ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι πρέπει να προσέξετε στο κοτόπουλο για να αποφύγετε μια τροφική δηλητηρίαση

Photo by Gabriel Garcia Marengo on Unsplash

Σύμφωνα με ένα νέα μελέτη από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Τροφίμων, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, υπάρχουν ανεπαρκείς δείκτες ασφαλείας τροφίμων.

Οι ερευνητές εξέτασαν 3.969 νοικοκυριά σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, σχετικά με τις κοινές μεθόδους για τον έλεγχο ποιότητας του κοτόπουλου.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η χρήση του χρώματος του κρέατος ή του ζωμού του. Αν και θεωρείται μια δημοφιλής μέθοδος, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το εσωτερικό χρώμα του κοτόπουλου, αλλάζει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να σκοτώσει τα κοινά παθογόνα πουλερικών όπως η Salmonella και το Campylobacter .

Τα πουλερικά που έχουν μαγειρευτεί με ασφάλεια, μπορεί να ποικίλουν στο χρώμα το οποίο κυμαίνεται από λευκό σε ροζ έως πιο σκούρο, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) .

Οι ερευνητές, ανέφεραν επίσης ότι τα βακτήρια που παραμένουν στην επιφάνεια ενός κοτόπουλου, ακόμη και μετά το μαγείρεμα, υποδηλώνουν ότι είναι απαραίτητες εναλλακτικές ή πρόσθετες μέθοδοι μέτρησης της ασφάλειας.

Ενώ τα θερμόμετρα μπορούν να βοηθήσουν, υποστηρίζεται ότι μόνο το 1 στα 75 νοικοκυριά τα χρησιμοποιεί κατά το μαγείρεμα.

Photo by Pushpak Dsilva on Unsplash

Κίνδυνοι που σχετίζονται με το ωμό κοτόπουλο

Μπορεί να προκαλέσει τροφική ασθένεια με αποτέλεσμα υψηλό πυρετό, πεπτική δυσλειτουργία και αφυδάτωση σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Τα πιο κοινά βακτήρια που βρίσκονται στο μολυσμένο κοτόπουλο είναι το Campylobacter, αλλά το κοτόπουλο μπορεί επίσης να περιέχει Salmonella και Clostridium perfringens.

Οι περισσότεροι που αρρωσταίνουν από τη σαλμονέλα μπορεί να έχουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι που ξεκινούν μεταξύ 6 ωρών και 6 ημερών μετά τη μόλυνση. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από 4 έως 7 ημέρες.
Τα άτομα με λοίμωξη από Campylobacter εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα ξεκινώντας 2 έως 5 ημέρες μετά τη μόλυνση και διαρκούν έως και μια εβδομάδα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ναυτία και εμετός.
Με το C. perfringens, αναπτύσσουν διάρροια και κοιλιακές κράμπες εντός 6 έως 24 ωρών, συνήθως 8 έως 12 ωρών. Η ασθένεια συνήθως ξεκινά ξαφνικά και διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες, χωρίς να έχουν εμετό ή πυρετό.

Η ασφάλεια ξεκινά από το σούπερ μάρκετ και το κρεοπωλείο

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το μαγείρεμα του κοτόπουλου πρέπει να έχει τουλάχιστον 74 ° C εσωτερική θερμοκρασία. Αυτό είναι το καλύτερο μέτρο ασφάλειας των τροφίμων από οποιοδήποτε άλλο.

Παρόλα αυτά, η μόλυνση μπορεί να συμβεί, προτού προλάβει κανείς να φάει το κοτόπουλο.

Ο χειρισμός του φρέσκου κοτόπουλου, πρέπει να γίνεται με την τοποθέτηση της συσκευασίας στο χαμηλότερο μέρος του ψυγείου, ώστε οι χυμοί να μην στάζουν σε άλλα ράφια και τρόφιμα.

Όταν είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε, χρησιμοποιήστε γάντια για να τοποθετήσετε το ωμό κοτόπουλο σε μια σανίδα που θα χρησιμοποιείτε μόνο για την κοπή πουλερικών. Αυτό βοηθά στην αποφυγή ζωμών και άλλων συστατικών που μπορεί να μολύνουν άλλα τρόφιμα που θα ακουμπήσετε επάνω.

Επίσης, για να αποτρέψετε την εξάπλωση των μικροβίων, πλύνετε τα χέρια σας, αλλά μην πλένετε το κοτόπουλο. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ο κίνδυνος για τροφική ασθένεια, επειδή οι σταγόνες του νερού μπορούν να εξαπλώσουν ενεργά παθογόνα στην περιοχή του νεροχύτη και στον πάγκο.

Πώς να ξέρετε αν είναι ασφαλές να φάτε

Η πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης, απαιτεί μια αντικειμενική προσέγγιση. Η ασφάλεια δεν είναι υποκειμενική. Για να είστε σίγουροι ότι το κοτόπουλο είναι ασφαλές για κατανάλωση, χρησιμοποιήστε ένα αντικειμενικό μέτρο αντί για μια υποκειμενική παρατήρηση.

Γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα θερμόμετρο τροφίμων. Ελέγχετε συνήθως την εσωτερική θερμοκρασία των πουλερικών σε πολλά σημεία, όπως το στήθος και τους μηρούς, για να διασφαλίσετε ότι είναι ομοιόμορφα μαγειρεμένο και ασφαλές για κατανάλωση.