Διατροφή

Το τρόφιμο που προλαμβάνει τον καρκίνο του παχέος εντέρου όταν καταναλώνεται καθημερινά

Photo by Tanaphong Toochinda on Unsplash

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, είναι ο τρίτος πιο κοινός μεταξύ των γυναικών και των ανδρών παγκοσμίως. Όμως, ένα πεπτικό σύστημα που λειτουργεί σωστά, επηρεάζει το ανοσοποιητικό, την καρδιά, τις ορμόνες, ακόμη και την ψυχική μας υγεία.

Πιο πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν απλό τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προφυλαχτούμε από τις ασθένειες και να έχουμε καλύτερη πέψη. Αυτός, δεν είναι άλλος από την κατανάλωση γιαουρτιού.

Γιαούρτι για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Σε μια νέα ανασκόπηση των μελετών που δημοσιεύθηκαν στο The American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές ξεκίνησαν να αποφασίσουν εάν η κατανάλωση γιαουρτιού θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από δύο μεγάλες μελέτες, τη “Μελέτη Υγείας των Νοσηλευτών” και τη “Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας”, στην οποία συμμετείχαν 83.054 γυναίκες και 43.269 άνδρες. Η παρακολούθηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26 και 32 χρόνια αργότερα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, διαγνώστηκαν 2.666 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συχνότητα των τροφίμων, που μαρτύρησε το πόσο γιαούρτι κατανάλωναν. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η κατανάλωση μόλις μιας μερίδας γιαουρτιού την ημέρα συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου – ακόμη και για δεκαετίες αργότερα.

Επίσης, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν γιαούρτι, εκείνοι που το κατανάλωναν καθημερινά, ήταν επίσης πιο πιθανό να αναφέρουν ότι είναι σωματικά δραστήριοι, λαμβάνουν πολυβιταμίνες, καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ, έχουν κάνει κολονοσκόπηση και δεν τρώνε πολύ κόκκινο κρέας. Επομένως όλα αυτά, μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, το γιαούρτι είναι γεμάτο προβιοτικά, ένα θρεπτικό συστατικό που προστατεύει το πεπτικό σύστημα και βελτιώνει την υγεία του εντέρου.

Προβιοτικά 

Photo by Ellieelien on Unsplash

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας έχουν από καιρό υποδείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά , όπως το γιαούρτι, μπορεί να ωφελήσει όχι μόνο το πεπτικό μας σύστημα, αλλά και τη συνολική μας ευημερία.

Τα προβιοτικά είναι τα «καλά» βακτήρια που κατοικούν στο έντερο και επηρεάζουν τόσες πολλές πτυχές της υγείας μας.

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση πραγμάτων όπως αντιβιοτικά, φυτοφάρμακα, συντηρητικά και άλλες χημικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα μας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου, γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό να τα λαμβάνουμε προβιοτικά.

Ένα υγιές μικροβίωμα, έχει συνδεθεί με τη βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου, ένα πιο υγιές νευρικό σύστημα και ακόμη καλύτερη ανοσία.

Όσον αφορά στην πέψη, τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία πεπτικών καταστάσεων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, εντερική φλεγμονή και διάρροια.

Η κατανάλωση γιαουρτιού είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για τη φροντίδα του πεπτικού σας συστήματος, οπότε προσθέστε μια μερίδα καθημερινά στη διατροφή σας.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί αξίζει να προσθέσετε blueberries στη διατροφή σας

Το νούμερο ένα σνακ για την υγεία της καρδιάς

Εκχύλισμα γλυκάνισου: 3 θεραπευτικές ιδιότητες που οφελούν τις γυναίκες

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις