ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει ανισορροπία στη λήψη πρωτεϊνών; – Γράφει ο Ευμένης Π. Καραφυλλίδης

Γράφει ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ευμένης Π. Καραφυλλίδης*

Αν και η πρωτεΐνη είναι ένα από τα μακροθρεπτικά συστατικά και το σώμα μας τη χρειάζεται καθημερινά για να λειτουργεί σωστά, η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης (όπως και των υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών) μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση δυσάρεστων και επικίνδυνων ενεργειών. Ακόμα και ανεπάρκειες σε άλλα θρεπτικά συστατικά μπορεί να εμφανιστούν εάν καταναλώνετε πρωτεϊνικά τρόφιμα στη θέση άλλων, που έχουν ως βάση άλλα θρεπτικά συστατικά. Στόχος σας πρέπει να είναι η κατανάλωση πρωτεΐνης στη συνιστώμενη ποσότητα για τη διατήρηση γενικής υγείας.

Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης

1γρ πρωτεΐνης αποδίδει στον οργανισμό 4 θερμίδες. Υπό φυσιολογικές συνθήκες και για υγιείς ενήλικες συστήνεται το ημερήσιο διατροφικό πλάνο να είναι έτσι διαμορφωμένο, ώστε η ποσότητα πρωτεΐνης να είναι περίπου 0,8γρ/ κιλό σωματικού βάρους.

Παρενέργειες

Ανασκοπήσεις ανά τον κόσμο, που δημοσιεύονται σε διεθνή περιοδικά, αναφέρουν ότι η υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να προκαλέσει ναυτία και διάρροια. Επίσης, εάν συνδυάζετε υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών σε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, μπορεί να εμφανίσετε κόπωση, πονοκεφάλους και αδυναμία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2010 στα «Annals of Internal Medicine» επισημαίνει ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλών υδατανθράκων εμφάνισαν δύσπνοια, απώλεια μαλλιών, ξηροστομία και δυσκοιλιότητα.

«Επικίνδυνη ζώνη»

Η χρόνια υπερκατανάλωση πρωτεϊνών, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες ενέργειες και να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Ανασκόπηση του 2006 στο περιοδικό «International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism» αναφέρει ότι η περίσσεια πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ήπατος, γεγονός που σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση τοξινών στο αίμα ή ακόμα και θάνατο.

Ελάχιστες ανάγκες σε πρωτεΐνες

Το να τρώτε πάρα πολύ πρωτεΐνη είναι επιβλαβές. Το να λαμβάνετε όμως ανεπαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης είναι εξίσου «προβληματικό». Η χαμηλή λήψη πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής μάζας, αλλαγές στην ποσότητα και την ποιότητα στα μαλλιά και το δέρμα, ευερεθιστότητα, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οίδημα κ.ο.κ. Να θυμάστε πως όσο επιβλαβής είναι η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης για τον οργανισμό, εξίσου επιβλαβής είναι και η ανεπαρκής πρόσληψη.

Tip: Πλούσιες σε πρωτεΐνη επιλογές που συστήνεται να επιλέγετε είναι τα αυγά, τα άπαχα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, τα προϊόντα σόγιας, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και ορισμένοι σπόροι.

Αποφύγετε: Αλλαντικά, επεξεργασμένα κρέατα και ψάρια, λιπαρά τυριά κ.ο.κ.

 

*Ο Ευμένης Π. Καραφυλλίδης είναι  Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Διευθυντής της Διαιτολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan General 

 

Διαβάστε επίσης:

4 συνήθειες που μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη πρόσληψη πρωτεΐνης – Γράφει ο Ευμένης Π. Καραφυλλίδης

Είναι η διαλειμματική νηστεία ασφαλής διατροφική προσέγγιση; -Του Ευμένη Π. Καραφυλλίδη

Αυτοί είναι οι 10 χρυσοί κανόνες της δίαιτας! – Του Ευμένη Π. Καραφυλλίδη

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση