: Φράουλες, σκούρα πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, εσπεριδοειδή και κόκκινες πιπεριές.
Βιταμίνη Ε: Σπανάκι, αμύγδαλα, ηλιόσποροι, αβοκάντο.
Υπενθυμίζεται ότι τίποτα, ακόμη και το πιο ανθεκτικό αντηλιακό, δεν μπορεί να αποτρέψει το ηλιακό έγκαυμα εάν κάθεστε διαρκώς κάτω από τον ήλιο, ειδικά τις απαγορευμένες ώρες. Ωστόσο, με ένα σώμα γεμάτο με τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να σταθείτε στον ήλιο με μία extra ασπίδα προστασίας.
Διαβάστε επίσης:
3 tips για να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου μέσω της διατροφής
Τι να προσέξετε στο ξεκίνημα μιας διατροφής για απώλεια βάρους
H διατροφή βασισμένη στα λαχανικά βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση