Διατροφή

Τα 7 πιο υγιεινά τρόφιμα στον κόσμο

Photo by Parker Johnson on Unsplash

Όλοι γνωρίζουμε ότι η διατροφή συνδέεται άμεσα με την υγεία. Τα φυτικά τρόφιμα περιέχουν ένα πλήθος από θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Αντιμετωπίζουν ασθένειες, βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, υποστηρίζουν τη διάθεση και ελέγχουν το βάρος. Κάποια από αυτά μέσα από έρευνες έχουν θεωρηθεί τα πιο υγιεινά στον κόσμο. Το ελαιόλαδο, που αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής και βρίσκεται σε αφθονία στην Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή.

Δείτε παρακάτω τη λίστα με τα 7 πιο θρεπτικά τρόφιμα που μπορείτε εύκολα να βρείτε στο μανάβικο της γειτονιάς:

1-Ελαιόλαδο

Χαρακτηρίζεται ως «υγρός χρυσός» και όχι άδικα. Μια πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό PLOS ONE έδειξε ότι οι πυροσβέστες (μια ομάδα που είναι γνωστό ότι έχουν υψηλό επιπολασμό της παχυσαρκίας), που ακολούθησαν μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο έδειξαν 35% μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, καθώς και 43% χαμηλότερο ποσοστό αύξησης βάρους. Η έρευνα δείχνει ότι το ελαϊκό οξύ στο ελαιόλαδο μπορεί ακόμη και να μειώσει το λίπος της κοιλιάς! Τα οφέλη για την υγεία έχουν γενετική βάση. Μελέτες δείχνουν ότι οι φαινόλες στο παρθένο ελαιόλαδο μπορούν αποτελεσματικά να «απενεργοποιήσουν» γονίδια που σχετίζονται με φλεγμονή που παρατηρείται στο μεταβολικό σύνδρομο.

2-Φακές

Αποτελούν μέρος της ανθρώπινης διατροφής για περίπου 13.000 χρόνια. Είναι μια οικονομική μορφή χορτοφαγικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών και έχουν την ικανότητά να μειώνουν τη φλεγμονή, τη χοληστερόλη, να προάγουν το μεταβολισμό του λίπους και να μειώνουν την αίσθηση της πείνας. Κι’ αυτό και είναι το νούμερο ένα φαγητό που είναι καλό να καταναλώνετε αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

3-Καρύδια

Μια νέα επιστημονική μελέτη δείχνει ότι μια χούφτα καρύδια περιέχει σχεδόν δύο φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τις ασθένειες από μια αντίστοιχη ποσότητα οποιουδήποτε άλλου ξηρού καρπού. Επίσης είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές αντι-φλεγμονωδών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα καλά για την καρδιά. Μελέτη του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καρυδιών μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα συσχετίστηκε με έως και 19% χαμηλότερο κίνδυνο ολικής καρδιαγγειακής νόσου και 23% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

4-Βρώμη

Η βρώμη είναι πλούσια σε έναν τύπο διαλυτής ίνας που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη και την αντιφλεγμονώδη ένωση αβενανθραμίδη – τα οποία, από κοινού, βοηθούν στην πρόληψη προβλημάτων υγείας, που σχετίζονται με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη. Μία 10ετής μελέτη στο American Journal of Public Health, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας μερίδας πλιγούρι βρώμης (1 φλιτζάνι μαγειρεμένο) για δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, είχε ως αποτέλεσμα μείωση κατά 16% του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

Η καθημερινή κατανάλωση, παρουσίασε ακόμη μεγαλύτερη μείωση κινδύνου κατά 39%. Επίσης, μια δεύτερη μελέτη έδειξε ότι τρεις μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης την ημέρα, συμπεριλαμβανομένης της βρώμης, ήταν εξίσου αποτελεσματικές με τη φαρμακευτική αγωγή στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 15% σε μόλις 12 εβδομάδες.

5-Κάρδαμο

Πρόσφατα στέφθηκε ως το κορφυφαίο superfood, ως θρεπτική δύναμη. Μια έκθεση μελέτης που δημοσιεύθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων που κατέταξε 47 φρούτα και λαχανικά ώς προς τις ποσότητες 17 θρεπτικών ουσιών που καταπολεμούν τις ασθένειες, τοποθέτησε το κάρδαμο στην πρώτη θέση.

Περιέχει τέσσερις φορές περισσότερη βήτα καροτίνη από ένα μήλο και ένα επιβλητικό 238% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης Κ ανά 100 γραμμάρια – δύο ενώσεις που διατηρούν το δέρμα υγιές και νεανικό. Η τροφή ομορφιάς είναι επίσης η πλουσιότερη διατροφική πηγή του PEITC (ισοθειοκυανικό φαινυλαιθυλεστέρα), το οποίο σύμφωνα με έρευνες μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Αποτελέσματα από μια δοκιμή που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, προτείνετε ότι μια ημερήσια δόση 85 γραμμαρίων ακατέργαστου κάρδαμου (δηλαδή περίπου δύο φλιτζάνια) θα μπορούσε να μειώσει τη βλάβη του DNA που σχετίζεται με τον καρκίνο κατά 17%.

6-Μήλα με τη φλούδα

Οι πολυφαινόλες στη φλούδα του μήλου, δηλαδή οι μη εύπεπτες ενώσεις ικανές να κάνουν τα πάντα, από την προώθηση της ανάπτυξης φιλικών βακτηρίων στο έντερο που βοηθούν στην απώλεια βάρους έως τη μείωση της χοληστερόλης, είναι απαραίτητες για τον οργανισμό. Μια μελέτη έδειξε 75 γραμμάρια μήλου (το ισοδύναμο των δύο μεσαίου μεγέθους μήλων) μείωσε τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης κατά 23% σε σύγκριση με μια ισοδύναμη μερίδα με δαμάσκηνα, που φημίζονται ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

7-Ντομάτες

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, οι ντομάτες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που σε αντίθεση με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά στα φρέσκα προϊόντα, αυξάνεται μετά το μαγείρεμα και την επεξεργασία.

Δεκάδες μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης ντομάτας και ενός χαμηλότερου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, βλάβης του δέρματος και ορισμένων καρκίνων.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που τρώνε πάνω από 10 μερίδες την εβδομάδα τομάτες έχουν 18% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Επίσης, μια δεύτερη μελέτη έδειξε ότι μια πλούσια σε ντομάτα διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση, από τον καρκίνο του μαστού αυξάνοντας τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης – μιας ορμόνης που εμπλέκεται στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και λίπους στο αίμα.

Διαβάστε επίσης:

Η μεσογειακή διατροφή αποδεικνύεται ότι καθυστερεί την εμφάνιση άνοιας

Γιαούρτι καρύδας: Ένα θρεπτικό και ελαφρύ επιδόρπιο

Tι μπορεί να βλάψει την υγεία του εντέρου και πώς να το αντιμετωπίσετε

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση