Ψυχολογία

3 τακτικές για να γίνετε πιο πειστικοί στους συνομιλητές σας

Photo by cottonbro from Pexels

Σε μία συζήτηση, δεν έχουν μονο σημασία τα επιχειρήματα, αλλά και ο τρόπος που τα παραθέτουμε στους συνομιλητές μας. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές, που ακόμα και όταν δεν είναι τόσο ισχυρά, ορισμένα άτομα καταφέρνουν να μας πείσουν για τις απόψεις ή για τις προτάσεις τους. Το ζήτημα είναι ξεκάθαρα επικοινωνιακό και έχει να κάνει με το τον τρόπο με τον οποίο μας απευθύνονται και βασίζεται σε ορισμένες τεχνικές.

Ο πρώην γενικός δικηγόρος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Neal Katyal, μετρά τόσο πολλές νίκες όσο και ήττες σε σημαντικές υποθέσεις όπως η θετική έκβαση της υπόθεσης του 2006 όταν εκπροσώπησε τον Salim Hamdan, τον πρώην οδηγό του Osama bin Laden και έναν κρατούμενο του Γκουαντάναμο, μια απόφαση που έβαλε τέλος στα στρατιωτικά δικαστήρια που είχαν καθορίσει τη μοίρα των κρατουμένων του Γκουαντάναμο και τερμάτισαν πρακτικές όπως το waterboarding.

Σύμφωνα με όσα γράφει το Inc.com ο Katyal, πριν από την ακρόαση στο δικαστήριο, ξόδεψε πολύ χρόνο και προσπάθεια για την προφορική του επιχειρηματολογία. Διαπίστωσε όμως ότι αυτό από μόνο του δεν ήταν αρκετό, γι αυτό και πήγε σε έναν καθηγητή υποκριτικής για μία extra βοήθεια. Τελικά όπως αποδείχθηκε ήταν η καλύτερη κίνση αφού κατάφερε να κερδίσει αυτή την κρίσιμη υπόθεση.

Ο ίδιος, μετά από αυτή την εμπειρία, μοιράστηκε τις τρεις βασικές τεχνικές που χρησιμοποιεί, προκειμένου να γίνει ακόμα πιο πειστικός με τα επιχειρήματα του.

Δείτε παρακάτω ποιες τεχνικές μπορείτε να υιοθετήσετε:

Photo by fauxels from Pexels

Μη βασίζεστε τόσο στην αυτοπεποίθηση σας όσο στη σύνδεση σας με τον συνομιλητή

Η αυτοπεποίθηση μπορεί να υπονομεύσει την πειστικότητα σας. Η πειθώ αφορά την ενσυναίσθηση, δηλαδή το μυαλό των ανθρώπων.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να κοιτάτε στα μάτια τον συνομιλητή σας, γιατί έτσι αναπτύσσετε μία πιο συναισθηματική σύνδεση μαζί του.

Προσοχή! Δεν χρειάζεται να είστε υπερβολικά συναισθηματικοί

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να πείσουν με οργή, φωνές ή ακόμα και δάκρυα. Αυτό το είδος τακτικής μπορεί να λειτουργήσει με στενούς φίλους και μέλη της οικογένειας που σας αγαπούν, αλλά δεν θα λειτουργήσει με τους περισσότερους άλλους.

Aυτό ισχύει γιατί αντιλαμβάνονται ότι προσπαθείτε να τους πείσετε με το συναίσθημα και δεν επιθυμούν να επηρεάζονται από αυτό.

Μην το βάζετε κάτω

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην τα καταφέρετε στην αρχή. Όμως αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία, να μελετήσετε καλύτερα τον εαυτόσας και τις κινήσεις σας ώστε να βρείτε ποια ήταν τα μελανά σας σημεία και να τα βελτιώσετε.

Η πειθώ δεν είναι εύκολο ζήτημα, ακόμα και για τους επαγγελματίες. Ο μόνος τρόπος για να γίνεστε καλύτεροι είναι να την εξασκείτε.

 

Διαβάστε επίσης:

Με ποιες τεχνικές θα καταλάβετε αν σας λένε ψέματα σε μία συνέντευξη;

5 ψέματα που μας λέει το μυαλό και εμείς τα πιστεύουμε

Μην αποχωρήσετε από μία συνέντευξη αν δεν κάνετε πρώτα 4 βασικές ερωτήσεις

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση