Τα διάφορα συσκευασμένα τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς και είναι λίγο πιο δύσκολο να γνωρίζουμε αν είναι βλαβερά ή όχι, σε σύγκριση με ατόφια τρόφιμα, όπως το κρέας και τα λαχανικά ή τα αυγά. Τα ράφια στο σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα με πολλές χρήσιμες και σημαντικές πληροφορίες, αλλά δεν γνωρίζουν όλοι ποια από αυτά είναι καλό να απορρίπτουν.
Για να είστε βέβαιοι ότι τα συσκευασμένα τρόφιμα που αγοράζετε, δεν βλάπτουν την υγεία της καρδιάς σας, δείτε ποιες σημάνσεις πρέπει να προσέξετε, σύμφωνα με όσα συμβουλεύουν οι καρδιολόγοι:
1. Περιεκτικότητα σε νάτριο
Ο έλεγχος της περιεκτικότητας σε νάτριο, είναι το πράγμα που χρειάζεται να ελέγξετε σε μια συσκευασία τροφίμων. Όσο πιο χαμηλή είναι, τόσο το καλύτερο για την υγεία της καρδιάς σας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υψηλές ποσότητες νατρίου αναγκάζουν το σώμα να συγκρατήσει υγρά, το οποία μπορεί στη συνέχεια να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, που βλάπτει τη λειτουργία της. Κατά κανόνα, το ζητούμενο είναι να διατηρήσετε την πρόσληψη νατρίου σε λιγότερα από 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα , σύμφωνα με τις Οδηγίες Διατροφής των ΗΠΑ.
Συγκρίνετε την περιεκτικότητα σε νάτριο μεταξύ παρόμοιων φαγητών, που ανήκουν στην ίδια κατηγορία – όπως διάφορες σάλτσες ντομάτας ή σούπες. Αυτός μπορεί να είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για το αν θα επιλέξετε να προσθέσετε στο καλάθι σας ένα τρόφιμο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το νάτριο μπορεί να βρίσκεται σε τρόφιμα που ίσως δεν περιμένατε, όπως ψωμί, τυρί και καρυκεύματα.
2. Αναλογία υδατανθράκων προς φυτικές ίνες
Αναζητήστε τρόφιμα που να περιέχουν όσο πιο χαμηλή γίνεται αναλογία υδατανθράκων προς φυτικές ίνες. Αυτό εξισορροπεί από τη φύση του, τους εξευγενισμένους κόκκους, τα άμυλα και τα σάκχαρα έναντι των δημητριακών ολικής αλέσεως, των σπόρων και του πίτουρου.
Σε μια μελέτη του Harvard School of Public Health, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition, οι ερευνητές του Χάρβαρντ εξέτασαν περισσότερα από 500 προϊόντα με σπόρους που πωλούνται στα καταστήματα σούπερ μάρκετ.
Διαπίστωσαν ότι τα τρόφιμα με την αναλογία 10: 1 υδατανθράκων προς φυτικές ίνες τείνουν να έχουν λιγότερο νάτριο, ζάχαρη και τρανς λιπαρά (επιβλαβή για την καρδιαγγειακή υγεία) από τα προϊόντα σιτηρών με υψηλότερη αναλογία υδατανθράκων-ινών.
3. Ποιότητα λίπους
Ο τελευταίος σημαντικός παράγοντας, είναι η περιεκτικότητα σε λιπαρά. Το συνολικό λίπος των τροφίμων πρέπει να είναι πολύ υψηλότερο από τα κορεσμένα λιπαρά. Αυτό σημαίνει είναι πλούσια σε ακόρεστα λίπη, που δεν βλάπτουν την υγεία της καρδιάς.
Επίσης μην ξεχνάτε ότι το συνολικό περιεχόμενο σε θερμίδες, μπορεί να είναι παραπλανητικό, αφού δεν είναι αυτές που καθορίζουν αν ένα τρόφιμο είναι υγιεινό ή όχι.
Τέλος επιλέξτε τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψάρια, λαχανικά, φυτικά έλαια, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και γιαούρτι, διότι αυτά είναι τα πιο ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.
Διαβάστε επίσης:
Χαρτογραφήθηκε λεπτομερώς ο χάρτης της καρδιάς – Απαρτίζεται από 500.000 κύτταρα
Ο καλός ύπνος μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια κατά 42%
To πικάντικο συστατικό που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση