Υπάρχουν στιγμές, που όσο και αν θέλουμε να αποφύγουμε μία άβολη συζήτηση, αναγκαζόμαστε να ανταποκριθούμε σε αυτή, είτε αφορά στη προσωπική μας ζωή, είτε στην επαγγελματική. Τα λεπτά μοιάζουν να περνούν μαρτυρικά, καθώς πασχίζουμε με όση ψυχραιμία μας έχει απομείνει, να μην φανούμε αγενείς ή να μην βγούμε εκτεθειμένοι στους συνομιλητές μας.
Παρακάτω ακολουθούν τρία tips που μπορούν να βγάλουν κάποιον που έρχεται σε δύσκολη θέση από μία άβολη ή ενοχλητική συζήτηση:
Αφοπλισμός με διάλογο
Προσπαθήστε να μην πάτε απευθείας στην ουσία. Ξεκινώντας έναν διάλογο που δεν αφορά άμεσα το θέμα συζήτησης, μπορεί να κάνει και τις δύο αντίθετες πλευρές να νιώσουν πιο άνετα μεταξύ τους, προτού ξεκινήσουν να μιλούν πιο σοβαρά για το ζητούμενο θέμα. Προφανώς, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας, ποια είναι τα γενικά ή τα ειδικά σας όρια, τη στιγμή που συνομιλείτε με κάποιον με πιο ανεπίσημο τρόπο. Για παράδειγμα, αν συνηθίζετε να κάνετε καυστικό χιούμορ και το άτομο που έχετε απέναντι σας δεν το αντιλαμβάνεται, τότε κινδυνεύετε και πάλι να εκτεθείτε. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλό να αναπτύσσεται οικειότητα μεταξύ των συνομιλητών, αρκεί να μπορείτε να αντιληφθείτε ποια είναι τα όρια σας.
Αν η συζήτηση αρχίζει να φορτίζεται, ο αυθορμητισμός και η καλοπροαίρετη στάση απέναντι στον συνομιλητή, μπορεί να τον «μαλακώσει», μετατοπίζοντας την οξυμένη κατάσταση σε μία πιο θετική και παραγωγική έκβαση.
Κλίση σε μια συζήτηση βασισμένη σε γεγονότα
Ανεξάρτητα από το αν είστε ή όχι ο εκκινητής της κουβέντας, καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε μόνο τα δικά σας στοιχεία για να στηρίξετε την τοποθέτηση σας. Το να έχετε μία παγιωμένη θέση και να γίνεστε αδιάλλακτοι απέναντι στον συνομιλητή σας, δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά και σε κανένα συμπέρασμα. Είναι βασικό να γνωρίζετε ότι είναι λάθος να αντιμετωπίζετε μονόπλευρα ένα θέμα.
Το καλύτερο για εσάς, είναι να είστε ανοιχτοί στο να ακούσετε και τα επιχειρήματα των άλλων. Αυτό όχι μόνο θα σας επιτρέψει να τα αντιμετωπίσετε ή να τα διαψεύσετε εάν χρειάζεται, αλλά και να κατανοήσετε καλύτερα τις απόψεις του συνομιλητή σας.
Δεχθείτε τις αντίθετες απόψεις
Μια ισχυρή και αλάνθαστη τακτική για να κατευνάσετε τις δυσάρεστες συνομιλίες, είναι να δεχθείτε τα αντίθετα επιχειρήματα. Εάν δεν συμφωνείτε με την άποψη της αντίθετης πλευράς, η απλή αναγνώριση των πεποιθήσεων του άλλου για τη θέση που τοποθετείται, μπορεί να φέρει τα πράγματα σε καλύτερη πορεία.
Το να βγάλετε τις αντίθετες απόψεις από τις δικές σας ως λιγότερο σημαντικές ή απλά να τις θεωρήσετε «λανθασμένες», δεν διευκολύνει μια υγιή ή εποικοδομητική συζήτηση και σίγουρα δεν θα μετριάσει την αδυναμία σας να σταθείτε στην κουβέντα. Επίσης, φροντίστε να δώσετε στο άλλο άτομο την ευκαιρία να μιλήσει χωρίς να το διακόψετε. Ακούστε, όχι μόνο για να μπορείτε να απαντήσετε, αλλά για να κατανοήσετε πραγματικά τι προσπαθεί να σας εξηγήσει.
Διαβάστε επίσης:
Τα οφέλη μιας χαλαρής κουβέντας στην εργασία
Νάρκισσοι συνομιλητές: Τα 4 σημάδια που μαρτυρούν την τοξικότητα τους
3 tips για να διατηρείτε πάντα την ψυχραιμία σας
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση