Εάν αγωνίζεστε με ορισμένα ζητήματα ψυχικής υγείας, ακόμα και το να σηκωθείτε το πρωί από το κρεβάτι, μπορεί, να σας φαίνεται βουνό. Ειδικά το τελευταίο διάστημα που οι περισσότεροι έρχονται αντιμέτωποι με περισσότερο άγχος και στρες.
Τα πρωινά είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για άτομα που αγωνίζονται με κατάθλιψη και άγχος, διότι σκέφτονται πώς θα καταφέρουν να περάσουν την υπόλοιπη μέρα, που τους μοιάζει να είναι γεμάτη από συντριπτικές απειλές και επικίνδυνες καταστάσεις. Επομένως η επιστροφή στο κρεβάτι είναι δελεαστική αφού προκαλεί το αίσθημα της ασφάλειας.
Σε αυτή την περίπτωση, οι ψυχολόγοι αναφέρουν ότι η απώλεια δομής και ρουτίνας, μπορεί να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την έξοδο από αυτό το νέο περιβάλλον.
Για τον λόγο αυτό προτείνουν μερικές στρατηγικές για να σας βοηθήσει να βρείτε το κίνητρο να σηκωθείτε από αυτό:
1. Προγραμματίστε μια επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα για τον εαυτό σας
Το να προγραμματίσετε κάτι εκ των προτέρων για το πρωί, ώστε να υπάρχει λόγος να ξυπνήσετε και να σηκωθείτε από το κρεβάτι, ακόμα κι αν δεν απαιτείται πλέον να πάτε στη δουλειά, πρόκειται να σας βοηθήσει αρκετά. Μπορείτε για παράδειγμα, να σχεδιάσετε να ακούσετε ένα διαδικτυακό σεμινάριο ή ένα podcast, μια συγκεκριμένη ώρα το πρωί, έτσι ώστε να σας παρακινήσει να απομακρυνθείτε από το κρεβάτι σας.
2. Κάντε τον εαυτό σας υπεύθυνο για κάτι
Όταν εμπλέκετε κάποιον άλλον στην παραγωγικότητά σας, είναι πιο πιθανό να ενεργοποιηθείτε, προκειμένου να είστε συνεπείς απέναντί του. Ομοίως, εάν είστε κοινωνικά αποστασιοποιημένοι, κάνοντας μια τηλεφωνική επικοινωνία νωρίς το πρωί, θα έχετε να προσδοκείτε για κάτι.
Το κίνητρό σας να σηκωθείτε από το κρεβάτι, μπορεί να ενισχυθεί αν προγραμματίσετε από κοινού με έναν φίλο να γυμναστείτε το πρωί ο καθένας από το σπίτι του ή να ακολουθήσετε μια online ρουτίνα άσκησης ταυτόχρονα από τις αντίστοιχες τοποθεσίες σας.
3. Mοιράστε τις υποχρεώσεις σας μέσα στη μέρα ή σε περισσότερες
Αν έχετε τη δυνατότητα να διαχειριστείτε εσείς τον φόρτο εργασίας από το σπίτι, μπορείτε να ξεχωρίσετε την κάθε εργασία βάση προτεραιότητας. Επίσης αν μέσα στη μέρα, πρέπει να κάνετε διάφορες δουλειές στο σπίτι, δεν χρειάζεται να τις τελειώσετε όλες μαζί, αλλά να τις κάνετε μεμονωμένα, για να μην σας φανούν βουνό και σας αποτρέψουν να βρείτε τη χαμένη σας ενέργεια.
4. Ορίστε ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους, ώστε να αισθάνεστε ότι έχετε την ευκαιρία να τους πετύχετε
Ξεκινήστε από κάτι μικρό και στη συνέχεια προσθέστε περισσότερα στον στόχο που έχετε θέσει, ώστε να μπορείτε να πετύχετε ένα αίσθημα ολοκλήρωσης, χωρίς να νιώσετε συγχυσμένοι.
5. Ενσωματώστε τη χαλάρωση στο ημερήσιο πλάνο σας
Βεβαιωθείτε ότι αφιερώνετε μια στιγμή για τον εαυτό σας κάθε μέρα. Η εμπειρία του lockdown δεν είναι ίδια για όλους. Μερικοί άνθρωποι δεν εργάζονται καθόλου και μερικοί εργάζονται περισσότερο από ποτέ. Έτσι, εάν έχετε 14 ώρες ελεύθερου χρόνου ή 14 λεπτά ή 14 δευτερόλεπτα, δώστε στον εαυτό σας μια αξιόπιστη πρακτική αυτο-φροντίδας που μπορείτε να περιμένετε.