Οι πατάτες είναι από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά τρόφιμα σε μικρούς και μεγάλους. Πολλοί όμως πιστεύουν ότι είναι παχυντικές κυρίως εξαιτίας του τρόπου που συνηθίζουν να τις μαγειρεύουν. Οτιδήποτε όμως τηγανητό και λουσμένο με διάφορες σάλτσες μπορεί να προκαλέσει αύξηση κιλών.
Μια μελέτη εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης πατάτας κάθε μέρα, σε σύγκριση με την κατανάλωση του ίδιου αριθμού θερμίδων σε επεξεργασμένα δημητριακά.
Μία πατάτα μεσαίου μεγέθους την ημέρα μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής και δεν αυξάνει τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο, τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, αρκεί να είναι βρασμένη ή ψημένη χωρίς πολύ αλάτι και σάλτσες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η μελέτη από διατροφολόγους στο πανεπιστήμιο «The Pennsylvania State University».
Η κατανάλωση μη τηγανισμένης πατάτας οδήγησε επίσης σε υψηλότερη πρόσληψη καλίου και ινών σε σύγκριση με την κατανάλωση ραφιναρισμένων σπόρων, όπως το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί ή τα ζυμαρικά. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα στο «British Journal of Nutrition».
Οι διατροφολόγοι σαφώς και αποθαρρύνουν τον κόσμο να τρώει chips ή τηγανητές πατάτες, όμως δεν αγνοούν το γεγονός ότι έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Γι’ αυτό και τονίζουν τον τρόπο που πρέπει να τις μαγειρεύουν και την ποσότητα της μερίδας που μπορούν να λάβουν.
Στην μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση που έχει στον οργανισμό η καθημερινή κατανάλωση πατάτας, σε σύγκριση με την κατανάλωση του ίδιου αριθμού θερμίδων σε επεξεργασμένα δημητριακά.
Προσέλαβαν 50 υγιείς ενήλικες, των οποίων η αρχική πίεση αίματος και η αρτηριακή δυσκαμψία μετρήθηκαν στην αρχή της μελέτης και των οποίων τα δείγματα αίματος ελέγχθηκαν για γλυκόζη, χοληστερόλη νηστείας, ινσουλίνη και άλλους δείκτες. Αυτοί οι έλεγχοι επαναλήφθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.
Στη συνέχεια ανατέθηκε τυχαία στους συμμετέχοντες να αντικαταστήσουν το συνηθισμένο πιάτο αμυλούχου κύριου γεύματος με ένα πιάτο της μελέτης: είτε 200 θερμίδες αξίας πατάτας είτε ραφιναρισμένων κόκκων, όπως παρασκευάστηκαν από το «Κέντρο Μελέτης Μεταβολικής Διατροφής» στο «Penn State». Έτρωγαν με αυτόν τον τρόπο κάθε μέρα για τέσσερις εβδομάδες.
Τα πιάτα με τις βραστές και ψητές πατάτες συγκρίθηκαν με άλλα σιτηρά όπως ισπανικό ρύζι, ζυμαρικά και ψωμί σκόρδου.
Αποδείχθηκαν πλούσια πηγή καλίου
Η πρόσληψη καλίου και ινών από τους συμμετέχοντες ήταν σημαντικά υψηλότερη όταν κατανάλωναν πατάτες, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα, σύμφωνα με τη μελέτη. Η ποιότητα διατροφής τους ήταν επίσης υψηλότερη, λόγω της μεγαλύτερης πρόσληψης λαχανικών.
Επίσης σύμφωνα με τους διατροφολόγους δεν παρατηρήθηκαν στοιχεία με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και δεν υπήρχε διαφορά στη χοληστερόλη, την ινσουλίνη ή άλλους δείκτες. Αυτό που είχε ακόμα μεγαλύτερη αξία είναι ότι δεν υπήρξαν αρνητικές καρδιομεταβολικές συνέπειες.
Οι πατάτες είναι μια πλούσια πηγή καλίου, η οποία είναι σημαντική για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν τρώνε ποιοτικά.
Σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν υπέρταση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.