Διατροφή

Ποιο θρεπτικό συστατικό τείνουν να έχουν οι γυναίκες έλλειψη από τον οργανισμό;

Photo by Anna Shvets from Pexels

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ρόλος της διατροφής μπορεί να είναι ακόμη και καθοριστικός για ορισμένες καταστάσεις στην υγεία μας.

Τα τρόφιμα που επιλέγουμε συγκεντρώνουν ένα πλήθος ουσιών, οι οποίες εισέρχονται στον οργανισμό και διασπώνται στο στομάχι κυκλοφορώντας στο υπόλοιπο σώμα μέσω του αίματος.

Επομένως μπορεί να είναι εξίσου θρεπτικές ή βλαβερές. Εξαρτάται πάντα από αυτά που τρώμε.

Γι’ αυτό και οι γιατροί και οι διατροφολόγοι, επιμένουν να επιλέγουμε όσο λιγότερο επεξεργασμένες τροφές γίνεται και με ελάχιστα πρόσθετα.

Όμως αυτό που παρατηρείται, είναι ότι οι γυναίκες, έχουν εκ φύσεως την τάση να συγκεντρώνουν ελάχιστες ποσότητες μιας πολύ θρεπτικής ουσίας, που συχνά έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάσουν έλλειψη σε αυτή.

Πρόκειται για το σίδηρο.

Photo by RODNAE Productions from Pexels

Γιατί όμως οι γυναίκες έχουν κυρίως χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο; Σύμφωνα με μια μεγάλη ιατρική ανασκόπηση , η έλλειψη σιδήρου επηρεάζει περίπου το 20 έως το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, κυρίως γυναίκες. Μια κύρια αιτία αυτού οφείλεται στην έντονη αιμορραγία που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και της εγκυμοσύνης, αν και η ανεπαρκής διατροφή και άλλες ιατρικές καταστάσεις μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Επιπλέον, η έντονη άσκηση μπορεί να σας κάνει να χάσετε σίδηρο μέσω του ιδρώτα, μια έννοια γνωστή ως αιμόλυση. Όταν αυτή συμβεί, τα κύτταρα του αίματος σπάνε κατά τη διάρκεια κινήσεων υψηλής έντασης, κάτι που αναλογεί με ένα χτύπημα των ποδιών στο πεζοδρόμιο μετά από πτώση.

Γιατί είναι σημαντικός ο σίδηρος; Ο σίδηρος είναι υπεύθυνος για την παραγωγή δύο πρωτεϊνών που φέρουν οξυγόνο και ονομάζονται αιμοσφαιρίνη και μυοσφαιρίνη. Χωρίς αυτόν, είναι πολύ πιθανό να νιώθετε κουρασμένοι, ζαλισμένοι και εξαντλημένοι.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου; Αρχικά, το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε τα επίπεδα του σιδήρου σας, για να διαπιστώσετε αν όντως έχετε έλλειψη. Εάν βρεθεί χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, υπάρχουν πολλές ζωικές και φυτικές πηγές τροφίμων από τα οποία μπορείτε να πάρετε σίδηρο, όπως ο τόνος, το μοσχάρι, το κοτόπουλο, οι φακές, το σπανάκι, τα σπαράγγια και η σόγια. 

Όπως γνωρίζετε, ο σίδηρος υπάρχει σε δύο κύριες μορφές, την αίμική (οργανικός) και τη μη αιμική (ανόργανος), με την πρώτη να βρίσκεται κυρίως σε ζωικές πηγές και η δεύτερη να βρίσκεται σε φυτικές πηγές.

Ανάλογα με τις διατροφικές σας συνήθειες μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό ή τον διαιτολόγο σας για να σας κατευθύνουν ανάλογα.

Διαβάστε επίσης:

Τα 7 καλύτερα σνακ για πριν τον ύπνο

Τα μινι σνακ που δεν θα σας αφήσουν να παχύνετε στις γιορτές

Ο λόγος που αξίζει να τρώμε περισσότερες γλυκοπατάτες

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση