ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 Μέθοδοι για να αντιμετωπίσετε τη μελαγχολία του χειμώνα

Photo by Riccardo Bresciani from Pexels

Ο καιρός είναι γνωστό ότι επηρεάζει σημαντικά τη διάθεση, κάτι που σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει και εσείς οι ίδιοι σε μία κρύα και βροχερή μέρα.

Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD), μια μείζονα καταθλιπτική διαταραχή με εποχιακό μοτίβο, η οποία επηρεάζει το 5% του πληθυσμού κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών μηνών.

Η ψυχολογία επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της πανδημίας, πόσο μάλλον τώρα που διανύουμε το δεύτερο lockdown. 

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορεί κανείς να διαχειριστεί τη μελαγχολία του χειμώνα. Ακολουθούν 5 τακτικές που θα σας βοηθήσουν να το αντιμετωπίσετε: ]

Πάρτε καθαρό αέρα. Τα χαμηλότερα επίπεδα φωτός έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη σεροτονίνη. Επομένως το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να βγείτε έξω, ιδανικά λίγο μετά από το πρωινό ξύπνημα. Με τον τρόπο αυτό θα δώσετε ώθηση στη διάθεση σας και θα σας βοηθήσει να λάβετε αρκετή βιταμίνη D. Ο χρόνος που μπορείτε να περάσετε στη φύση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ψυχική υγεία. 

Δοκιμάστε τη θεραπεία με φως. Οι λαμπτήρες θεραπείας φωτός αναπαράγουν την επίδραση του ήλιου στο σώμα μας και ρυθμίζουν ξανά τους κιρκαδικούς ρυθμούς. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το αν και πώς θα μπορούσατε να ακολουθήσετε αυτή τη λύση.

Συζητήστε γι’ αυτό με όσους εμπιστεύεστε: Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, είναι πολύ συνηθισμένη, οπότε το να συζητάτε γι’ αυτή με έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας που εμπιστεύεστε, είναι μία καλή αρχή για να το εξωτερικεύσετε.

Η θεραπεία ομιλίας μπορεί επίσης να είναι απίστευτα ευεργετική. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι για το SAD, δύο συνεδρίες ομαδικής θεραπείας διάρκειας 90 λεπτών, ήταν εξίσου αποτελεσματικές με 30 λεπτά θεραπείας με φως. 

Μειώστε το άγχος σας . Όταν νυχτώνει νωρίς, μπορεί να σας κάνει να νιώθετε σαν να έχετε ακόμη λιγότερο χρόνο για να προλάβετε τα πάντα. Αυτό το άγχος συμβάλλει στο SAD, οπότε σκεφτείτε να ακολουθήσετε πιο χαλαρές δραστηριότητες όπως γιόγκα, διαλογισμό, ανάγνωση ή περπάτημα για να μειώσετε τα επίπεδα άγχους. 

Φάτε υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως εκείνοι που βρίσκονται σε δημητριακά ολικής αλέσεως και φασόλια, έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα επίπεδα σεροτονίνης. Οι διατροφικές αλλαγές δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη διαχείριση του SAD, αλλά η διατήρηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βοηθήσει. 

Διαβάστε επίσης:

Η καραντίνα θα περάσει πιο εύκολα αρκεί να κάνουμε ένα απλό πράγμα

Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται η μοναξιά

Ποια test περνάτε μέσα από μία συνέντευξη χωρίς να το καταλάβετε

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση