ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 tips για να διαχειριστείτε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που πάσχει από κατάθλιψη

Η πανδημία τον τελευταίο χρόνο ανέδειξε το πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα ψυχικής υγείας.

Σε κρίσιμες περιόδους όπως αυτή, είναι σημαντικό να βρισκόμαστε κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Πολλά άτομα βυθίζονται στην κατάθλιψη, χωρίς να μπορούν να έχουν διαύγεια στις σκέψεις τους. Γι’ αυτό καλό θα ήταν αν ζείτε μαζί με κάποιον που αντιμετωπίζει αυτή την ψυχική ασθένεια, να μπορείτε για αρχή να το αναγνωρίσετε.

Υπάρχει διάκριση μεταξύ θλίψης και κατάθλιψης. Η αληθινή κατάθλιψη σημαίνει ότι η θλίψη θα παραμείνει για την πλειονότητα της ημέρας και θα διεισδύει σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής ανάλογα με τη σοβαρότητα.

Τα πιο εμφανή σημάδια που το καταδεικνύουν, είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες, η δυσκολία προσοχής και συγκέντρωσης, οι αυτοκτονικές σκέψεις, καταθλιπτικά συναισθήματα όπως αδυναμία, απελπισία, μηδενική αξία, μειωμένη όρεξη και ελάχιστο ύπνο.

Μερικά άτομα με κατάθλιψη μπορεί να προσπαθήσουν να το αντιμετωπίσουν, κάνοντας καταχρήσεις όπως κάπνισμα, ναρκωτικά και αλκοόλ.

Οι ειδικοί προτείνουν ορισμένα tips για το τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, που πάσχει από κατάθλιψη.

Να είστε υποστηρικτικοί

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι ένα άτομο που πάσχει από κατάθλιψη, ξεπερνά τα όρια του στρες, τείνει να είναι πολύ ευαίσθητο και ανησυχεί για το πώς τον αντιλαμβάνονται οι άλλοι.

Βεβαιώστε το ότι το αγαπάτε, ότι το αποδέχεστε και ότι πρέπει να αισθάνεται άνετα μαζί σας.

Ευαισθητοποιηθείτε

Το μόνο πράγμα χειρότερο από την κατάθλιψη, είναι ο στιγματισμός του πάσχοντος. Είναι ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη να προσπαθεί να εξαλείψει την παραπληροφόρηση που τροφοδοτεί το πλήθος των παρανοήσεων και των μύθων που σχετίζονται με την κατάσταση. Το καλύτερο όπλο για την καταπολέμηση του στίγματος, είναι η δύναμη της πληροφόρησης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μάθει όσο μπορείτε για την κατάθλιψη.

Να είστε προσεκτικοί

Εάν παρατηρήσετε σημάδια, όπως απώλεια όρεξης, αϋπνία ή υπερβολικός ύπνος, υπερκατανάλωση τροφής ή αφαγία, αλλαγές προσωπικότητας, εξάρτηση από τα ναρκωτικά, ρωτήστε το ήρεμα για την αλλαγή που παρατηρήσατε σε εκείνο.

Παρακολουθήστε τη συμπεριφορά του και μην ξεχάσετε να τα εξηγήσετε όλα, όταν θα απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για βοήθεια.

Προσπαθήστε να καταργήσετε τους κανόνες

Όταν προσπαθείτε να βοηθήσετε κάποιον, μπορεί να απορρίψει τις προσπάθειές σας. Η αντίδρασή τους θα μπορούσε να είναι μια μορφή μηχανισμού άμυνας και μπορεί να πιστεύουν ότι δεν κάνουν τόσο καλή δουλειά στο να κρύβουν τα συναισθήματά τους όσο νόμιζαν. Μπορεί ακόμη και να προκαλέσει συναισθήματα αυτοτραυματισμού σε ορισμένες περιπτώσεις. Για να αποφύγετε μια δυσάρεστη εξέλιξη, καλό είναι να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Μην γίνετε σε καμία περίπτωση επιθετικοί ή εριστικοί απέναντι του, ακόμα και αν πιστεύετε ότι χρειάζεται να γίνετε αυστηροί για να το βοηθήσετε. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι τα αντίθετα αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης:

Πώς φαίνεται ο κόσμος μέσα από τα μάτια των καταθλιπτικών ανθρώπων;

Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί

Πώς να αναπτύξετε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας σε μια επιχείρηση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση