Το ξίδι χρησιμοποιείται εδώ και 5.000 χρόνια, ως συστατικό στο φαγητό αλλά και ως φάρμακο. Πολλοί το συνδέουν λανθασμένα με την καύση του λίπους, πιστεύοντας ότι είναι ένας φυσικός λιποδιαλύτης. Στην πραγματικότητα όμως αυτό δεν ισχύει. Παρόλα αυτά, χάρη στα συστατικά του, μπορεί όντως να καταστείλει την όρεξη. Δείτε παρακάτω τις 3 βασικές του ιδιότητες σύμφωνα με τους διατροφολόγους:
Καταπολεμά το μεταβολικό σύνδρομο
Το ξίδι περιέχει έναν αριθμό αντιοξειδωτικών που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του σώματος από το μεταβολικό σύνδρομο, που αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με το MedlinePlus.
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει είναι τα εξής: κουερκετίνη, πολυφαινόλες, τανίνες, προανθοκυανιδίνες, κατεχίνη και φλαβονοειδή.
Η κουερσετίνη βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό της ινσουλίνης. Οι πολυφαινόλες και οι τανίνες βοηθούν στην αναστολή του παράγοντα πήξης και της συσσώρευσης αιμοπεταλίων, δύο σοβαρούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι τανίνες βοηθούν επίσης στην αύξηση των επιπέδων λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας στο αίμα, της λεγόμενης καλής χοληστερόλης. Οι προανθοκυανιδίνες στο ξίδι, καθυστερούν το σχηματισμό πλάκας στα τοιχώματα της αρτηρίας και η κατεχίνη και τα φλαβονοειδή συνεργάζονται μεταξύ τους για να διατηρήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης υγιή.
Καταστέλλει την όρεξη
Τα ξίδια με βάση το σταφύλι περιέχουν γενικά μεταξύ 5% και 10% οξικό οξύ, το οποίο μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ένα φυσικό κατασταλτικό της όρεξης. Οι ερευνητές διατροφής στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας μελέτησαν τις επιδράσεις του ξιδιού διαφόρων επιπέδων οξικού οξέος τους γλυκαιμικούς και ινσουλινικούς δείκτες των εξεταζομένων, όπως και στην αίσθηση του κορεσμού, έπειτα από την κατανάλωση 50 γρ, λευκού ψωμιού.
Στα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Ιουλίου 2005 του European Journal of Clinical Nutrition, ανέφεραν ότι η απόκριση γλυκόζης και ινσουλίνης μειώθηκε και ο κορεσμός αυξήθηκε σε άμεση αναλογία με το επίπεδο οξικού οξέος.
Διευκολύνει την ταλαιπωρία των ερεθισμών του δέρματος
Το Ινστιτούτο Ξιδιού είναι μια διεθνής εμπορική ένωση που εκπροσωπεί τους περισσότερους από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ξιδιού στον κόσμο, πολλοί από τους οποίους βασίζονται στα σταφύλια. Ο ιστότοπος του ινστιτούτου προσφέρει μια σειρά χρήσιμων θεραπειών με ξύδι, συμπεριλαμβανομένων μερικών για μικρούς ερεθισμούς του δέρματος. Το ξύδι καταπραΰνει από τσιμπήματα εντόμων όπως οι μέλισσες. Αντιμετωπίζει επίσης τη φαγούρα εάν εφαρμοστεί εγκαίρως. Εφαρμόστε αμέσως παγωμένο ξίδι σε εγκαύματα για να αποτρέψετε το σχηματισμό κυψελών.
Το ξύδι μπορεί επίσης να ανακουφίσει τον πόνο του ηλιακού εγκαύματος.
Διαβάστε επίσης:
Aυτά είναι τα καλύτερα φυσικά υποκατάστατα αλατιού
2 εύκολες συνταγές με μηλίτη για ένα καλλίγραμμο και υγιές σώμα
Kαστανή ζάχαρη vs Ακατέργαστη ζάχαρη: Ποια είναι η πιο υγιεινή;
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση