ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 Βήματα για να αντιμετωπίσετε το συναισθηματικό φαγητό

Photo by Angelos Michalopoulos on Unsplash

Το φαγητό για πολλούς ανθρώπους δεν είναι απλά η απαραίτητη τροφή που πρέπει να λάβουν μέσα στη μέρα. Είναι η διέξοδος που βρίσκουν όταν τους απασχολούν διάφορα ζητήματα τα οποία είτε βρίσκονται στο υποσυνείδητο τους είτε δεν έχουν το κουράγιο να τα αντιμετωπίσουν.

Για παράδειγμα η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένα τραυματικό γεγονός ή μία δυσάρεστη μακροχρόνια κατάσταση συχνά είναι οι λόγοι που ωθούν ένα άτομο να τρώει πολύ περισσότερο από όσο έχει πραγματικά ανάγκη. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Όταν τα άτομα αυτά παρατηρούν αύξηση στα κιλά τους, είναι σε θέση να την αποδώσουν την αύξηση σε ένα συγκεκριμένο δυσάρεστο γεγονός. Αντί όμως να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους που σχετίζονται με το ψυχολογικό τραύμα στέφονται στο φαγητό για να καλύψουν τα κενά τους.

Αν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να ελέγξει μέχρι και την παραμικρή ποσότητα αυτό είναι το φαγητό. Εξαρτάται δηλαδή αποκλειστικά από το άτομο. Στην περίπτωση όμως της κατάθλιψης το άτομο δεν έχει τον έλεγχο του εαυτού του άρα ούτε και του φαγητού. Πολλά άτομα τρώνε περισσότερο μήπως αισθανθούν καλύτερα για όλα όσα τους απασχολούν.

Ωστόσο, η απόλαυση και η ευχαρίστηση αυτή είναι προσωρινές: η κατανάλωση δεν μπορεί να λύσει άλλα προβλήματα. Η παχυσαρκία έχει τεράστιες συνέπειες για την υγεία και είναι σημαντικό να πάρουμε τη συναισθηματική πτυχή της υπό έλεγχο, προκειμένου να επικεντρωθούμε στην απώλεια βάρους και την υγεία.

Ο προσδιορισμός του λόγου πίσω από το συναισθηματικό φαγητό θα βοηθήσει το άτομο να είναι πιο ευτυχισμένο, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

 

Photo by Louis Hansel @shotsoflouis on Unsplash

 

Εάν αισθάνεστε ότι είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους σκεφτείτε ότι έχετε ακόμα χρόνο να αισθάνεστε σωματικά και πνευματικά καλύτερα ακολουθώντας τα παρακάτω 3 βήματα

1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να παραδεχτείτε ότι μπορεί να έχετε πρόβλημα με υπερκατανάλωση τροφής.

2. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την ποσότητα της τροφής που καταναλώνετε και να ρωτάτε τον εαυτό σας πριν κάθε γεύμα αν:
τρώτε επειδή πεινάτε, ή βαριέστε και είστε λυπημένοι;
Ποιες τροφές σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα ή να σας κάνει να αισθάνεστε χειρότεροι αφού τις φάτε;
Έχετε την τάση να τρώτε κρυφά ή όταν κανείς άλλος δεν είναι γύρω, όπως αργά το βράδυ;

3. Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τους παράγοντες που ενεργούν στο συναισθηματικό φαγητό, προκειμένου να εργαστείτε για την επίλυση θεμελιωδών προβλημάτων. Οι σκέψεις, τα γεγονότα ή συμπεριφορές διεγείρουν την επιθυμία για συναισθηματικό φαγητό.
Το βασικό είναι να καταφέρετε να εντοπίσετε την πηγή που σας ωθεί σε αυτή την κατάσταση και αναζωογονεί αυτά τα συναισθήματα.
Το ιδανικό βέβαια είναι να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο, ώστε να δουλέψετε μαζί του για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σας και να σας καθοδηγήσει να βρείτε μόνοι σας τις διεξόδους που πραγματικά χρειάζεστε μαθαίνοντας να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα σας.