Τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο πρέπει να περιορίσουν την ποσότητα καλίου που καταναλώνουν επειδή οι νεφροί τους δεν μπορούν να επεξεργαστούν το κάλιο σωστά, προκαλώντας τη συσσώρευση στο αίμα.
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νεφρικής νόσου μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα καλίου . Ένας από τους καλύτερους τρόπους για τον έλεγχο των επιπέδων του, είναι η πραγματοποίηση αλλαγών στη διατροφή.
Αυτό μπορεί να σημαίνει την αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο αντικαθιστώντας τες με εναλλακτικές λύσεις.
Δείτε ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και είναι καλό να αποφεύγονται
Τα υψηλά επίπεδα καλίου μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά συμπτώματα, όπως ακανόνιστο καρδιακό παλμό και μυϊκές κράμπες. Τα χαμηλά επίπεδα από την άλλη, μπορούν να προκαλέσουν αδυναμία των μυών.
Ένας γιατρός ή διαιτολόγος μπορεί να σας πει ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα καλίου για κατανάλωση.
Ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο που πρέπει να περιορίσουν ή να αποφύγουν τα άτομα με νεφρική νόσο περιλαμβάνουν:
Ξηροί καρποί
φασόλια και όσπρια
πατάτες
μπανάνες
τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα
αβοκάντο
αλμυρά τρόφιμα
fast food
επεξεργασμένα κρέατα, όπως αλλαντικά και hot dog
πίτουρο και δημητριακά ολικής αλέσεως
σπανάκι
πεπόνι
ντομάτες
χυμοί λαχανικών
Οι διατροφικοί περιορισμοί μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη περαιτέρω βλάβης στα νεφρά.
Τρόφιμα χαμηλού καλίου για προσθήκη
Οι τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, είναι μια ασφαλέστερη επιλογή για άτομα με νεφρική νόσο. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Νεφρών, μια διατροφή με περιορισμό καλίου επιτρέπει 2.000 χιλιοστόγραμμα καλίου ημερησίως.
Ωστόσο, ένας γιατρός ή διαιτολόγος είναι στην καλύτερη θέση να συμβουλεύει ένα άτομο για τις ατομικές του ανάγκες.
Υπάρχουν πολλά τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Για αυτά τα τρόφιμα, το μισό φλιτζάνι είναι το συνιστώμενο μέγεθος μερίδας.
Η κατανάλωση περισσότερων από μία μερίδων μπορεί να μετατρέψει μια επιλογή χαμηλού καλίου σε σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, οπότε είναι σημαντικό να παραμείνετε σύμφωνα με τις συνιστώμενες οδηγίες:
Τα τρόφιμα χαμηλά σε περιεκτικότητα καλίου είναι τα εξής:
μήλα, χυμός μήλου
τα περισσότερα μούρα, συμπεριλαμβανομένων των βατόμουρων, των φραουλών και των σμέουρων
σταφύλια και χυμός σταφυλιών
χυμός ανανά και ανανάς
καρπούζι
σπαράγγι
μπρόκολο
καρότα
λάχανο
αγγούρια
λευκό ρύζι, χυλοπίτες και ψωμί
κολοκυθάκια πράσινα
καλοκύθα
Σχετικά με το κάλιο
Το κάλιο καλό είναι να μην «κόβεται’ πλήρως από τη διατροφή, καθώς είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη διαχείριση πολλών από τις λειτουργίες του σώματος όπως:
Βοηθά στη συστολή των μυών
διατηρεί την ισορροπία των ηλεκτρολυτών
ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς
βοηθά στην αποτοξίνωση
προωθεί την ανάπτυξη και την υγεία των κυττάρων
παρέχει οξυγόνο στον εγκέφαλο
σταθεροποιεί τον μεταβολισμό
Διαβάστε επίσης:
Οι βασικές αρχές της «πράσινης» διατροφής
Πόσο σίγουρο είναι ότι τα φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην απώλεια κιλών
Με ποια φρούτα μπορείτε να αντικαταστήσετε την προσθήκη ζάχαρης στο φαγητό
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση