Όσοι βάζουν στόχο τη μακροζωία, προσπαθούν να αναπτύσσουν ορισμένες υγιεινές συνήθειες. Γυμνάζονται τακτικά, κοιμούνται επαρκώς, δεν κάνουν καταχρήσεις και κυρίως, προσέχουν πολύ αυτά που τρώνε.
Ειδικά το κομμάτι της διατροφής, παίζει ίσως το μεγαλύτερό ρόλο. Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, είναι στην πραγματικότητα, τα καύσιμα που δίνουμε στον οργανισμό για να συνεχίσει την ομαλή του λειτουργία.
Όσο λιγότερα θρεπτικά συστατικά λαμβάνουμε, τόσο πιο πολύ ζημιώνουμε την υγεία μας. Άλλωστε γι’ αυτό οι διατροφολόγοι επιμένουν στην ισορροπημένη διατροφή. Δηλαδή στο να τρώμε όλες τις κατηγορίες για να λαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, πρωτεΐνες, αμινοξέα, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Γι’ αυτό τον λόγο τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, δεν βοηθούν ούτε στην πέψη, ούτε προσφέρουν κάποιες καλές ιδιότητες και ούτε βοηθούν σε οποιαδήποτε λειτουργία του σώματος. Αντιθέτως προκαλούν αντίθετα αποτελέσματα.
Τα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, αλλά και σε εκείνους που επιθυμούν να το διατηρήσουν.
Στην πραγματικότητα όμως, ακόμα και αν δεν προσθέτουν περιττές θερμίδες στον οργανισμό, μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνα, για την υγεία. Σαφώς και είναι καλό να αποφεύγουμε την κατανάλωση της ζάχαρης. Η προτίμηση μας όμως σε προϊόντα που περιλαμβάνουν υποκατάστατα της, μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα.
Από την άλλη μεριά, είναι λίγο δύσκολο για τον καταναλωτή να σταματήσει αυτή τη συνήθεια, καθώς οι περισσότερες εταιρείες τροφίμων γεμίζουν με τέτοιου είδους προϊόντα, τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Επομένως μπορεί άνετα να παρασυρθεί και να τα αγοράσει, σκεπτόμενος μόνο την παράμετρο ότι θα αποφύγει να καταναλώσει κάποιες θερμίδες παραπάνω.
Για ποιο λόγο όμως αυτά τα τρόφιμα είναι τόσο κακά για την υγεία;
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους τα τρόφιμα χωρίς ζάχαρη δεν είναι απαραίτητα πολύ καλά για εμάς. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες υγείας της κλινικής Mayo , η απαλλαγμένη από ζάχαρη τροφή, δεν σημαίνει ότι δεν περιέχει θερμίδες. Επομένως για κάποιον που επιθυμεί να χάσει βάρος η ποσότητα που καταναλώνει θα πρέπει πάλι να είναι περιορισμένη.
Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης, τα οποία δεν είναι τόσο υγιή όσο τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά.
Επίσης ότι η περιεκτικότητα σε λιπαρά συνήθως αυξάνεται εάν η περιεκτικότητα σε ζάχαρη αφαιρείται από τα τρόφιμα. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε προστίθενται επιπλέον πρόσθετα τεχνητά χαρακτηριστικά.
Γενικά, είναι καλύτερο να θυμόμαστε ότι η μετριοπάθεια είναι το παν. Η κλινική Mayo απαριθμεί επίσης πιθανές παρενέργειες από την κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης , συμπεριλαμβανομένης της φθοράς των δοντιών και των αυξημένων τριγλυκεριδίων. Εάν ελπίζετε να ελαχιστοποιήσετε τη ζάχαρη στη δική σας διατροφή, συνιστάται η μείωση της πρόσληψης σόδας , καραμελών, ψημένων προϊόντων, χυμού φρούτων και φρούτων σε κονσέρβα σε χυμό.
Διαβάστε επίσης:
Ο λόγος που το ακριβότερο τσάι στον κόσμο κοστίζει 10.000 δολάρια
Τι πρέπει να ξέρετε για το τσάι matcha
5 τρόποι να εντάξετε το λεμόνι στη διατροφή για πιο γρήγορη απώλεια βάρους
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση