Η φέτα παρασκευάζεται με αιγοπρόβειο γάλα. Η γεύση της είναι αρκετά έντονη όταν παρασκευάζεται με πρόβειο και πιο ήπια, όταν συνδυάζεται με κατσικίσιο.
Το αγαπημένο αυτό τρόφιμο μπορεί να έχει τέλεια γεύση, όμως περιέχει αρκετά λιπαρά και καλό είναι η κατανάλωση να γίνεται με μέτρο.
Από τη μία πρόκειται για ένα προϊόν που περιέχει ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά και από την άλλη αποτελεί πηγή λιπαρών.
Επομένως δεν μπορεί κάποιος να γνωρίζει με βεβαιότητα αν κάνει καλό ή όχι για την υγεία.
Οι διατροφολόγοι σαφώς και έχουν την απάντηση η οποία είναι η συμβουλή να μην χάνετε το μέτρο, όπως θα κάνατε και σε οποιαδήποτε άλλο γευστικό πειρασμό.
Τα οφέλη για την υγεία είναι πολύ περισσότερα:
Μία μερίδα 28 γραμμαρίων περιέχει:
Θερμίδες: 74
Λίπος: 6 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 1,1 γραμμάρια
Ριβοφλαβίνη: 14% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας
Ασβέστιο: 14% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας
Νάτριο: 13% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας
Φώσφορος: 9% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας
Βιταμίνη Β12: 8% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας
Σελήνιο: 6% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας
Βιταμίνη Β6: 6% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας
Ψευδάργυρος: 5% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας
Τα πλεονεκτήματα για την υγεία
Ευκολότερη πέψη: Η φέτα διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης και είναι ένα μη αλλεργιογόνο τυρί και αντιφλεγμονώδες. Αυτό σημαίνει ότι κάνει καλό για άτομα που έχουν ήπιες αλλεργίες στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Περιεκτικότητα σε λιπαρά: Αντικαταστήστε το τσένταρ και την παρμεζάνα με φέτα. Το τυρί αυτό από φυσικού του, έχει χαμηλότερα λιπαρά και θερμίδες σε σχέση με άλλα πιο παχυντικά. Η φέτα μπορεί να έχει 21 γραμμάρια λίπους (ανά 100 γραμμάρια) σύμφωνα με το USDA. Το Cheddar από την άλλη πλευρά έχει 33 γραμμάρια, ενώ η παρμεζάνα έχει 29 γραμμάρια πλήρων λιπαρών, τα περισσότερα από τα οποία είναι κορεσμένα. Παρόλα αυτά πάλι χρειάζεται προσοχή, αν επιθυμείτε να χάσετε κιλά, καθώς δεν θεωρείται διαιτητικό τυρί.
Καλή πηγή πρωτεϊνών: Εκτός από τα υγιή λιπαρά και το ασβέστιο, η φέτα μπορεί επίσης να αποδειχθεί καλή πηγή πρωτεΐνης, βοηθώντας σημαντικά στην ανάπτυξη της μυικής μάζας.
Πλούσια πηγή βιταμινών: Η φέτα θα μπορούσε επίσης να είναι μια πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή σας εάν θέλετε να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με επιπλέον βιταμίνες από άλλες πηγές, εκτός από τα φρούτα. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6, βιταμίνη Α και φωσφόρο.
Εξαιρετικό προβιοτικό: Το γευστικό αυτό τυρί, μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία του εντέρου. Η φέτα περιέχει πολυάριθμα προβιοτικά όπως Lactobacillus casei, L. paracasei, L. plantarum, L. rhamnosus, L. coryneformis, Lactobacillus curvatus, L. brevis και άλλα παρόμοια, που είναι καλά για τη γενική υγεία.
6. Καλό για την υγεία των οστών: Παρασκευάζεται ως συνήθως από κατσικίσιο ή αιγοπρόβειο γάλα και είναι μια από τις πιο υγιείς πηγές ασβεστίου και καλίου. Οι διαιτολόγοι αναφέρουν ότι η φέτα, όπως και κάθε γαλακτοκομικό προϊόν, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία των οστών.
Διαβάστε επίσης:
Το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρουν οι κόκκινες πιπεριές για την υγεία
Τι είναι η δίαιτα yo-yo και πώς επηρεάζει τον οργανισμό;
Πόσο σίγουρο είναι ότι τα φρούτα και λαχανικά βοηθούν στην απώλεια κιλών
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση