Διατροφή

Vegan διατροφή: Πώς να την ακολουθήσετε και ποια τα οφέλη για την υγεία

Photo by Monika Grabkowska on Unsplash

Η vegan διατροφή, αν και είναι η απόλυτη τάση τα τελευταία χρόνια, έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι μία ακόμα fad δίαιτα, ή ένα  περιστασιακό trend των celebrities και των lifestyle εστιατορίων. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, πρόκειται για μία άκρως υγιεινή συνήθεια, που προσφέρει αρκετά οφέλη στον οργανισμό, παρά το γεγονός ότι θεωρείται από πολλούς αμφιλεγόμενη.

Τι είναι η χορτοφαγική διατροφή;

Η vegan διατροφή αποκλείει όλα τα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα ζωικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.
Το πώς ακριβώς ακολουθεί κάποιος μια χορτοφαγική διατροφή, εξαρτάται αποκλειστικά από τις προσωπικές του προτιμήσεις. Για παράδειγμα, κάποιοι επιλέγουν υποκατάστατα κρέατος, ενώ άλλοι προτιμούν να τρώνε εντελώς ακατέργαστες τροφές.

Ποιος είναι ο τρόπος πρόσληψης πρωτεϊνών σε μία vegan διατροφή;

Αυτό είναι το κυριότερο ερώτημα που απασχολεί όσους επιθυμούν να γίνουν vegan, αλλά ανησυχούν για το αν θα λαμβάνουν την απαιτούμενη πρόσληψη πρωτεϊνών. Ο λόγος είναι επειδή, πολλοί έχουν την άποψη ότι τα μόναδικά τρόφιμα που την περιέχουν είναι το κρέας, τα αυγά, τα ψάρια ή τα γαλακτοκομικά.

Υπάρχουν όμως και άλλα τρόφιμα που αποτελούν σημαντικές πηγές όπως:

Όσπρια (φασόλια, μπιζέλια, φακές)
Ξηροί καρποί
Σπόρια
Τρόφιμα ολικής αλέσεως
Λαχανικά

Άλλα τρόφιμα για Vegan, που είναι πλήρεις πρωτεΐνες:

Ολόκληρες πηγές σόγιας (tofu, edamame, tempeh, miso)
Ορισμένα είδη ψωμιού
Κινόα
Σπόροι κάνναβης

Photo by Brigitte Tohm on Unsplash

Οφέλη για την υγεία

H vegan διατροφή, έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι μειώνει τον κίνδυνο για πολλές ασθένειες που προκύπτουν από τον κακό τρόπο ζωής, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Οι γιατροί, ανέκαθεν συστήνουν στον κόσμο να τρώει λιγότερες ποσότητες σε κρέας, ιδίως μπέϊκον και άλλων με πολλά λιπαρά, για την καλύτερη υγεία. Αν και έχουν γίνει έρευνες που δείχνουν ότι ίσως και να μην είναι τόσο βλαβερά το κόκκινο κρέας και τα κορεσμένα λιπαρά για τον οργανισμό, δεν είναι λίγοι που αποφεύγουν την κατανάλωση ζωικών τροφών, για ηθικούς λόγους.

Ποια είναι τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε

Εκτός από την πιθανότητα να μην λάβετε αρκετή πρωτεΐνη εάν δεν είστε προσεκτικοί, υπάρχουν μερικά ακόμα θρεπτικά συστατικά που ενδεχομένως υπάρχει κίνδυνος να χάσετε.
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, μια καλά σχεδιασμένη vegan διατροφή, μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμη και να προάγει τη μακροζωία, όμως καλό είναι να μην παραλείπονται ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι άκρως απαραίτητα για την υγεία. Αυτά που ως συνήθως λαμβάνονται σε χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται τα συμπληρώματα τους είναι:

Β12: Η βιταμίνη Β12 απαντάται μόνο σε ζωικές τροφές, οπότε συνιστάται το συμπλήρωμα τους.

Βιταμίνη D: Ως συνήθως περιλαμβάνεται σε ψάρια και αυγά, γι’ αυτό και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια.

Ασβέστιο: Το γάλα δεν είναι η μόνη διατροφική πηγή ασβεστίου – πολλά φυτά, όπως τα φασόλια και οι ξηροί καρποί, το περιέχουν φυσικά.

Σίδηρος: Τα φυτικά τρόφιμα περιέχουν σίδηρο, αλλά ο σίδηρος δεν απορροφάται τόσο εύκολα στο σώμα όσο ο σίδηρος που βρίσκεται στο κρέας. Οι διατροφολόγοι προτείνουν να συμπεριλάβετε συμπληρώματα που βοηθούν στην απορρόφηση του, όπως η βιταμίνη C. Καλό είναι όμως να ζητήσετε πρώτα τη συμβουλή του γιατρού σας

Ιώδιο: Το ιώδιο απαντάται φυσικά στα θαλασσινά και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Περιέχεται επίσης στο ιωδιούχο αλάτι. Για να μην παρουσιάσετε ανεπάρκεια επιλέξτε να νοστιμήσετε με αυτό τα γεύματα σας.

Σελήνιο: Το σελήνιο βρίσκεται κυρίως στα θαλασσινά. Όμως μπορείτε να πετύχετε την πρόσληψη του τρώγοντας καρύδια, τα οποία είναι πλούσια σε μέταλλα.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα 3 βρίσκονται στα ψάρια, αλλά ακόμα και τα συμπληρώματα προέρχονται επίσης από αυτά, γι’ αυτό και πολλοί vegan τα αποφεύγουν.

 

Διαβάστε επίσης:

Μελέτη απέδειξε ότι τα αμύγδαλα έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες

5 τρόφιμα που τρώμε λάθος και δεν το καταλαβαίνουμε

Τα 5 τρόφιμα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο σύμφωνα με τον ΠΟΥ