Τα ψέματα, αν και δεν αρέσουν σε κανέναν, πολλοί είναι αυτοί που τα λένε προκειμένου να βγουν από μια δύσκολη κατάσταση ή μια αμήχανη θέση.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Applied Cognitive Psychology», λέει ότι είναι πραγματικά δυνατό να προσδιοριστεί εάν κάποιος λέει ψέματα, χωρίς να χρειαστεί η βοήθεια της τεχνολογίας.
Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος είναι παραπλανητικός, οι ερευνητές ενθαρρύνουν μια διαδικασία τριών βημάτων που θα τον «ξεσκεπάσουν».
1-Φορτίστε τους με πληροφορίες και εξωτερικά ερεθίσματα
Για να πει κανείς ψέματα χρειάζεται πολύ περισσότερη ψυχική ενεργεια, από ό, τι για να πει την αλήθεια. Έτσι, εάν εισαγάγετε σε έναν ψεύτη ορισμένα εξωτερικά ερεθίσματα, όπως το να κάνετε κάποιο θόρυβο ή να αλλάζετε τις κινήσεις του προσώπου, τότε αυτός θα δυσκολευτεί περισσότερο να διατηρήσει τη γνωστική ενέργεια που απαιτείται για μην αποκαλυφθεί το ψέμα του.
Οι συγγραφείς προτείνουν επιπλέον να προσπαθήσετε από έναν ψεύτη να σας ξαναπεί την εκδοχή του, για το πώς έγιναν τα γεγονότα ενώ εκτελεί μια δευτερεύουσα εργασία. Αυτή θα μπορούσε να είναι κάτι πολύ απλό όσο το πλύσιμο ενός πιάτου.
2-Ενθαρρύνετε τον ψεύτη να πει περισσότερα
Ζητίστε του να μπει σε λεπτομέρειες. Όσο περισσότερες προσθέτει στην ιστορία του, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να πέσει στο λάθος να αντιφάσκει αργότερα με τον εαυτό του, γιατί είναι πολύ πιθανό να μη θυμάται τι έχει πει.
Ακόμα κι αν μια αντίφαση δεν σχετίζεται με το κύριο ψέμα, η παρουσία της μειώνει την αξιοπιστία του.
3-Κάντε απρόβλεπτες ερωτήσεις
Οι έμπειροι ψεύτες γνωρίζουν γενικά πώς να λένε ψέματα με τεκμηριωτικές λεπτομέρειες. Αυτό σημαίνει ότι έχουν προετοιμάσει καλά τις απαντήσεις τους, προσβλέποντας τις ενδεχόμενες ερωτήσεις.
Ένας καλός τροπος να τους αιφνιδιάσετε, είναι να ρωτήσετε κάτι που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που σας λέει. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να βρεθεί σε αμυντική στάση, καθώς δεν έχει έτοιμη απάντηση να δώσει.
Δεν υπάρχει ανόητος τρόπος να πιάσετε κάποιον που σας λέει ψέματα, αλλά υπάρχει ένας σχεδόν ανόητος τρόπος, για να εντοπίσετε συμπεριφορές που συνδέονται στενά με την εξαπάτηση (άγχος, ένταση, ακανόνιστος ρυθμός ομιλίας.) Εάν ένας ομιλητής εμφανίσει αυτά τα σημάδια, τότε είναι πολύ πιθανό να ψεύδεται.
Με βάση την ιδέα ότι το ψέμα είναι γενικά πιο γνωστικά απαιτητικό από το να λέει την αλήθεια, η γνωστική προσέγγιση στοχεύει στο να αποκαλύψει κάποιον που λέει ψέματα, υποστηρίζουν οι συγγραφείς.
Διαβάστε επίσης:
Πώς να αντιμετωπίσετε μια συναισθηματική εξάντληση
Tι κάνουμε ακόμα λάθος σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη
Με ποιους τρόπους μπορείτε να ενισχύσετε τη συναισθηματική σας νοημοσύνη
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση