Ψυχολογία

7 εκδοχές της αρνητικότητας που στερούν την ευτυχία

Photo by Tamara Bellis on Unsplash

Η ενέργεια που εκπέμπουμε, προέρχεται κυρίως από τις σκέψεις μας. Τα άσχημα γεγονότα, οι δύσκολες καταστάσεις και αρκετά άλλα ατυχή περιστατικά, αρκετές φορές μας παρασέρνουν σε έναν αρνητισμό, ο οποίος τείνει να χαρακτηρισθεί και ως μόνιμος. Αυτή η στάση ζωής όμως, το μόνο που φέρνει, είναι ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Σαφώς και τη στιγμή που βρίσκεστε σε μία δεινή θέση, δεν είναι εύκολο να σκέφτεστε θετικά. Όμως έχει διαφορά, όταν σε οτιδήποτε και αν συμβαίνει, το αντιμετωπίζετε με αρνητικότητα.

Οι ψυχολόγοι σε αυτές τις περιπτώσεις, συμβουλεύουν να προσπαθείτε να κρατάτε καθημερινά ημερολόγιο, σημειώνοντας έστω και ένα θετικό γεγονός ή συναίσθημα μπορεί να νιώσετε. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε σιγά σιγά, να αποκτήσετε τη χαμένη σας αισιοδοξία.

Επίσης, κάτι που επίσης θα σας έκανε καλό, είναι να αποφεύγετε τα τοξικά άτομα, που έχουν την τάση να σας υποτιμούν και να μην σας υπολογίζουν, ειδικά σε ένα εργασιακό περιβάλλον.

Ακόμα και αρνητικότητα, χωρίζεται σε αρκετές κατηγορίες, αφού ο καθένας από εμάς έχει την τάση να την εκφράζει με διαφορετικό τρόπο.

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

Ακολουθούν 7 εκδοχές του αρνητισμού, που καλό θα ήταν να προσπαθήσετε άμεσα να τις αντιμετωπίσετε.

1. Τελειότητα

Το να προσπαθείτε να είστε πάντα τέλειοι σε όλα, σας στερεί τη χαρά της δημιουργίας και δεν σας επιτρέπει να απολαύσετε μία παραγωγική διαδικασία. Επομένως, η προσπάθεια σας καταλήγει σε αρνητισμό χωρίς καν να το αντιληφθείτε.

2. Κριτική στον εαυτό σας και τους άλλους

Όταν κρατάτε μια κριτική στάση, το μόνο στο οποίο εστιάζετε είναι οι αρνητικές πτυχές του εαυτού σας και των άλλων. Αυτό σας παρασέρνει σε έναν γενικό αρνητισμό και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες, να χάσετε μία ευκαιρία είτε επαγγελματική, είτε στην προσωπική σας ζωή, αφού δεν μπορείτε να εστιάσετε σε κάτι θετικό, ή να δείτε μία άλλη προοπτική σε κάποια πρόταση.

3. Αμφιβάλετε για τον εαυτό σας

Αυτή η συνήθεια, σας πάει αρκετά πίσω στη ζωή και έχει αρκετά βαθιές ρίζες. Θα απελευθερωθείτε από αυτό το συναίσθημα μόνο όταν αντιληφθείτε από πού προέρχεται.

4. Κάνετε εικασίες ότι θα έρθουν τα χειρότερα

Αντί να σκέφτεστε συνέχεια ότι κακό θα συμβεί, είναι προτιμότερο να φαντάζεστε ποια θα ήταν η θετική εκδοχή μιας έκβασης.

5. Ανησυχείτε

Όταν ανησυχείτε για εσάς και τους άλλους σε υπερβολικό βαθμό, δεν μπορείτε να αλλάξετε απολύτως τίποτα, παρά μόνο να βλάψετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

6. Γκρινιάζετε συχνά

Όταν εστιάζετε σε αρνητικά πράγματα, αυτό που κάνετε επί της ουσίας, είναι να τοποθετείτε τον εαυτό σας σε μία θέση, όπου δεν θα έχει ποτέ το δικαίωμα να νιώσει ευτυχία.

7. Προσπαθείτε να έχετε τα πάντα υπό έλεγχο

Δεν μπορείτε να έχετε τα πάντα υπό έλεγχο και όταν κουράζεστε από αυτό, ή αποτυγχάνετε τότε κατηγορείτε τον εαυτό σας. Αυτό σας οδηγεί σε μία μόνιμη αρνητική στάση ζωής.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι κρυφοί συμβολισμοί των παραμυθιών στην ψυχολογία

Χαιροφοβία: Ο φόβος της ευτυχίας και των θετικών πραγμάτων

Tα κρυφά συμπτώματα που συνδέονται με το στρες

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση