ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα χάπια αδυνατίσματος;

Photo by Kate Hliznitsova on Unsplash

Η γρήγορη απώλεια βάρους είναι μία ιδιαίτερα δελεαστική σκέψη, ειδικά όταν υπάρχει η πιθανότητα να μπορεί όντως να συμβεί. Σε αυτή την ιδανική κατάσταση, ποντάρει το μάρκετινγκ των χαπιών αδυνατίσματος. Στην υπόσχεση ότι μέσα σε δύο εβδομάδες, μπορεί κάποιος να χάσει μέχρι και εφτά κιλά, ανάλογα με το βάρος του.  Η αλήθεια είναι ότι η ιδέα αυτή είναι πολύ δελεαστική. Δυστυχώς όμως τίποτα από όλα αυτά δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Πέρα από την αμφίβολη δραστικότητα τους, προκύπτει ένα ακόμα πιο σοβαρό ερώτημα, αν όντως δεν βλάπτουν την υγεία και πόσο ασφαλή είναι γενικά.

Καθορισμός ρεαλιστικών προσδοκιών

Δεν υπάρχει μαγικό χάπι ή συνταγή για απώλεια βάρους. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε κιλά και να τα κρατήσετε μακριά, είναι να τρώτε μια υγιεινή δίαιτα χαμηλών θερμίδων και να είστε πιο σωματικά δραστήριοι.

Χάπια απώλειας βάρους, φάρμακα χωρίς συνταγή, φυτικά προϊόντα ή άλλα συμπληρώματα διατροφής, είναι στην καλύτερη περίπτωση, εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Όμως υπάρχει μικρή έρευνα σχετικά με αυτά τα προϊόντα. Τα καλύτερα μελετημένα από αυτά είναι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Κλινικά σημαντική απώλεια βάρους, σημαίνει ότι έχετε χάσει αρκετό βάρος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων ασθενειών. Αυτό ορίζεται γενικά, ως το 5 τοις εκατό ή περισσότερο του σωματικού βάρους.

Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη, ότι η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται σε ένα ερευνητικό περιβάλλον, μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ό, τι στην πραγματικότητα. Επίσης, οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες στα χάπια αδυνατίσματος μπορούν να επηρεάσουν το πόσο μπορεί να είναι αποδοτικά.

Είναι λογικό να περιμένουμε ότι τα χάπια απώλειας βάρους με συνταγή μπορεί να είναι ευεργετικά, αλλά δεν θα είναι μαγικά. Δεν λειτουργούν για όλους και τα οφέλη μπορεί να είναι μέτρια. Οι ερευνητές γνωρίζουν πολύ λιγότερα για τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους των προϊόντων απώλειας βάρους χωρίς συνταγή.

Photo by The Tonik on Unsplash

Οι θεραπείες απώλειας βάρους εμπίπτουν σε δύο γενικές κατηγορίες:

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Συμπληρώματα διατροφής

Τα πρότυπα για τη ρύθμιση της παραγωγής και της εμπορίας αυτών των δύο τύπων θεραπειών είναι διαφορετικά. Για ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο, όπως η ορλιστάτη (Alli), η φαρμακευτική εταιρεία πρέπει να παρέχει στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποτελέσματα από ανθρώπινες (κλινικές) δοκιμές, που δείχνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στη δόση χωρίς συνταγή.

Οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων διατροφής, είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της ασφάλειας του προϊόντος τους και για να κάνουν ειλικρινείς ισχυρισμούς σχετικά με πιθανά οφέλη. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί των κατασκευαστών δεν υπόκεινται σε έλεγχο ή έγκριση της FDA, πριν από το μάρκετινγκ. Επίσης, ο τύπος ή η ποιότητα της έρευνας που χρησιμοποιείται για την υποστήριξη των ενδείξεων μπορεί να διαφέρει.

Εάν το FDA αποδείξει ότι ένα συμπλήρωμα δεν είναι ασφαλές, ο οργανισμός μπορεί να απαγορεύσει το προϊόν ή να ζητήσει από έναν κατασκευαστή να το αποσύρει οικειοθελώς. Το FDA μπορεί επίσης να λάβει μέτρα εναντίον κατασκευαστή, εάν δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξει μια αξίωση.

Ερμηνεία αξιώσεων για συμπληρώματα απώλειας βάρους

Όταν ένα συμπλήρωμα διατροφής διατίθεται στο εμπόριο ως «κλινικά αποδεδειγμένο» ότι προκαλεί απώλεια βάρους, θα πρέπει να υπάρχει κάποιο είδος κλινικών στοιχείων που να το υποστηρίζουν. Ένας τέτοιος ισχυρισμός, ωστόσο, δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με την κλινική έρευνα.

Για παράδειγμα, τα συμπληρώματα κετόνης βατόμουρου διατίθενται στο εμπόριο ως κλινικά αποδεδειγμένα, φυσικά προϊόντα απώλειας βάρους. Από τον Δεκέμβριο του 2017, τα αποτελέσματα μίας μόνο κλινικής δοκιμής με βατόμουρο κετόνη είχαν δημοσιευτεί. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν τις ακόλουθες πληροφορίες:

Η δοκιμή οκτώ εβδομάδων χρησιμοποίησε ένα συμπλήρωμα πολλών συστατικών με βατόμουρο κετόνη, καφεΐνη, πικρό πορτοκάλι, εκχύλισμα ρίζας τζίντζερ και εκχύλισμα ρίζας σκόρδου, καθώς και άλλα βότανα, βιταμίνες και μέταλλα.

Εβδομήντα παχύσαρκοι ενήλικες ανατέθηκαν τυχαία να λάβουν είτε το συμπλήρωμα, είτε ένα ανενεργό συστατικό (εικονικό φάρμακο).

Όλοι οι συμμετέχοντες τέθηκαν σε πρόγραμμα περιορισμένης διατροφής και άσκησης. Σαράντα πέντε άτομα ολοκλήρωσαν και τις οκτώ εβδομάδες της δοκιμής.
Μεταξύ των ατόμων που ολοκλήρωσαν τη δοκιμή, η μέση απώλεια βάρους στην ομάδα συμπληρωμάτων ήταν 1,9 κιλά. Η μέση απώλεια βάρους στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου ήταν 0,4 κιλά.

Η απώλεια βάρους στην ομάδα θεραπείας ήταν μέτρια και η δοκιμή ήταν μόνο οκτώ εβδομάδες, η οποία δεν είναι αρκετή για να μάθει αν το συμπλήρωμα θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, το συμπλήρωμα περιελάμβανε πολλά συστατικά, καθιστώντας αδύνατο να κρίνουμε ποια συστατικά βοήθησαν στην απώλεια βάρους.

Κατανόηση των ζητημάτων ασφάλειας

Η περιορισμένη έρευνα, καθιστά επίσης δύσκολη την εκτίμηση της ασφάλειας ενός συμπληρώματος απώλειας βάρους. Και ένα προϊόν δεν είναι απαραίτητα ασφαλές μόνο επειδή είναι φυσικό. Αν και σπάνια, ορισμένα συμπληρώματα διατροφής έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα, όπως η ηπατική βλάβη. Επομένως είναι σημαντικό να κάνετε έρευνα, εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε χάπια απώλειας βάρους χωρίς συνταγή.

Συμβουλή γιατρού

Εάν σκέφτεστε να λάβετε χάπια απώλειας βάρους, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας, ειδικά εάν έχετε προβλήματα υγείας, παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα ή είστε έγκυος ή θηλάζετε. Είναι επίσης σημαντικό να λάβετε συμβουλές για πιθανές αλληλεπιδράσεις με την τρέχουσα χρήση φαρμάκων, βιταμινών ή μετάλλων.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να προσφέρει συμβουλές για την απώλεια βάρους, να παρέχει υποστήριξη, να παρακολουθεί την πρόοδό σας ή να σας παραπέμπει σε διαιτολόγο