Το μπρόκολο είναι ένα πράσινο φυλλώδες λαχανικό που σχετίζεται στενά με το λάχανο, τα λαχανάκια των Βρυξελλών, το μαρούλι και το κουνουπίδι. Ανήκει στην ομάδα όλων των βρώσιμων φυτών που αναφέρονται ως σταυρανθή λαχανικά. Αποτελεί μια θρεπτική δύναμη γεμάτη βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, βιοδραστικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά.
Οι γιατροί και οι διατροφολόγοι συνιστούν την καθημερινή του κατανάλωση και αυτό γιατί μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει για την υγεία (όταν είναι βρασμένο χωρίς να έχει μαγειρευτεί και σάλτσες και πολλά λιπαρά).
Δείτε τι καλό θα συμβεί στο σώμα αν τρώτε καθημερινά μπρόκολο:
1. Καλύτερη υγεία των οστών
Το μπρόκολο περιέχει υψηλά επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης Κ – και τα δύο είναι σημαντικά για την υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Επίσης περιέχει ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φώσφορο. Το λαχανικό αυτό είναι εξαιρετικό για παιδιά, ηλικιωμένες και μητέρες που θηλάζουν.
2. Υγιές δέρμα
Το δέρμα δεν θεωρείται υγιές μόνο επειδή είναι λαμπερό αλλά όταν παρουσιάζει ανοσία στην επιθετικότητα του χρόνου. Δεδομένου ότι το μπρόκολο είναι μια δύναμη παραγωγής αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη C, αλλά και μετάλλων όπως ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, το μπρόκολο βοηθά στο να διατηρείται υγιές.
Προστατεύει επίσης το δέρμα από μολύνσεις, ενώ συγχρόνως διατηρεί τη φυσική του λάμψη. Το μπρόκολο είναι γεμάτο βιταμίνη Κ, αμινοξέα και φολικά άλατα, όλα συμβάλλουν στην υγιή ανοσία του δέρματος.
3. Καλύτερη όραση
Το μπρόκολο περιέχει β-καροτένιο, βιταμίνη Α, φωσφόρο, σύμπλεγμα βιταμίνης Β, βιταμίνη C και E. Όλα αυτά τα πλούσια θρεπτικά συστατικά, είναι ιδανικά για την υγεία των ματιών και τα προστατεύουν από εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, καταρράκτη, ακόμη και από επιβλαβείς ακτινοβολίες UV.
4. Καταπολεμά τον καρκίνο
Το μπρόκολο περιέχει ιδιότητες που εξασθενούν τα οιστρογόνα τα οποία συνήθως προκαλούν καρκίνο. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι το μπρόκολο είναι ισχυρό για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και της μήτρας.
5. Σωστή διατροφή
Το μπρόκολο είναι ένας “καλός” υδατάνθρακας και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που με τη σειρά τους βοηθούν στην πέψη, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα, διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και καταπολεμούν τη λαιμαργία. Επίσης είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πράγμα που σημαίνει ότι συμβάλει και στην απώλεια βάρους.
Διαβάστε επίσης:
Τι να κόψετε και τι να αυξήσετε στη διατροφή σας για να προλάβετε τη γήρανση του δέρματος
Λεμόνι: Το ισχυρό φάρμακο της φύσης
Μανταρίνια: Οι λόγοι που αξίζουν μια σημαντική θέση στη διατροφή μας
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση