Μια διατροφή βασισμένη σε φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, μπορεί να κάνει πιο υγιεινό τον τρόπο που ζούμε, αλλά μπορεί επίσης να συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας του πλανήτη μας. Τουλάχιστον, αυτό στοχεύει να επισημάνει το Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής (WWF) στην πιο πρόσφατη έκθεσή του, « Η Αποκαταστατική Δύναμη των Διατροφών με βάση τον Πλανήτη» .
Η έκθεση, η οποία κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα, διερευνά συγκεκριμένα τρεις παραμέτρους:
-τις τρέχουσες επιπτώσεις των διατροφικών μας προτιμήσεων τόσο στην ανθρώπινη όσο και στην περιβαλλοντική υγεία
-τον πραγματικό αντίκτυπο που μπορεί να επιτευχθεί με την αλλαγή της διατροφής μας
-τους στρατηγικούς τομείς στους οποίους οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να αποφέρουν τα πιο σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων όταν αυτή δεν είναι καλή.
Παρόλο που η έκθεση προσεγγίζει το ζήτημα από μια παγκόσμια προοπτική, στο προσκήνιο έρχονται οι ΗΠΑ, για τις οποίες επισημαίνεται ότι οι διατροφικές επιλογές και ο τρόπος ζωής, έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Έχοντας αυτό υπόψη, η έκθεση προσπαθεί να διερευνήσει διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ μπορούν να αλλάξουν τις τρέχουσες διατροφικές προτιμήσεις τους για να συμβάλουν την ίδια στιγμή και στην προστασία του πλανήτη.
Η Melissa D. Ho, ανώτερη αντιπρόεδρος γλυκού νερού και τροφίμων για το WWF δήλωσε:«Το αμερικανικό σύστημα τροφίμων είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μοχλούς που έχουμε για την επίλυση των κρίσεων του κλίματος και της βιοποικιλότητας. Αυτό που τρώμε και το πόσο καταναλώνουμε έχει σημασία. Ακόμη και απλές αλλαγές στη διατροφή μας, όπως το πλάνο που συστήνεται σύμφωνα με τις Εθνικές Διατροφικές Οδηγίες, θα μας οδηγήσουν πολύ προς τα θετικά αποτελέσματα τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον ».
«Εάν μπορείτε να συνδυάσετε αυτές τις προσπάθειες με άλλες, όπως μια μετάβαση σε ανανεωμένα και πιο ανθεκτικά γεωργικά συστήματα, αν γίνει λιγότερο σπατάλη στην αλυσίδα εφοδιασμού και εφαρμοστούν πολιτικές που ενθαρρύνουν την παραγωγή τροφίμων με στόχο την ανθρώπινη διατροφή και την προστασία του πλανήτη, θα δούμε θετικά αποτελέσματα σε παγκόσμια κλίμακα».
Το WWF κυκλοφόρησε επίσης ένα διαδικτυακό εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες να δουν τι είδους αλλαγές μπορούν να κάνουν στη διατροφή τους για να μειώσουν τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.
Διαβάστε επίσης:
Μουστάρδα: Το αγαπημένο καρύκευμα της δίαιτας
Νέα έρευνα συνδέει το γάλα με τον καρκίνο του μαστού
6 εναλλακτικές συνταγές για να τρώτε περισσότερο σπανάκι
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση