Ψυχολογία

4 τρόποι να γεφυρώσετε το χάσμα των φύλων στο χώρο εργασίας

πηγή: Pexels

Παρά τις σημαντικές προσπάθειες για την ισότητα των φύλων στο χώρο εργασίας, οι γυναίκες εξακολουθούν να κερδίζουν λιγότερα χρήματα από τους άνδρες συναδέλφους τους. Μάλιστα, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το μισθολογικό χάσμα βρισκόταν στο 50%, το 2020.

Η εργασία χρειάζεται να γίνει λιγότερο αφιλόξενη για τις γυναίκες, λιγότερο ανδροκρατούμενη. Παρακάτω, θα δούμε 4 τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Αλλαγή στις προσλήψεις

Η ανισότητα των φύλων μπορεί να αλλάξει από τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προσλήψεις. Έρευνα του Harvard Business Review τονίζει πως η προσθήκη τριών γυναικών στις λίστες των υποψηφίων, μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες.

Αλλαγή στους μισθούς

Το μισθολογικό χάσμα των φύλων είναι μία από τις πιο βασικές αιτίες ανισότητας στο χώρο εργασίας. Το 2020, για κάθε δολάριο που κέρδιζε ένας άνδρας, μία γυναίκα έπαιρνε 81 σεντς στις ΗΠΑ. Παρότι υπήρξε βελτίωση από τα 74 σεντς του 2015, υπάρχει ακόμη δρόμος. Το πρόβλημα βρίσκεται, κυρίως, στη δυσκολία των γυναικών να διαπραγματευτούν το μισθό τους. Οι εργοδότες χρειάζεται να αναλάβουν το ζήτημα και να λειτουργούν με απόλυτη διαφάνεια, να διαβεβαιώσουν τις γυναίκες πως θα αμείβονται ισάξια με τους συναδέλφους τους.

Σωστή αξιολόγηση

Οι Βρετανοί εργοδότες συμπληρώνουν συγκεκριμένες λίστες την ώρα που αξιολογούν τους υποψηφίους για ορισμένες θέσεις. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, τους ζητούν να εξηγήσουν πώς θα διαχειρίζονταν τις καταστάσεις κρίσης, ώστε να επιλέξουν τον πιο κατάλληλο. Παράλληλα, οι ερωτήσεις είναι προκαθορισμένες και δεν εξαρτώνται από το φύλο του εκάστοτε υποψηφίου.

Περισσότερες γυναίκες σε ρόλο μέντορα

Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε ικανές γυναίκες να καθοδηγούν τους άνδρες, να τους βοηθούν να εξελιχθούν. Όχι μόνο αλλάζει ο τρόπος σκέψης των εργαζομένων, αλλά τα στερεότυπα καταρρίπτονται. Οι γυναίκες παίρνουν πρωτοβουλίες, δε διστάζουν να εκφράσουν τις απόψεις τους και ηγούνται με απόλυτη αποτελεσματικότητα, κάτι που η κοινωνία μας έχει μάθει να θεωρούμε δυσεύρετο. Η επιτυχία της εταιρείας είναι κοινός στόχος και καλό είναι οι γυναίκες να πάψουν να υποτιμώνται.

 

Διαβάστε επίσης:

Στρατηγική για την ισότητα των φύλων 2020-2025: Η τοποθέτηση του Κοινοβουλίου

Τι είναι το «χάσμα αυτοπεποίθησης» που κρατά τις γυναίκες πίσω στην καριέρα τους;

O κoρονοϊός ανατρέπει χρόνια προόδου – Το 25% των γυναικών σκέφτεται να παραιτηθεί και να αφιερωθεί στην οικογένεια

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις