Διατροφή

Πόσο ωφέλιμες για την υγεία είναι οι γαρίδες;

Photo by Vino Li on Unsplash

Εάν αγαπάτε τις γαρίδες αλλά τις αποφεύγετε γιατί ανησυχείτε για τη χοληστερίνη σας, τότε ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Οι επιστήμονες έχουν απορρίψει παλαιές υποθέσεις σχετικά με τους κινδύνους της χοληστερίνης από τα τρόφιμα. Πλέον, μπορείτε να απολαύσετε τα πολλά οφέλη για την υγεία, που προσφέρουν αυτά τα νόστιμα θαλασσινά.

Διατροφική αξία

Οι ακόλουθες διατροφικές πληροφορίες παρέχονται από το USDA για 1 φλιτζάνι βραστής ή μαγειρεμένης στον ατμό γαρίδας για 150 γραμμάρια

Θερμίδες : 132
Λίπος : 1,9g
Νάτριο : 503mg
Υδατάνθρακες : 1,7g
Ίνες: 0g
Ζάχαρη: 0g
Πρωτεΐνη : 25,2g

Υδατάνθρακες
Οι γαρίδες είναι φυσικά πολύ χαμηλές σε υδατάνθρακες, με λιγότερο από 2 γραμμάρια ανά φλιτζάνι.

Λίπη

Οι γαρίδες περιέχουν περίπου 2 γραμμάρια λίπους ανά φλιτζάνι, ωστόσο, στερούνται σχεδόν των κορεσμένων λιπών που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις. Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους στις γαρίδες προέρχεται από ωφέλιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πολυακόρεστα λίπη. Το μαγείρεμα τους σε βούτυρο ή λάδι και στο τηγάνι, αυξάνει τη συνολική περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Πρωτεΐνη

Η γαρίδα περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται από τον οργανισμό. Είναι ένας υγιεινός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης σας χωρίς να πάρετε επιπλέον κορεσμένα λίπη.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία
Οι γαρίδες είναι μια εξαιρετική πηγή φωσφόρου και βιταμίνης Β12. Επίσης περιέχουν ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και χολίνη.

Photo by Andrés Medina on Unsplash

Οφέλη για την υγεία

Οι γαρίδες είναι πιο υγιεινές από ό, τι πιστεύαμε. Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη για την υγεία:

Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Όταν μαγειρεύεται στον ατμό ή βράζεται, η γαρίδα είναι μια ολόκληρη τροφή και άπαχη πηγή πρωτεΐνης. Αποτελεί  μια καλή πηγή χολίνης, η οποία επηρεάζει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, έναν σημαντικό δείκτη για τις καρδιακές παθήσεις. Παρόλο που οι γαρίδες περιέχουν χοληστερόλη, δεν περιέχουν κορεσμένα λίπη. Νεότερες έρευνες δείχνουν ότι αυτά ευθύνονται για τις καρδιακές παθήσεις και όχι η διατροφική χοληστερόλη.

Κατάλληλες για εγκύους

Σε αντίθεση με τα περισσότερα θαλασσινά, οι γαρίδες περιέχουν σχεδόν μηδέν υδράργυρο, καθιστώντας την ασφαλέστερη επιλογή για τις έγκυες. Επιπλέον, η γαρίδα παρέχει πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά στην εγκυμοσύνη, όπως σίδηρος, Β12, ασβέστιο, ψευδάργυρος, χολίνη και πρωτεΐνες.

Βοηθά να συντηρήσετε τα κιλά που χάσατε

Αναμφισβήτητα πιο δύσκολο από την απώλεια βάρους είναι η συντήρηση. Ευτυχώς, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως οι γαρίδες, μπορούν να βοηθήσουν. Μελέτες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη επηρεάζει τις ορμόνες της όρεξης, βοηθώντας στη συντήρηση του βάρους.

Ενισχύει τα οστά

Οι γαρίδες προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά, που εμπλέκονται στην υγεία των οστών. Μαζί με την πρόσληψη ασβεστίου, μαγνησίου και σεληνίου, οι γαρίδες είναι πάνω από όλα, μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Μεγάλες μελέτες, δείχνουν σημαντικές μειώσεις στα κατάγματα των οστών που σχετίζονται με την πρόσληψη πρωτεϊνών.

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες στα οστρακοειδή, είναι συχνές και συνήθως περιλαμβάνουν αντίδραση σε γαρίδες, αστακούς και καβούρια. Τα περισσότερα άτομα με αλλεργίες σε αυτά τα τρόφιμα, παθαίνουν, κράμπες στο στομάχι, δυσκολία στην αναπνοή, σφίξιμο στο λαιμό, κνίδωση, ζάλη ενώ υποφέρουν και από εμετό.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αλλεργία στα οστρακοειδή, μιλήστε με έναν αλλεργιολόγο.  Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή, για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Παρενέργειες

Εάν είστε ευαίσθητοι στα θειώδη άλατα, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες ποικιλίες γαρίδας ψεκάζονται με αυτά,  για να αποφευχθεί μια φυσική αντίδραση αποχρωματισμού στο κέλυφος. Η ποσότητα του προστιθέμενου θειώδους είναι ελάχιστη και συνήθως όχι αρκετή για να προκαλέσει κάποια αντίδραση. Οι κατασκευαστές υποχρεούνται να προσδιορίζουν τη χρήση θειώδους στην ετικέτα της συσκευασίας.