ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 σημάδια τοξικών σχέσεων και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Από την coach αυτοπεποίθησης και αγάπης για τον εαυτό, Φερενίκη Κανταρτζή *


Δυστυχώς, πριν απο 30 ή 40 χρόνια η συναισθηματική υγεία δεν ήταν θέμα συζητήσεων γιατί το μόνο μέλημα των προηγούμενων γενεών ήταν η επιβίωση, αφού έζησαν πολέμους και άλλες δυσχερείς καταστάσεις. Σήμερα λοιπόν, καλούμαστε να γιατρέψουμε τις συναισθηματικές πληγές και τραύματα που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά μέχρι και σήμερα. Οι συμβουλές που σας παραθέτω σε αυτό το άρθρο δεν είναι μόνο με βάση των σπουδών που έχω κάνει αλλά και μέσα από προσωπική εμπειρία.

Μεγάλωσε συναισθηματικά εξαρτημένη και από τους δύο γονείς μου και ένιωσα την ευθύνη να ικανοποιώ τις συναισθηματικές τους ανάγκες απο πολύ μικρή ηλικία. Αυτός δεν είναι ο ρόλος ενός μικρού παιδιού να το κάνει και είχε σαν αποτέλεσμα την απόρριψη των δικών μου συναισθηματικών αναγκών και αποσύνδεση από τον εαυτό μου για πολλά χρόνια. Γι’ αυτό και αφοσιώθηκα στην προσωπική μου εξέλιξη και συναισθηματική ίαση τα τελευταία 15 χρόνια που έφερε σαν αποτέλεσμα την επαγγελματική μου πορεία τώρα πια σαν Coach Αυτοπεποίθησης και αγάπης  για τον εαυτό. Μέσα από αυτή μου την εμπειρία ξέρω ότι δεν είμαι η εξαίρεση αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού έχει βιώσει κάποιου είδους συναισθηματικών τραυμάτων και ξέρω επίσης πολύ καλά ότι μπορούν να γιατρευτούν με αυτογνωσία και συνείδηση.

Αυτά τα συναισθηματικά τραύματα είναι που δημιουργούν χαμηλή αυτοεκτίμηση, χαμηλή αγάπη για τον εαυτό και άρα συνθέτουν τις εξαρτημένες ή τοξικές σχέσεις. Η χαμηλή αγάπη για τον εαυτό και έλλειψη αυτοεκτίμησης μπορούν να εμφανιστούν με δύο τρόπους στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου. Σε κάποιους εμφανίζεται έχοντας ναρκισσιστικές τάσεις και άρα καλύπτοντας την χαμηλή αυτοπεποίθηση με ωραιοπάθεια και έπαρση. Και σε κάποιους άλλους ανθρώπους έχοντας εμφανή ανασφάλειες, πολύ επικριτικό εσωτερικό διάλογο και μια γενικότερη αίσθηση περιορισμένης ικανότητας ή έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον εαυτό τους.

Στις ρομαντικές σχέσεις αυτά τα συναισθηματικά τραύματα εμφανίζονται με σκοπό να γιατρευτούν, ωστόσο πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν αυτογνωσία και άρα δεν γνωρίζουν την ύπαρξη των συναισθηματικών τους τραυμάτων δεν είναι σε θέση να κάνουν την εσωτερική ανασκαφή για να τα αποβάλουν. Αν ήσασταν σε αυτή την κατηγορία όμως δεν θα διαβάζατε το άρθρο μέχρι εδώ. Οπότε σας παραθέτω τα πέντε κύρια σημάδια των τοξικών σχέσεων:

  1. Νιώθετε υπεύθυνοι για την συναισθηματική κατάσταση του συντρόφου σας.
  2. Δεν θέτετε υγιή όρια στη σχέση σας γιατί φοβάστε την αντίδραση του συντρόφου σας ή έχετε προσπαθήσει να θέσετε υγιή όρια αλλά δεν είναι σεβαστά απο το σύντροφό σας.
  3. Νιώθετε υπεύθυνοι για να ικανοποιήσετε κάθε συναισθηματική ανάγκη του συντρόφου σας.
  4. Κάνετε τα πάντα για να κερδίσετε την αποδοχή του συντρόφου σας, προδίδοντας ή ακυρώνοντας τα δικά σας συναισθήματα.
  5. Αφιερώνετε πολύ χρόνο σκεπτόμενοι τι έννοια θα δώσει στις πράξεις σας ο σύντροφό σας και αν θα διαστρεβλώσει την πρόθεση των πράξεων σας.

Αν βλέπετε τη σχέση σας σε κάποιο ή σε όλα από τα παραπάνω σημάδια υπάρχει τρόπος να βγείτε από αυτή την κατάσταση. Κάποιες φορές αυτό σημαίνει κάνοντας την εσωτερική ανασκαφή μαζί με τον σύντροφο σας αν είναι ανοιχτός/ή σε αυτό ή ξεχωριστά από τη σχέση σας.

