ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 σημάδια ότι έχετε ένα τοξικό αφεντικό

Photo by Marcus Aurelius from Pexels

Αν έχετε κακό αφεντικό, δεν είστε οι μόνοι: Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του «Monster Jobs» διαπίστωσε ότι το 76% των ανθρώπων βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα τοξικό αφεντικό, με αποτέλεσμα οι εργάσιμες μέρες τους να περνούν βασανιστικά.

Ακολουθούν τέσσερις ενδείξεις ότι μπορεί να είναι τοξικό:

Είναι απρόσωπο

Τα αφεντικά δεν πρέπει να είναι φίλοι σας, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να είναι και ξένοι. Ένας τοξικός ηγέτης δεν νοιάζεται για καμία από τις σχέσεις με τα μέλη της ομάδας. Δεν γνωρίζει κανέναν από τους υπαλλήλους του, αλλά τους βλέπει ως μέρος μιας γραμμής παραγωγής.

Photo by picjumbo.com from Pexels

Σας αναγκάζει να εργάζεστε εκτός ωραρίου

Η υπερβολική εργασία των υπαλλήλων αναγνωρίζεται ως κακή συμπεριφορά. Από την άλλη, η ανεπαρκής εργασία τους μπορεί επίσης να είναι επιζήμια.

Ένας κακός διευθυντής μοιράζει υπερβολικά καθήκοντα στους υπαλλήλους του και τους αναγκάζοντας τους να κάθονται παραπάνω, ή τους αναθέτει δουλειές που δεν προσθέτουν αξία.

Δεν πρόκειται να ακούσει καμία κριτική και αν αυτό συμβεί αντεπιτίθεται με δικαιολογίες

Ένα κακό αφεντικό αρνείται να ακούσει κριτικές, ακόμα και όταν μπορεί με μεγάλη άνεση να μιλά με σκληρά λόγια σε άλλους. Όποιος κάνει το «λάθος» να του ασκήσει κριτική, τότε το μόνο που θα λάβει πίσω ως απάντηση, θα είναι ειρωνεία, που θα συνοδεύεται από επιχειρήματα που δεν ευσταθούν.

Επίσης είναι πολύ πιθανό, ακόμα και αν κάνει κάποιο λάθος, που δεν μπορεί να το αρνηθεί, να ρίξει το φταίξιμο σε κάποιον υφιστάμενο του, λέγοντας πως εξαιτίας του κατέληξε να σφάλει.

Γενικά τα τοξικά αφεντικά θεωρούν ότι πάντα φταίνε οι άλλοι και ποτέ οι ίδιοι.

Έχει τη δική του ατζέντα ή είναι αναξιόπιστο

Η εμπιστοσύνη είναι τόσο σημαντική σε οποιαδήποτε σχέση, άρα και στην επαγγελματική. Εάν το αφεντικό σας είναι απόμακρο ή εάν αισθάνεστε ότι το ενδιαφέρει να προωθήσει μόνο τη δική του καριέρα, αυτό μπορεί να δημιουργήσει δυσλειτουργία για όλους όσους εργάζονται στην εταιρεία.

Δεν μπορείτε να τους εμπιστευτείτε πραγματικά, δεν είναι διαφανείς με τις πληροφορίες και δεν είναι ευέλικτοι, μα κυρίως, δυσκολεύουν εσάς στην εργασία σας και δεν σας επιτρέπουν να είστε παραγωγικοί.

Επομένως υπάρχει έλλειψη αποτελεσματικότητας και προκύπτει η έντονη ανάγκη για εύρεση λύσεων.

 

Διαβάστε επίσης:

Με ποιες τεχνικές θα καταλάβετε αν σας λένε ψέματα σε μία συνέντευξη;

5 ψέματα που μας λέει το μυαλό και εμείς τα πιστεύουμε

Μην αποχωρήσετε από μία συνέντευξη αν δεν κάνετε πρώτα 4 βασικές ερωτήσεις

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση