Διατροφή

Τα θρεπτικά τρόφιμα που χρειάζεται η κουζίνα σας για όσο είστε σε καραντίνα

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Ο περιορισμός στο σπίτι είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να μην μολυνθείτε αλλά και να μην μολύνετε τους άλλους. Αυτό σημαίνει ότι όλες αυτές τις μέρες εκτός από τους κανόνες υγιεινής πρέπει να φροντίσετε και για τη διατροφή σας.

Η ουσία σε αυτό δεν βρίσκεται στο να αδειάσετε τα ράφια των super markets αλλά να σκεφτείτε λογικά και με κριτήριο την υγεία. Αυτό που χρειάζεστε πραγματικά είναι να στοκάρετε την κουζίνα με τρόφιμα που διακρίνονται για τη διάρκεια τους και τη θρεπτική τους αξία.

Δείτε ποια μπορείτε να προμηθευτείτε από κάθε κατηγορία:

Φρούτα και λαχανικά

Φρούτα μακράς διάρκειας: Οι μπανάνες, τα μήλα, το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια αντέχουν περισσότερο στον χρόνο. Μπορείτε να τα παγώσετε στην κατάψυξη, να τα φάτε για σνακ ή να φτιάξετε θρεπτικά smoothies. Τα εσπεριδοειδή είναι γεμάτα με βιταμίνη C, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Κατεψυγμένα φρούτα: Μπορείτε να προμηθευτείτε κατεψυγμένα μούρα, ανανά, μάνγκο και ροδάκινα για να συνοδεύσετε με το γιαούρτι ή τη βρώμη. Τα θρεπτικά τους συστατικά δρουν υπέρ του ανοσοποιητικού συστήματος.
Λιπαρά αποξηραμένα φρούτα: Τα αποξηραμένα φρούτα παρέχουν βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και είναι ιδανικά για ένα υγιεινό σνακ.

Φρούτα σε κονσέρβες και βάζα: Τα κονσερβοποιημένα φρούτα είναι μία ακόμα επιλογή για τα ράφια της κουζίνας. Επιλέξτε καλύτερα τις συσκευασίες που δεν περιέχουν ζάχαρη ή τη λιγότερο δυνατή ποσότητα. Γενικά φάτε με μέτρο τα φρούτα για να μην παρατηρήσετε αύξηση βάρους.

Μακράς διαρκείας λαχανικά: Τα σκληρά λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών , οι πιπεριές και το κουνουπίδι, είναι ως συνήθως πιο ανθεκτικά σε σχέση με τα υπόλοιπα. Διατηρούνται για αρκετές μέρες στο ψυγείο όπως επίσης και τα καρότα αλλά και οι πατάτες στον πάγκο της κουζίνας.

Κατεψυγμένα λαχανικά: Ο αρακάς τα φασολάκια και το σπανάκι είναι από τα πιο διαδεδομένα κατεψυγμένα λαχανικά που όλοι μαγειρεύαμε και πριν την πανδημία. Το ίδιο μπορείτε να βασιστείτε και τώρα στη θρεπτική τους αξία. Άλλωστε μπορούν να διατηρηθούν για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αποξηραμένα βότανα: Τα αποξηραμένα βότανα όπως ο άνηθος ο μαϊντανός, το σέλινο, η ρίγανη, ο δυόσμος, ο βασιλικός και πολλά ακόμη μπορείτε να τα βρείτε και σε αποξηραμένη μορφή για να ενισχύσετε τα πιάτα σας.

Κονσερβοποιημένα λαχανικά: Η σάλτσα και η ψιλοκομμένη ντομάτα, οι ελιές και τα τουρσιά μπορούν πάλι να διαρκέσουν στον χρόνο.

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Πρωτεΐνες

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας συστήματος στηρίζονται στις πρωτεΐνες. Χωρίς αυτές μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε αδύναμοι και κουρασμένοι. Εκτός από τα κατεψυγμένα κρέατα μπορείτε να δείτε ποια άλλα τρόφιμα αποτελούν εξίσου καλές πηγές.

Κονσερβοποιημένα φασόλια: Προτιμήστε τα κόκκινα φασόλια. Περιέχουν μία ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης και χρησιμοποιούνται απευθείας στο φαγητό μόλις ανοιχτούν.

Κονσέρβες ψαριών: Ο τόνος, ο σολομός και η σαρδέλα είναι όλες οι εξαιρετικές επιλογές. Οι διατροφικές μας οδηγίες απαιτούν δύο μερίδες θαλασσινών κάθε εβδομάδα και τα κονσερβοποιημένα ψάρια είναι ένας βολικός τρόπος για να τηρήσετε μία ισορροπημένη διατροφή.

Ξηροί καρποί: Επιλέξτε μια ποικιλία από ξηρούς καρπούς, όπως τα φιστίκια, τα πεκάν, τα καρύδια, τα φιστίκια και τα αμύγδαλα.

Όσπρια: Όποιο όσπριο και αν είναι το αγαπημένο σας πρέπει να κατέχει μία θέση στην κουζίνα σας για την περίοδο της καραντίνας. Σας προσφέρουν μεγάλο όφελος στην υγεία και συγχρόνως σας χορταίνουν.

Τυρί: Ορισμένα σκληρά τυριά, μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από δύο εβδομάδες, εφόσον φροντίζετε να τα αποθηκεύσετε σωστά. Το τεμαχισμένο τυρί μπορεί να διαρκέσει ακόμα περισσότερο όταν καταψυχθεί.

Αυγά: Αποθηκεύστε τα αυγά στο κουτί τους σε ένα ράφι ψυγείου (αντί για την πόρτα), όπου θα διαρκούν περίπου τρεις εβδομάδες. Τα βραστά αυγά διατηρούνται για μια εβδομάδα. Είναι ένας βολικός τρόπος για να λάβετε την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης και συνδυάζονται καλά με φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά.

Γάλα: Ένα φλιτζάνι γάλα αγελάδας παρέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, περισσότερο και από ένα αυγό. Εναλλακτικά αν είστε vegan αναζητείστε γάλα σόγιας που έχει παρόμοιες θρεπτικές ιδιότητες.

Δημητριακά και σιτηρά

Αυτή είναι μία ακόμα κατηγορία τροφίμων που θα σας κρατήσει υγιείς κατά τη διάρκεια που θα πρέπει να μείνετε στο σπίτι. Μαγειρέψτε τα ως ανεξάρτητα πιάτα ή αναμίξετε τα με άλλα συστατικά.

Δημητριακά: Τα δημητριακά είναι μία καλή επιλογή για το πρωινό, το ενδιάμεσο γεύμα, ή το βραδινό σας.

Ζυμαρικά: Τα μακαρόνια και τα υπόλοιπα ζυμαρικά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής οπότε είναι μία καλή επιλογή.

Αλεύρια: Αποθηκεύστε μια ποικιλία αλεύρων, όπως αλεύρι ρεβιθιού, αλεύρι αμυγδάλου και αλεύρι ολικής αλέσεως. Αυτά τα αλεύρια έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία από το επεξεργασμένο λευκό.

Ψωμιά: δεν διατηρούνται για πολύ καιρό φρέσκα αλλά μπορούν αν τοποθετηθούν στην κατάψυξη.

Μην παραλείψετε το ελαιόλαδο το οποίο είναι πολύ υγιεινό και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε και με λίγη μαύρη σοκολάτα για να την απολαύσετε με μέτρο και να λάβετε τις θρεπτικές της ιδιότητες.