Η δουλειά που τόσο καιρό κυνηγούσατε είναι πλέον δική σας. Το συναίσθημα κάτι παραπάνω από ενθουσιασμός. Όμως ξαφνικά διαπιστώνετε ότι από Δευτέρα κάνετε μία νέα αρχή, αποκτάτε μία νέα ρουτίνα και φυσικά έχετε την ευθύνη να αποδεικνύετε καθημερινά την αξία σας.
Στο σημείο αυτό είναι πολύ πιθανό να σας κυριεύσει το άγχος και όσες ανασφάλειες είχατε καλά κρυμμένες μέσα σας. Είναι απόλυτα λογικό να αισθάνεστε έτσι αφού αυτό σημαίνει ότι είστε πλήρως συνειδητοποιημένοι για το μέγεθος της ευθύνης και την υπευθυνότητα που πρέπει να δείξετε.
Η απάντηση που έχετε να δίνετε καθημερινά στον εαυτό σας κάθε φορά που θα κατακλύζεστε από άγχος και ανησυχίες για το αν θα μπορέσετε να τα καταφέρετε είναι «Ναι μπορώ»!
Δείτε παρακάτω τρεις τρόπους που θα σας βοηθήσουν να ανταπεξέλθετε χωρίς άγχος στη νέα σας δουλειά:
1) Αντιμετωπίστε δημιουργικά το άγχος
Το άγχος έχει σαφώς αρνητικό πρόσημο όμως στην περίπτωση αυτή μπορείτε να το αξιοποιήσετε πιο δημιουργικά και να δράσετε ενάντια σε ό,τι σας εμποδίζει.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μετατρέψετε το άγχος από μειονέκτημα σε προτέρημα είναι να γράψετε τους φόβους σας γραπτά. Δίπλα σε κάθε γραπτό φόβο, καταγράψτε έναν τρόπο που μπορείτε να τον αξιοποιήσετε για να προχωρήσετε.
Για διευκολύνετε τη διαδικασία ρωτήστε τον εαυτό σας τρεις ερωτήσεις:
«Ποιος είναι ο φόβος»;
«Πώς με εμποδίζει να αισθάνομαι τι θέλω να νιώσω»;
«Τι μπορώ να κάνω»;
Μόλις το κάνετε αυτό θα μπορέσετε να οργανώσετε ένα σχέδιο για να εφαρμόσετε όλα όσα γράψατε με πράξεις. Έτσι θα βοηθήσετε τον εαυτό σας και να νιώσετε πιο σίγουροι όταν θα ξεκινήσετε τη νέα σας δουλειά.
2) Συζητήστε τους φόβους σας
Κάθε φορά που νιώθετε άγχος είναι καλό να μπορείτε να το συζητάτε με ένα άτομο της εμπιστοσύνης σας. Μπορεί να είναι κάποιος πρώην εργοδότης, προηγούμενο αφεντικό ή άλλο μέντορας, κάποιος που γνωρίζετε ποιος έχει παρόμοιο ρόλο εργασίας, προσωπικό προπονητή ή επαγγελματία ή απλώς αξιόπιστο μέλος της οικογένειας ή φίλο. Πριν μιλήσετε μαζί τους, χρησιμοποιήστε την παραπάνω άσκηση γραφής για να οργανώσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας – αυτό θα σας επιτρέψει να κατευθύνετε καλύτερα την αξιόπιστη εξωτερική βοήθεια για να σας βοηθήσει. Η προσωπική συναισθηματική και ψυχική υποστήριξη είναι εξαιρετικά πολύτιμη για τη διαλογή από τις ανησυχίες μας και τον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο θα τεθούν σε δράση. Θα δείτε ότι δεν είστε μόνοι, και αυτό αξίζει κόσμους.
3) Φροντίστε τον εαυτό σας
Κάθε φορά που θα σκέφτεστε ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε να θυμάστε ότι κατακτήσατε τη δουλειά των ονείρων σας με τη δική σας αξία. Ότι καταφέρατε να παρουσιάσετε τον εαυτό σας ως ένα άξιο, καταρτισμένο και υπεύθυνο άτομο. Γι’ αυτό και πρέπει να φροντίζετε την υγεία σας και να τονώνετε την ψυχολογία σας.
Οι ψυχολόγοι συνιστούν να:
-Γυμναστείτε τρεις φορές την εβδομάδα. Συνδυάστε ασκήσεις αερόβιες μαζί με μυϊκή ενδυνάμωση για να βοηθήσετε τον οργανισμό να απελευθερώσει όλες τις απαραίτητες χημικές ουσίες για να σας κρατούν σε δραστήριους σε ισορροπία.
-Φροντίστε τη διατροφή σας. Ένα σωστά δομημένο διαιτολόγιο πλούσιο σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες μπορεί να καλύψει με επάρκεια τις βασικές διατροφικές σας ανάγκες. Τρώγοντας σωστά θα μπορείτε να έχετε την απαιτούμενη ενέργεια για να ανταπεξέρχεστε στο καθημερινό σας πρόγραμμα.
-Κάντε δώρο στον εαυτό σας μία υπηρεσία αναζωογόνησης. Μετά από μία δύσκολη εβδομάδα μπορείτε να χαρίσετε στον εαυτό σας την εμπειρία ενός full body μασάζ, σάουνας και οποιαδήποτε άλλης υπηρεσίας spa. Είναι ο πιο απολαυστικός τρόπος για να αποβάλλετε το άγχος και να χαλαρώσετε.
Μία νέα δουλειά είναι το ίδιο αγχωτική όσο και ενθουσιώδης. Το θέμα είναι να καταφέρετε να θέσετε μία ισορροπία στα συναισθήματα σας και να μην επιτρέψετε να σας καταβάλουν ή να σας συνεπάρουν.
Να θυμάστε ότι ο νέος σας ρόλος δεν θα αναπτυχθεί σε μια μέρα, μια εβδομάδα ή ακόμα και ένα μήνα. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Κάθε φορά που αισθάνεστε άγχος, να γνωρίζετε ότι είναι θετικό και ότι μπορείτε μέσα από αυτό να διοχετεύσετε τους φόβους σας σε ένα καινούριο σχέδιο που θα αναδείξει κι άλλο την αξία σας.
Διαβάστε επίσης:
Αγορά εργασίας: Οι νέες τάσεις για το 2021 -Τι πρέπει να προσέξετε αν αναζητάτε νέα δουλειά
Απόλυση από την ιδανική δουλειά: Ποια βήματα θα σας οδηγήσουν και πάλι στην επιτυχία
Έρευνα: 1 στους 4 εργαζόμενους σκοπεύει να παραιτηθεί από τη δουλειά του μετά την πανδημία
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση