Οι περισσότεροι από εμάς συνήθως συσχετίζουμε τα βακτήρια, με κάτι αρνητικό για την υγεία. Η αλήθεια όμως είναι ότι το σώμα μας είναι γεμάτο με αυτά. Συγκεκριμένα, το πεπτικό σύστημα λαμβάνει πολλή βοήθεια από τρισεκατομμύρια μικρόβια. Η διατήρησή τους στο σωστό επίπεδο, κάνει καλό στην υγεία.
Συγκεκριμένα, τα βακτήρια του εντέρου αποτελούν το μικρόβιο του εντέρου , ένα οικοσύστημα μικροοργανισμών που βοηθούν στην πέψη και όπως κατανοούμε όλο και περισσότερο, επηρεάζουν άλλες πτυχές της υγείας. Ορισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα, που περιέχουν χρήσιμους μικροοργανισμούς, τα λεγόμενα ως προβιοτικά, μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη αυτού του μικροβίου και της συνολικής υγείας όταν λαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, εμφανίζουν πιθανά οφέλη για την υγεία του ξενιστή, όταν τροποποιούν τη σύνθεση και τη δραστηριότητα των μικροβίων του εντέρου.
Αυτά λαμβάνονται μέσω των τροφών που τρώμε και βρίσκονται σε ζυμωμένα τρόφιμα, καλλιεργημένο γάλα ή προστίθενται σε διάφορα είδη, ως συμπληρώματα διατροφής. Βοηθούν στην υποστήριξη της υγιούς γαστρεντερικής λειτουργίας και βελτιώνουν την αντίσταση στις ασθένειες ενάντια στα παθογόνα του εντέρου
Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά είναι:
Γιαούρτι και το ξινόγαλα
– Παραδοσιακό βουτυρόγαλα, το οποίο είναι το υγρό που απομένει κατά την παρασκευή βουτύρου.
– Τυριά που περιέχουν ζωντανές ενεργές καλλιέργειες.
– Kombucha, ένα ποτό που έχει υποστεί ζύμωση.
– Ξινολάχανο, ένας τύπος λάχανου που έχει υποστεί ζύμωση.
– Kimchi, ένα πικάντικο κορεατικό φαγητό που έχει υποστεί ζύμωση από λάχανο ή άλλα λαχανικά.
– Tempeh, ένα προϊόν ζύμωσης σόγιας που μερικές φορές χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο κρέατος.
– Miso, ένας τύπος γιαπωνέζικου καρυκεύματος που παρασκευάζεται με ζύμωση σόγιας ή ένα σιτάρι όπως κριθάρι ή ρύζι.
– Τουρσιά που έχουν υποστεί ζύμωση.
– Ψωμί μαγιάς.
Πώς βοηθούν τα προβιοτικά
Το μεγαλύτερο μέρος των βακτηρίων του εντέρου μας βρίσκεται στο παχύ έντερο και παίζουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση, αποθήκευση και χρήση θερμίδων που λαμβάνονται από την πρόσληψη φυτικών ινών.
Οι διαιτητικές ίνες είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό, που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Βοηθά στη δημιουργία κοπράνων και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα. Σας βοηθά επίσης να αισθάνεστε πιο χορτάτοι, οπότε θεωρείται από καιρό χρήσιμο για όσους θέλουν να διαχειριστούν ή να μειώσουν το βάρος τους.
Αλλά το σώμα δεν μπορεί από μόνο του να αφομοιώσει τις διαιτητικές ίνες και εκεί είναι που τα βακτήρια του εντέρου μπαίνουν στο παιχνίδι. Χρειάζονται ορισμένους τύπους διαιτητικών ινών ως πηγή τροφής τους. Όταν η άπεπτη ίνα φτάνει στο παχύ έντερο, τα βακτήρια του εντέρου τη διασπούν. Ως αποτέλεσμα, παράγονται ορμόνες, λιπαρά οξέα και θερμίδες.
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του μικροβίου του εντέρου των ατόμων με παχυσαρκία και των ατόμων που δεν έχουν παχυσαρκία. Αυτό οδήγησε στην υπόδειξη, ότι το μικρόβιο του εντέρου μπορεί να παίζει ρόλο στον έλεγχο του βάρους μας. Αλλά αν αυτό σημαίνει ότι η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων ή η αύξηση της πρόσληψης τροφών, που περιέχουν προβιοτικά μπορεί να βελτιώσουν την απώλεια βάρους ή να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε καλύτερα το βάρος δεν έχει γίνει ακόμα σαφές.
Μπορεί η λήψη προβιοτικών να με βοηθήσει να χάσω βάρος;
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις αλλά όχι αποδείξεις ότι αυτό ισχύει 100%. Ορισμένες πειραματικές μελέτες σε αρουραίους έχουν δείξει ότι ορισμένα προβιοτικά βοηθούν στην απώλεια βάρους, ωστόσο, οι μελέτες σε ανθρώπους δεν ήταν πειστικές.
Μπορεί ορισμένες εταιρείες να προτείνουν ότι η λήψη τους θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, όμως οι ειδικοι προειδοποιούν ότι δεν μπορούμε ακόμα να το λαμβάνουμε αυτό σοβαρά υπόψη.
Μέχρι στιγμής υπήρξαν λίγες τυχαίες ελεγχόμενες δοκιμές, που έχουν αξιολογήσει τις επιδράσεις των προβιοτικών στο σωματικό βάρος και στα συνολικά επίπεδα σωματικού λίπους. Ωστόσο, η αύξηση της πρόσληψης ινών, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.
Μια δίαιτα με μια ποικιλία από αυτές, σύμφωνα με τους διαιτολόγους, βοηθά στην απώλεια βάρους. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, αυξάνουν την ποικιλομορφία του μικροβίου του εντέρου και αυτή η ποικιλία, παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο αδυνάτισμα και σε άλλες πτυχές της υγείας.