Ψυχολογία

4 tips για να προστατεύσετε την ψυχική σας υγεία

Photo by Daria Litvinova on Unsplash

Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική. Επομένως, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε για τον εαυτό μας είναι να τον φροντίσουμε και να τον αγαπήσουμε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ψυχικές παθήσεις αποτελούν σχεδόν το ένα έκτο όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με την υγεία.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια ολοένα αυξανόμενη ανάγκη να γνωρίζουν οι άνθρωποι πώς μπορούν να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία.

Δείτε παρακάτω τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για τη φροντίδα της ψυχικής σας υγείας:

Κοιμηθείτε επαρκώς

Ο ύπνος μπορεί να φαίνεται μια παθητική δραστηριότητα, αλλά είναι η στιγμή που το σώμα ανακτά την ενέργεια που ξόδεψε μέσα στην ημέρα. Επίσης βοηθά στην αναζωογόνηση και ρύθμιση των ορμονών. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ο υγιής ύπνος οδηγεί σε μειωμένο στρες, βελτιωμένη διάθεση και αυξημένη ενέργεια.

Υγιεινή διατροφή

Η υγιεινή διατροφή δεν είναι μόνο καλή για τη σωματική σας υγεία, αλλά είναι εξίσου απαραίτητη και για την ψυχική. Όσο πιο πολύ ενυδατώνουμε το σώμα και φροντίζουμε να τρώμε ισορροπημένα, εκτός από τη διατήρηση του βάρους και την καλύτερη ανοσία, θα καταφέρουμε να έχουμε και καλύτερη διάθεση, κρατώντας τον εαυτό μας μακριά από ψυχικές ασθένειες.

Από την άλλη μεριά καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τη συχνή κατανάλωση αλκοόλ, καπνού και άλλων καταχρήσεων.

Γυμναστείτε

Σύμφωνα με ένα πλήθος ερευνών, το φως της ημέρας μειώνει τα επίπεδα άγχους και η απουσία του μπορεί να οδηγήσει σε καταθλιπτικά συμπτώματα. Είναι σημαντικό να είστε σωματικά δραστήριοι καθώς σχετίζεται με την απελευθέρωση ορμονών που σχετίζονται με την ευτυχία.

Νέες δραστηριότητες

Συνεχίστε να εξερευνάτε τα ενδιαφέροντα σας και δοκιμάστε νέες δραστηριότητες. Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, βρείτε χρόνο για ένα χόμπι και άλλες ευχάριστες δραστηριότητες. Αλληλεπιδράστε, και κοινωνικοποιηθείτε διότι οι ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις, συμβάλλουν στην ισχυρή κοινωνική υποστήριξη και οδηγούν σε πιο ευτυχισμένο εαυτό.

Αυτοφροντίδα

Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς μας καταναλώνεται από τα gadget μας και, ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αποσυνδέουμε από τις συσκευές και να περνάμε λίγο χρόνο με τον εαυτό μας.

Η αυτοφροντίδα ή το “Me-time” δεν περιορίζεται σε μπανιέρες ή ραντεβού στο κομμωτήριο. Περιλαμβάνει ένα διάλειμμα από τα πολυάσχολα προγράμματα, την αντιμετώπιση των σκέψεων σας, τη δημιουργία ορίων και την ψυχοθεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Oι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από προβλήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πώς να βοηθήσετε τη μνήμη σας όταν κυριεύεστε από άγχος

Γιατί χρειάζεται να ξεχωρίζουμε το στρες από το άγχος και την κατάθλιψη

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση