ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σπανάκι ή μπρόκολο; – Ποιο είναι πιο θρεπτικό

μπρόκολο
Photo by Nadine Primeau on Unsplash

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σύμφωνα με τους διατροφολόγους και τους γιατρούς, είναι τα καλύτερα τρόφιμα για την υγεία. Τα κυριότερα οφέλη που προσφέρουν, είναι βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Ο λόγος που ως συνήθως συγκρίνεται το σπανάκι με το μπρόκολο, είναι διότι και τα δύο συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, που κάθε ένα από αυτά προσφέρει διαφορετικά οφέλη. Ένα όμως από τα δύο, φαίνεται ότι υπερισχύει ελάχιστα σε σχέση με το άλλο.

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε διάφορους τύπους αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Από την άλλη, το μπρόκολο, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ασβέστιο και ψευδάργυρο. Και τα δύο χρησιμοποιούνται αρκετά σε στη μεσογειακή διατροφή και γενικά είναι ευρέως διαδεδομένα λαχανικά.

Ακολουθούν μερικές διαφορές μεταξύ των δύο λαχανικών

Σπανάκι

Διατροφική αξία 

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου. Περιέχει επίσης σημαντική ποσότητα μαγγανίου, μαγνησίου, καλίου, διαιτητικών ινών, βιταμίνης Β6, λουτεΐνης, πρωτεΐνης, χολίνης κ.λπ.

Οφέλη για την υγεία 

Το σπανάκι βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς είναι πλούσιο σε κάλιο που είναι ευεργετικό για άτομα που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση. Με τον τρόπο αυτό, μειώνει τις επιδράσεις του νατρίου στο σώμα.

Έχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες, όπως η νεοξανθίνη και η βιολαξανθίνη που μειώνουν τη φλεγμονή. Αυτές, βοηθούν επίσης στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, της ημικρανίας, των πονοκεφάλων, του άσθματος και της αρθρίτιδας.

Το σπανάκι είναι μια πλούσια πηγή σιδήρου, που σας απομακρύνει από τον κίνδυνο να εμφανίσετε αναιμία. Ο σίδηρος ενισχύει την ενέργεια στο ανθρώπινο σώμα και σας βοηθά να παραμείνετε δραστήριοι και ενεργητικοί.

Photo by FOODISM360 on Unsplash

Μπρόκολο

Διατροφική αξία 

Είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο, ασβέστιο, σελήνιο, παντοθενικό οξύ, χρώμιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Ε και Β1. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθά στο να διατηρούνται υγιή τα οστά, το δέρμα, η όραση, ενώ δυναμώνει και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οφέλη για την υγεία 

Το μπρόκολο λέγεται ότι είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη του καρκίνου. Μειώνει τον κίνδυνο σε διάφορα συστήματα οργάνων στο σώμα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα σεληνίου.

Το λαχανικό αυτό, είναι πλούσιο σε ορισμένα καροτενοειδή γνωστά ως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου οφθαλμικών διαταραχών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που απαιτείται για την πήξη του αίματος και βοηθά στο να διατηρούνται υγιή και δυνατά τα οστά. Αυξάνει την οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων σε άτομα με οστεοπόρωση.

Επομένως ποιο υπερισχύει θρεπτικά;

Μπορούμε να πούμε ότι μεταξύ των δύο λαχανικών, το σπανάκι λέγεται ότι είναι πιο υγιές από το μπρόκολο καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, μικρότερη ποσότητα σακχάρων και είναι πλουσιότερο σε πρωτεΐνες, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, μαγγάνιο και κάλιο σε σύγκριση με το μπρόκολο.

Σε κάθε περίπτωση και τα δύο είναι πολύ υγιεινά και συνιστάται η καθημερινή τους κατανάλωση είτε μαγειρεμένα είτε σε σαλάτες. Το λεμόνι και το ελαιόλαδο, μπορεί να τα συνοδεύσει άψογα.

Διαβάστε επίσης:

Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος

Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης

Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση