Ψυχολογία

#μένουμεσπίτι: 5 τρόποι να διαχειριστείτε το άγχος της οικονομικής αβεβαιότητας

Photo by energepic.com from Pexels

Ο κορονοϊός δεν έπληξε μόνο την παγκόσμια υγεία αλλά και την οικονομία. Τις τελευταίες μέρες πριν τα μέτρα ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, παρατηρήθηκε ένας μεγάλος αριθμός απολύσεων. Παρά τα εφησυχαστικά νέα, πολλοί εργαζόμενοι αλλά και επιχειρηματίες ζουν καθημερινά με το άγχος της αβεβαιότητας στη σκέψη πώς θα καταφέρουν να παραμείνουν ενεργοί στην αγορά.

Το συναίσθημα είναι απόλυτα λογικό αφού κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει πώς μπορεί να εξελιχθούν οι επόμενες μέρες. Αυτό που πρέπει να κάνει ο καθένας για τον εαυτό του είναι να διατηρήσει τη λογική και την ψυχραιμία του. Πρόκειται για ένα γενικό και αντικειμενικό πρόβλημα. Ο τρόπος που το αντιμετωπίζουμε είναι υποκειμενικός και εκεί πρέπει να εστιάσουμε.

Παρακάτω ακολουθούν πέντε τρόποι για να διαχειριστούμε το οικονομικό άγχος και το στρες.

1. Αποδοχή της υπάρχουσας κατάστασης

Το άγχος προέρχεται από το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί σε σχέση με τον κοροναϊό ή πόσο καιρό θα διαρκέσει η κρίσιμη φάση, σύμφωνα με την Megan McCoy, διευθύντρια του προγράμματος προσωπικών οικονομικών σχεδιασμών στο κρατικό πανεπιστήμιο του Κάνσας. Σε συνέντευξη της στο CNBC ανέφερε ότι η παραλυτική ανησυχία προκύπτει όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με το άγνωστο.

Άρα το πρώτο βήμα για να ξεπεραστεί αυτό το άγχος είναι να επικεντρωθούμε σε εργασίες που μπορούμε να ελέγξουμε.

2. Επίγνωση της συναισθηματικής μας αδυναμίας

Είναι βασικό να γνωρίζουμε ποια είναι η συναισθηματική μας αδυναμία και για ποιο λόγο αισθανόμαστε στρεσαρισμένοι. Επίσης έχει μεγάλη σημασία να μην αφήνουμε να μας κυριεύει το αρνητικό συναίσθημα διότι θέτουμε ένα ακόμα εμπόδιο στο να διαχειριστούμε βάση λογικής την οικονομική δυσκολία και την ποιοτική μας απόδοση στην εργασία μας.

Είναι καλό να αποτραβιόμαστε για λίγο από τις ειδήσεις και τις πολλές πληροφορίες και να δίνουμε χώρο στην ηρεμία και τη συγκέντρωση.

3. Η ψυχική υγεία τίθεται σε προτεραιότητα

Όταν νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο είναι αναγκαίο να θέτουμε σε προτεραιότητα την ψυχική μας υγεία. Οι ψυχολόγοι μας παροτρύνουν ειδικά αυτή την περίοδο να απευθυνόμαστε σε αυτούς και να ζητάμε τη βοήθεια τους. Οι συνεδρίες πλέον γίνονται και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Δεν χρειάζεται κανένας δισταγμός. Μπορούμε όλοι να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό προκειμένου να καταφέρουμε να διαχειριστούμε παραγωγικά το άγχος. Μία τακτική που βοηθάει σε πολλές περιπτώσεις είναι οι βαθιές αναπνοές και η σωματική επαφή με το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε.

Επίσης ο καλός ύπνος και διατροφή ενισχύουν τις λειτουργίες του οργανισμού που βοηθούν στην ψυχική υγεία.

4. Σωστή οικονομική διαχείριση 

Τη δεδομένη αυτή στιγμή, οι άσκοπες online αγορές καλό είναι να αποφεύγονται. Αυτό που μας διδάσκει το παρόν είναι ότι πρέπει να περιορίσουμε τα έξοδα ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο κρίσιμο δίμηνο που ακολουθεί.

Τώρα που υπάρχει χρόνος μας δίνεται η ευκαιρία να αφιερώσουμε ένα μέρος του στο να οργανώσουμε καλύτερα τα οικονομικά μας. Να δούμε πάνω σε ποια πράγματα μπορούμε να κάνουμε περικοπές, που ξοδεύουμε τα περισσότερα χρήματα ώστε να καταφέρουμε να τα διαχειριστούμε καλύτερα.

5. Στήριξη από τον κλάδο που ανήκει ο καθένας

Τα οικονομικά προβλήματα σε κάθε επάγγελμα διαφέρουν. Γι’ αυτό και είναι πιο συνετό να μοιραστούμε τα θέματα που προκύπτουν με συνεργάτες και συναδέλφους, οι οποίοι βιώνουν τα ίδια άγχη και ανησυχίες με εμάς. Επίσης μπορούμε να ενημερωθούμε για τις οικονομικές εξελίξεις από τις αντίστοιχες επίσημες πηγές που αφορούν τον κλάδο που ανήκουμε.