Τα πικάντικα τρόφιμα, είναι μια κατηγορία, που είτε κάποιος τα λατρεύει, είτε δεν αντέχει να τα καταναλώσει. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται στο γεγονός ότι ο κάθε οργανισμός είναι και μοναδικός. Έχει διαφορετικές ανοχές στη γεύση και στην πέψη της τροφής.
Όσο για το αν είναι υγιεινά, έχει όντως σημασία να γνωρίζουμε αν είναι ωφέλιμα ή όχι. Δεδομένου ότι έχουν από τη φύση τους πολλές θρεπτικές ιδιότητες, ίσως οι περισσότεροι να σκεφτούν ότι κάνουν καλό. Στην πραγματικότητα όμως, τα πολύ καυτερά φαγητά δεν προάγουν πάντα την υγεία και αυτό γιατί ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Αυτό σημαίνει ότι η ανοχή που έχει ο καθένας σε αυτή την κατηγορία τροφίμων διαφέρει. Επίσης έχει να κάνει και με τον τρόπο που μαγειρεύονται. Αν χρησιμοποιείται αρκετό λάδι, τότε γίνεται αρκετά «βαρύ» ένα φαγητό και εκτός από δυσπεψία, μπορεί να επηρεάσει και την υγεία του δέρματος, αφού δεν αποκλείεται να προκαλέσει ακμή και άλλα εξανθήματα.
Συνεπώς για να θεωρούνται υγιεινά, πρέπει πρώτα να τα αντέχει ο οργανισμός και στη συνέχεια να καταναλώνονται με μέτρο χωρίς πολλά λάδια.
Σε περίπτωση όμως που είστε λάτρης των μπαχαρικών, υπάρχουν ευχάριστα νέα για εσάς. Η American Heart Association δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει λεπτομερώς ότι οι πιπεριές τσίλι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ακόμη και να παρατείνουν τη ζωή σας.
Η καψαϊκίνη, η οποία βρίσκεται μέσα σε αυτές τις κατακόκκινες πιπεριές, είχε προηγουμένως συνδεθεί με αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Η νέα όμως έρευνα σχετικά με τις καρδιαγγειακές επιπτώσεις, προέκυψε συγκεκριμένα μετά από ανάλυση 4.729 μελετών, από πέντε κορυφαίες παγκόσμιες βάσεις δεδομένων υγείας.
Οι ερευνητές συνέκριναν τα αρχεία περισσότερων από 570.000 ατόμων, με διαφορετικούς βαθμούς κατανάλωσης πιπεριάς τσίλι. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι τα άτομα που έτρωγαν τακτικά είχαν 26% σχετική μείωση στην καρδιαγγειακή θνησιμότητα και 25% σχετική μείωση στη θνησιμότητα όλων των αιτιών.
Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Μπο Ξου, σημείωσε ότι οι μηχανισμοί πίσω από τις δυνάμεις της πιπεριάς τσίλι παραμένουν ακόμη άγνωστοι. Γι’ αυτό και πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί η σύνδεση μεταξύ πιπεριών και υγείας πιο συγκεκριμένα, από τη στιγμή που τα αποτελέσματα αυτά είναι τόσο ενθαρρυντικά και θετικά.
Σε κάθε περίπτωση όμως, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε σημαντικές διατροφικές αλλαγές.
Διαβάστε επίσης:
5 «φάρμακα» με βασιλικό που μπορείτε να φτιάξετε στην κουζίνα
Tι θα συμβεί στο σώμα σας εάν τρώτε αμύγδαλα κάθε μέρα
6 λόγοι για να τρώτε περισσότερη φέτα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση