Ψυχολογία

Με ποιους τρόπους μπορείτε να αποκτήσετε ομαδικό πνεύμα στην εργασία σας;

Photo by Humphrey Muleba on Unsplash

Η τηλεργασία, όσο πάει και γίνεται πιο δημοφιλής, έχοντας τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Το πιο αρνητικό στοιχείο είναι ότι η επικοινωνία με τους συναδέλφους και τους συνεργάτες, γίνεται πιο δύσκολη σε σύγκριση με το γραφείο. Ωστόσο οι ειδικοί προτείνουν τρεις τεχνικές για να μπορέσετε να γίνεται πιο ευέλικτοι στις ομαδικές εργασίες. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να γίνεται καλύτερος «παίκτης».

Η πρώτη και μακράν πιο σημαντική είναι η ταπεινοφροσύνη

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε αλαζονικοί ή εγωκεντρικοί, αλλά να βάζουμε τους άλλους μπροστά από τον εαυτό μας. Η σκέψη αυτή για κάποιους μπορεί να θεωρείται ηττοπαθής πράξη, αλλά στην πραγματικότητα χρειάζεται μεγάλη αυτοπεποίθηση για να το πετύχετε.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν εκπαιδευτεί να επικεντρώνονται στην επιτυχία μας παρά να βοηθούμε τους άλλους να πετύχουν. Ωστόσο, αυτή η αλλαγή νοοτροπίας είναι η ικανότητα που χρειάζονται οι περισσότεροι ηγέτες για να είναι καλύτεροι παίκτες σε μία ομάδα. Εάν ξοδεύετε το χρόνο σας καλλιεργώντας τη μεγαλοφυΐα σε άλλους, οι άνθρωποι θα έλκονται προς εσάς επειδή θα τους εμπνέετε και θα τους ενδυναμώνετε να πραγματοποιήσουν όλες τις δυνατότητές τους.

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Το δεύτερο είναι εξίσου απλό

Πρέπει να έχετε μια ισχυρή ηθική εργασίας. Οι άνθρωποι που έχουν μια έμφυτη θέληση για να παράγουν δουλειά, είναι συνήθως πολύ πιο επιτυχημένοι σε ομάδες και στη ζωή. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και εργασιομανείς. Απλώς βάζουν στόχους και έχουν υψηλές προσδοκίες για αυτό που επιθυμούν. Το να έχετε μονίμως ένα κίνητρο να πάτε παρά κάτω, γίνεστε πιο δημιουργικοί και παραγωγικοί.

Η στάση αυτή θα σας βοηθήσει να είστε πιο αισιόδοξοι. Η θετικότητα οδηγεί στη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Δώστε ενέργεια αντί να εξαντλήσετε την ενέργεια των άλλων. Δείτε την ευκαιρία, όχι το πρόβλημα. Ψάξτε τι είναι σωστό, όχι τι είναι λάθος και θα διαπιστώσετε σύντομα τα αποτελέσματα της προσπάθειας σας.

Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι η συναισθηματική νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη και η κοινή λογική, σχετίζονται με το πώς κατανοούμε τους ανθρώπους και πώς χρησιμοποιούμε τα λόγια και τις ενέργειές μας για να δείξουμε το καλύτερο στους άλλους. Αυτό είναι τόσο σημαντικό προτέρημα, το οποίο μπορεί να μας εξελίξει για να γινόμαστε καλύτεροι.

Μην υποθέτετε ότι οι άλλοι δουλεύουν και αλληλεπιδρούν με τον ίδιο τρόπο όπως εσείς. Αντίθετα, ξεκινήστε παρατηρώντας άλλους. Προτιμούν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικές κλήσεις; Θέλουν να συνομιλήσετε πριν από τις τηλεδιασκέψεις; Εάν οι απαντήσεις σας είναι διαφορετικές, σκεφτείτε το να προσαρμοστείτε για να μπορείτε να ελίσσεστε. Θα πετύχετε περισσότερα και οι άνθρωποι θα είναι πιο προσεκτικοί όταν συνεργάζονται μαζί σας.