Τα κρεμμύδια και οι πατάτες είναι δύο απαραίτητα συστατικά της κουζίνας και αυτό γιατί είναι πολύ ευέλικτα και αποτελούν τα βασικά συστατικά σε πολλά πιάτα. Τα δύο αυτά λαχανικά ξεχωρίζουν στη διατροφή και στη μεσογειακή κουζίνα, γιατί χαρίζουν υφή και μοναδική γεύση σε ένα μεγάλο εύρος συνταγών. Η αγορά τους με μία κίνηση μπορεί να φαίνεται εύκολη, όμως υπάρχει κίνδυνος να μαλακώσουν, να βγάλουν βλαστούς και να σαπίσουν, αν δεν αποθηκευτούν όπως πρέπει.
Προτού αναρωτηθείτε τι μπορεί να φταίει και να χαλάει τόσο γρήγορα η σύσταση τους, ξεκινήστε επιλέγοντας τα σωστά. Τα πιο φρέσκα κρεμμύδια, είναι αυτά που είναι σκληρά και δεν έχουν ξεφλουδίσει. Επίσης, καλό είναι να αποφύγετε εκείνα που μυρίζουν έντονα. Όταν διαλέγετε τις πατάτες, βεβαιωθείτε ότι είναι σκληρές και έχουν λεία φλούδα, χωρίς πολλά μαύρα στίγματα και βλαστάρια.
Δείτε παρακάτω:
Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να αποθηκεύσετε τα κρεμμύδια
Μπορείτε να τα διατηρήσετε στον πάγκο, ή σε ένα απαραιτήτως δροσερό, στεγνό, σκοτεινό και καλά αεριζόμενο μέρος, όπως π.χ. σε ντουλάπι, αποθήκη ή υπόγειο.
Εάν οι θερμοκρασίες ή η υγρασία είναι πολύ υψηλές, τότε θα αρχίσουν να σαπίζουν. Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε ανοιχτό καλάθι με πλέγμα και τσάντα με δίχτυα. Οι πλαστικές και κλειστές σακούλες, καλό είναι να αποφεύγονται. Φροντίστε να διατηρείτε σε ξεχωριστά σημεία τα δύο αυτά λαχανικά, καθώς τα αέρια από τα κρεμμύδια μπορούν να προκαλέσουν βλάστηση στις πατάτες.
Σε περίπτωση που τα ξεφλουδίσετε, μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για έως και δύο εβδομάδες. Φροντίστε να φυλάσσετε τα αποφλοιωμένα κρεμμύδια σε αεροστεγές δοχείο. Επίσης ρυθμίστε τη θερμοκρασία του ψυγείου περίπου στους 4 βαθμούς Κελσίου. Από την άλλη πλευρά, τα κομμένα ή ψιλοκομμένα κρεμμύδια μπορούν να διατηρηθούν σε πλαστική σακούλα τροφίμων και να διατηρηθούν στην κατάψυξη για δύο εβδομάδες.
Ποια είναι η κατάλληλη αποθήκευση για τις πατάτες
Εάν θέλετε οι πατάτες να διαρκέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι απαραίτητη η σωστή αποθήκευση. Μπορείτε είτε να τις κρατήσετε στο ντουλάπι, να χρησιμοποιήσετε χάρτινες σακούλες ή ένα ανοιχτό μπολ αλλά ποτέ σακούλες με φερμουάρ ή σκεύη με επένδυση.
Χρειάζονται επίσης αρκετό αέρα για να μην συγκεντρώνεται υγρασία, η οποία τις καταστρέφει. Το δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος είναι ιδανικό για να διατηρείτε σε άριστη κατάσταση τις πατάτες. Εάν δείτε κάποιες ρίζες επάνω τους, φροντίστε να τις αφαιρέσετε σωστά.
Επίσης, κρατήστε τες μακριά από το φως του ήλιου ή το φως φθορίου, διότι υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθεί η παραγωγή χλωροφύλλης στη φλούδα τους και να τους δώσει ένα ανεπιθύμητο πράσινο χρώμα.
Παρά το γεγονός ότι, ενώ συνιστώνται δροσερές θερμοκρασίες, μην τις αποθηκεύετε σε ψυγείο και καταψύκτη. Η μόνη εξαίρεση, είναι οι ήδη μαγειρεμένες πατάτες, οι οποίες μπορούν να διατηρηθούν, για 3-4 ημέρες σε αυτό. Επίσης, να θυμάστε να μην τις τοποθετείτε κοντά σε φρούτα και λαχανικά.
Διαβάστε επίσης:
Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να μπαίνουν ποτέ στο ψυγείο
Ποιες διατροφικές συνήθειες μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό κατά 50%
Οι 7 τροφές που θωρακίζουν τον οργανισμό