ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 Φράσεις που καλό είναι να μην πείτε ποτέ στον προϊστάμενο σας

εργασία
Photo by CoWomen on Unsplash

Η τηλεργασία άλλαξε αρκετά την καθημερινότητα μας και τον τρόπο που εργαζόμαστε. Κάτι όμως το οποίο μένει πάντα σταθερό, είναι η ιεραρχία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν έχουν προκύψει νέα δεδομένα και συνθήκες, θα χρειάζεται πάντα να λογοδοτούμε στον προϊστάμενο ή το διευθυντή μας.

Όπως ισχύει σε πολλούς τομείς, έτσι και στην εργασία, υπάρχουν ορισμένοι άτυποι κανόνες, που συνηθίζουμε να ακολουθούμε. Ανάμεσα τους βρίσκονται και όλες οι φράσεις που “απαγορεύεται” να πούμε σε κάποιον ανώτερο μας. Ειδικά τώρα, που η επικοινωνία είναι πιο δύσκολη λόγω της απόστασης, καλό θα ήταν να αποφύγετε να πείτε τα παρακάτω γιατί υπάρχει κίνδυνος να παρεξηγηθούν τα λόγια σας και οι προθέσεις σας.

Μιλάτε πολύ χωρίς να απαντάτε σε κάτι συγκεκριμένο που σας ρωτάει

Στον καθένα μπορεί να τύχει να μην γνωρίζει για κάτι που τον ρωτάει ο προϊστάμενος του. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση, είναι να πείτε “δεν γνωρίζω, αλλά θα το ερευνήσω αμέσως”. Έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα και δίνει λύση σε κάποιο πρόβλημα, σε αντίθεση να φλυαρείτε για να κερδίσετε χρόνο ώστε να αποφύγετε να παραδεχτείτε ότι δεν γνωρίζετε.

“Αλλά, το κάναμε πάντα με αυτόν τον τρόπο!” ή “Στην τελευταία μου δουλειά …”

Μπορεί να πιστεύετε ότι λέγοντας «το κάναμε πάντα με αυτόν τον τρόπο» δείχνει την προσήλωση στην παράδοση ή τον τρόπο με τον οποίο τα πράγματα λειτούργησαν για να κάνουν την εταιρεία αυτό που είναι, αλλά το πιθανό είναι να κάνετε τον προϊστάμενο να θεωρήσει ότι δεν μπορείτε να προσαρμοστείτε στη θέση που εργάζεστε τώρα.

Μην πείτε «στην τελευταία μου δουλειά». Κανείς δεν νοιάζεται για την τελευταία σας δουλειά, ειδικά το αφεντικό σας. Αν δεν έχετε εργαστεί για έναν άμεσο ανταγωνιστή και μπορούν να συλλέξουν κάποια πληροφορία από αυτό, δεν νοιάζονται.

Είναι σαν να λέτε ότι η προηγούμενη εταιρεία είναι καλύτερη από αυτή που βρίσκεστε τώρα.
Σίγουρα δεν είναι αυτή η πρόθεση σας, όμως δυστυχώς δεν λαμβάνεται με τον τρόπο που επιθυμείτε.

” Νιώθω πως ίσως να πρέπει να….”

Αφήστε το “Νιώθω σαν” και απλώς πείτε αυτό που θέλετε να πείτε. Αυτοί οι τύποι δηλώσεων δημιουργούν αμφιβολίες στο μυαλό των άλλων. Αν μιλάτε με αμφιβολία τότε δεν μπορεί να γνωρίζει ο άλλος εάν όντως πιστεύετε αυτό που λέτε. Μην απαντάτε σαν να ρωτάτε, γιατί έτσι δείχνετε ότι δεν ξέρετε τι κάνετε στη δουλειά σας.

“Δεν είναι δικό μου το φταίξιμο”

Ακόμα και όταν δεν φταίτε, η φράση αυτή καλό είναι να μη λέγεται γιατί συνδέεται με αποφυγή της ευθύνης.
Αντ ‘αυτού, ξεκινήστε να προσφέρετε λύσεις ή διορθώσεις ή πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί τώρα και στο μέλλον.
Οι καλοί ηγέτες εκτιμούν τους ανθρώπους που αναλαμβάνουν την πλήρη ευθύνη.
Η μόνη περίπτωση που είναι καλό να τη χρησιμοποιήσετε, είναι ως μια τελευταία προσπάθεια για να σώσετε τη δουλειά σας και μόνο αν είναι όντως είναι αλήθεια.

“Αυτό δε γίνεται “

Ακόμα κι αν νομίζετε ότι κάτι είναι απίθανο, η δήλωση υπονοεί ότι δεν έχετε δημιουργικές ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.
Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να πείτε «αυτό θα είναι μια μεγάλη πρόκληση» ή «ακούγεται σχεδόν αδύνατο, αλλά αξίζει την προσπάθεια».

“Αυτό δεν είναι δίκαιο”

Τίποτα δεν είναι δίκαιο στη ζωή. Η δήλωση αυτή, δείχνει έλλειψη ωριμότητας και εμπειρίας.

Διαβάστε επίσης:

Ένας διαλογισμός 8 λεπτών για την αγάπη και την ευγένεια

Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί

Πώς να αναπτύξετε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας σε μια επιχείρηση

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση