Διατροφή

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ασφάλεια στα τρόφιμα;

Photo by Ruslan Petrov on Unsplash

Η πανδημία του κορονοϊού έχει κλονίσει την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού προκαλώντας έντονη αμφισβήτηση και στο κομμάτι του κατά πόσο είναι ασφαλή τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Ο PAHO (Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας), μεταδίδει επιστημονικές και τεχνικές πληροφορίες μέσω του επίσημου site του, με στόχο να βελτιώσει την υγεία και το βιοτικό επίπεδο των λαών της Αμερικής.

Tώρα που βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας, φέρνει στο φως νέα στοιχεία με σκοπό να ενημερώσει τα κράτη, τους γιατρούς και τους εθελοντές σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή και τα τρόφιμα.

Οι πληροφορίες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και συντελούν στην κατάλληλη αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής κατάστασης.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, ο PAHO εξηγεί όλα όσα θα θέλαμε να γνωρίζουμε σχετικά με το πόσο ασφαλείς είμαστε σε σχέση με τα τρόφιμα.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό μέσω τροφίμων. Επομένως, είναι απίθανο να μεταδοθεί ο ιός μέσω τροφής και δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει με το COVID-19 (κοροναϊό) μέχρι σήμερα.

Οι κορονοϊοί χρειάζονται έναν ξενιστή (ζώο ή άνθρωπο) για να αναπτυχθούν και δεν μπορούν να αναπτυχθούν στα τρόφιμα. Το σχολαστικό μαγείρεμα αναμένεται να σκοτώσει τον ιό επειδή όπως είναι γνωστό μια θερμική επεξεργασία τουλάχιστον 30 λεπτών στους 60 ° C είναι αποτελεσματική.

 

Photo by Brooke Lark on Unsplash

 

Τι είναι η «ασφάλεια τροφίμων»;

Η «ασφάλεια» των τροφίμων σε μια κοινότητα εξαρτάται από τρία βασικά χαρακτηριστικά:

1. Διαθεσιμότητα τροφίμων: σημαίνει ότι υπάρχει αρκετό φαγητό για ολόκληρο τον πληθυσμό.

2. Πρόσβαση σε τρόφιμα: σημαίνει ότι τα άτομα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν διαθέσιμα τρόφιμα.

3. Χρήση τροφίμων: σημαίνει ότι γίνεται κατάλληλη αποθήκευση και επεξεργασία τροφίμων συνολικά

Ο παγκόσμιος αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού μπορεί να επηρεάσει το εργατικό δυναμικό, τη μεταφορά συστημάτων και αλυσίδων εφοδιασμού. Η επίδραση του ιού σε άλλες περιοχές του κόσμου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την όποια χώρα πλήττεται:

-Οι βιομηχανίες που βασίζονται σε εισαγωγές και εξαγωγές αγωνίζονται να κρατήσουν ασφαλή τα προϊόντα τους.

-Οι προμήθειες τροφίμων είναι δύσκολο να επιτευχθούν τοπικά.

-Οι οικονομικές δραστηριότητες διαταράσσονται.

«Ασφάλεια» στα τρόφιμα σε μια κοινότητα υπάρχει όταν:

– όλοι οι άνθρωποι ανά πάσα στιγμή έχουν τη δυνατότητα τόσο για φυσική όσο και για οικονομική πρόσβαση σε επαρκή τροφή ώστε να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες για μία υγιή ζωή.

Αυτό που τονίζεται έντονα ότι το πρώτο σημάδι που δείχνει ότι μια κοινότητα μπορεί να δοκιμάζεται από μια κρίση στην ασφάλεια των τροφίμων της λόγω μίας πανδημικής γρίπης ΔΕΝ είναι το ξέσπασμα μιας ασθένειας

Photo by Wonderlane on Unsplash

-Οι πιο εκτεθειμένοι πληθυσμοί στις περισσότερες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι αυτοί που ήδη αγωνίζονται με την πείνα, τη φτώχεια και την ευκαιρία για δίκαιη περίθαλψη.
Αυτοί είναι οι πληθυσμοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο κατά τη διάρκεια μίας σοβαρής πανδημίας.

-Εκτός από αυτές τις ομάδες, τα νοικοκυριά γίνονται ευάλωτα στις επιπτώσεις μιας σοβαρής πανδημίας λόγω του τρόπου με τον οποίο μπορεί να επηρεάσει τα οικονομικά και κοινωνικά συστήματα του κάθε κράτους.

-Οποιοδήποτε νοικοκυριό δεν έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την προετοιμασία για μια σοβαρή πανδημία θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετώπισης των επιπτώσεων της εξάπλωσης της νόσου.

Σε πολλές χώρες η «ασφάλεια» στα τρόφιμα αντιμετωπίζεται σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια ενός σοβαρής πανδημίας, οι εθνικές κυβερνήσεις μπορεί να είναι συγκλονισμένες και ίσως αδύνατες να παρέχουν έγκαιρη βοήθεια σε κάθε δήμο.

Photo by Bryan Papazov on Unsplash

Για να υπάρχει επάρκεια τροφίμων και απαραίτητων αγαθών για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν πρέπει να φερόμαστε εγωιστικά. Οι οδηγίες των φορέων υγείας προτρέπουν να αποθηκεύουμε τρόφιμα για τις επόμενες μέρες αλλά όχι να αδειάζουμε όλα τα ράφια από τα super markets στερώντας από τον διπλανό μας το ίδιο ακριβώς δικαίωμα που έχει στην υγεία.

Πρέπει να έχουν όλοι τα ίδια μέσα προστασίας για να περιοριστεί η πανδημία. Μέσα σε αυτά συγκαταλέγονται και τα τρόφιμα.