Ας εξετάσουμε τα πέντε σημάδια που μας δείχνουν ότι είμαστε σε μια ασφαλή και υγιή σχέση:

  1. Είστε υπεύθυνοι για τη δική σας συναισθηματική κατάσταση και ρύθμιση των συναισθημάτων σας γιατί γνωρίζετε ότι είστε μια οντότητα ξεχωριστή από τον σύντροφο σας και αυτόνομη.
  2. Είστε σε θέση να θέτετε υγιή όρια στη σχέση σας και είναι πάντα αποδεκτά απο τον σύντροφό σας αφού η προτεραιότητα του/της είναι η ευτυχία σας. Όταν δεν γίνονται σεβαστά τα όρια γνωρίζετε οτι δεν υφίσταται σχέση, μόνο εξάρτηση.
  3. Νιώθετε υπεύθυνοι για να επικοινωνείτε ξεκάθαρα και με ήρεμο τρόπο τα δικά σας συναισθήματα δημιουργώντας ένα ασφαλές συναισθηματικά περιβάλλον για να το κάνει αυτό και ο/η σύντροφό σας.
  4. Επικοινωνείτε τα συναισθήματά σας με σεβασμό και ηρεμία και ξέρετε οτι όταν τα συναισθήματα σας δεν ακούγονται ή δεν συμμερίζονται δεν υφίσταται σχέση, μόνο εξάρτηση.
  5. Είστε υπεύθυνοι για τη σημασία που δίνετε σε καταστάσεις και δεν είστε υπεύθυνοι για το πως θα το εκλάβει ο άλλος ειδικά αν εκείνος/ή θίγεται ή νευριάζει κατ’ εξακολούθηση.

Ελπίζω το άρθρο αυτό να σας έδωσε πολύ τροφή για σκέψη. Η αυτογνωσία είναι η πρώτη προϋπόθεση για μια θετική αλλαγή. Να ξέρετε ότι μια τοξική ή εξαρτημένη σχέση αποτελείται πάντα από δύο ανθρώπους που έχουν συναισθηματικά τραύματα και χρειάζονται εσωτερική δουλειά, ο σύντροφός μας είναι πάντα ο καθρέφτης του εσωτερικού μας κόσμου. Ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε να έλκουμε συντρόφους με συναισθηματικά τραύματα είναι να γιατρέψουμε τον εαυτό μας.

*Στην ηλικία των 14 ετών ξεκίνησε την αθλητική της καριέρα στο beach volley, όπου έκανε πρωταθλητισμό σε εθνικό επίπεδο στην Ελλάδα για περίπου πέντε χρόνια. Για τις σπουδές της στη Διεθνή Διαχείριση Επικοινωνιών αποφοίτησε το 2013 από το Πανεπιστήμιο της Χάγης στην Ολλανδία, όπου οι ορίζοντές της επεκτάθηκαν με φίλους από όλον τον κόσμο. Η επαγγελματική της καριέρα ξεκίνησε στο Άμστερνταμ και συνεχίστηκε στην καρδιά του Λονδίνου το 2014 όπου διέπρεψε στις εμπορικές εταιρικές σχέσεις και διαπραγματεύσεις κλείνοντας συμβόλαια εκατοντάδων χιλιάδων για Ascential Group και WGSN.

Από την ηλικία των 15 ετών και μέχρι σήμερα, η Φερενίκη έχει εμμονή με την εξέταση μιας ζωής που αξίζει να τη ζεί κανείς εμπνευσμένη από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους. Κάθε φορά που αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα, μελετούσε αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και πνευματικούς δασκάλους για το θέμα αυτό, αλλά πάντα χρησιμοποιώντας την κριτική σκέψη και τη διαίσθηση της για οδηγό.

Μέσα από όλες αυτές τις εμπειρίες, η ζωή την κατεύθυνε από το να μην αγαπάει τον εαυτό της – να αγκαλιάσει την εσωτερική της θεά. Από το να είναι εξαρτημένη συναισθηματικά από τους γονείς της, να στέκεται στα πόδια της συναισθηματικά και ολόψυχα αγαπώντας τη γυναίκα που είναι. Έτσι και αναπτύχθηκε το πλαίσιο και η μεθοδολογία της, με ολιστική προσέγγιση στην αγάπη για τον εαυτό και την αυτοπεποίθηση – σωματικά, διανοητικά, συναισθηματικά, πνευματικά.

Για περισσότερες πληροφορίες ή αν έχετε προσωπικές ερωτήσεις που θέλετε να ρωτήσετε το email είναι [email protected] και η διαδικτυακή πλατφόρμα που κάνουμε την εσωτερική δουλειά για να αγκαλιάσουμε την εσωτερική θεά μέσα μας είναι GreekGoddessGaia.com.

 

Διαβάστε επίσης:

Μαθαίνοντας στους ανθρώπους γύρω μας πώς να μας συμπεριφέρονται, θέτοντας υγιή όρια στις σχέσεις μας

Τα 3 λάθη που κάνουν οι γυναίκες και οι άνδρες αντίστοιχα στη σχέση τους

Εξωτερική ή εσωτερική ομορφιά – Ποια είναι πιο σπουδαία;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση