Το τσάι είναι ένα ρόφημα που καταναλώνεται σχεδόν σε όλο το πλανήτη και είναι ιδιαίτερα αγαπητό από όλους. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία, όπως το πράσινο και το μαύρο. Αυτά τα δύο, παρασκευάζονται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis.
Και οι δύο τύποι έχουν ορισμένα κοινά οφέλη για την υγεία. Τόσο το μαύρο τσάι όσο και το πράσινο, αποτελούνται από ισχυρές ενώσεις που προσφέρουν διάφορα πλεονεκτήματα. Και οι δύο συμβάλλουν στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, στην απώλεια βάρους και στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.
Εκτός όμως από αυτές τις πολύτιμες ομοιότητες έχουν ορισμένες διαφορές. Δείτε παρακάτω ποιες είναι αυτές:
Πράσινο τσάι
Όσον αφορά την παραγωγή, τα φύλλα του πράσινου τσαγιού δεν οξειδώνονται. Συλλέγονται από το φυτό του τσαγιού και θερμαίνονται για να αποφευχθεί η οξείδωση.
Όσον αφορά την ποσότητα καφεΐνης που υπάρχει στο πράσινο τσάι, περιέχει μόλις το 1/4 της ποσότητας καφεΐνης που υπάρχει στον καφέ, γεγονός που το καθιστά μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση.
Βοηθά επίσης στην απώλεια βάρους. Η καφεΐνη και οι κατεχίνες που περιέχονται μέσα σε αυτό, ενισχύουν τον μεταβολισμό και μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να κάψει λίπος γρήγορα και αποτελεσματικά.
Για να ετοιμάσετε τέλεια το πράσινο τσάι, ζεστάνετε 220 ml νερού στους 100 βαθμούς Κελσίου. Προσθέστε 2 γραμμάρια φύλλων πράσινου τσαγιού. Αφήστε το να βράσει για 2-3 λεπτά και στραγγίστε.
Μαύρο τσάι
Το μαύρο τσάι παράγεται κυλώντας τα φύλλα και εκθέτοντάς τα στον αέρα για να ξεκινήσει η διαδικασία οξείδωσης. Τα φύλλα του μαύρου τσαγιού συλλέγονται και μαραίνονται για τη μείωση της περιεκτικότητας σε υγρασία.
Επίσης έχει υψηλότερα επίπεδα καφεΐνης σε σύγκριση με το πράσινο τσάι, καθώς περιέχει το 1/3 της ποσότητας καφεΐνης που υπάρχει στον καφέ.
Με αυτό το δεδομένο, είναι αποτελεσματικό στην αύξηση της ροής του αίματος και στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της εστίασης.
Για να ετοιμάσετε μαύρο τσάι, ζεστάνετε 220 ml νερού στους 100 βαθμούς Κελσίου. Προσθέστε 2 γραμμάρια φύλλα μαύρου τσαγιού και αφήστε το να βράσει για 3-4 λεπτά. Σουρώστε τα φύλλα και σερβίρετε.
Συμπέρασμα
Τόσο το πράσινο τσάι όσο και το μαύρο τσάι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Αλλά επειδή τα φύλλα του πράσινου τσαγιού δεν οξειδώνονται, έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με το μαύρο τσάι. Με βάση αυτό, μπορούμε να πούμε ότι το πράσινο τσάι είναι πιο υγιεινό από το μαύρο.
Διαβάστε επίσης:
Τα 10 φρούτα που βοηθούν στην απώλεια βάρους
Το νούμερο ένα σνακ για την υγεία της καρδιάς
Εκχύλισμα γλυκάνισου: 3 θεραπευτικές ιδιότητες που οφελούν τις γυναίκες
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις