Ψυχολογία

7 λάθη των γονιών που αποδυναμώνουν ψυχικά τα παιδιά

Φωτογραφία από τον χρήστη Jonathan Borba στο Pexels

Η ευτυχία των παιδιών, εξαρτάται άμεσα από αυτή των γονιών. Σε αυτή την τρυφερή ηλικία, είναι το πρότυπο τους, ενώ συναισθηματικά τους είναι δύσκολο να επεξεργαστούν κάποια πράγματα, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα, που και οι ίδιοι οι ενήλικες είναι δύσκολο να διαχειριστούν.

Οι γονείς οφείλουν όμως να δείχνουν ακόμα πιο ήρεμοι απέναντι σε οποιαδήποτε κρίση, ώστε να μην τους δημιουργούν τα συναισθήματα της ανασφάλειας, της απογοήτευσης, του φόβου και της ενοχής.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τα ψυχικά ισχυρά παιδιά, είναι καλύτερα προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν τα μελλοντικά προβλήματα μόνα τους. Ωστόσο, αρκετοί γονείς όσο και αν αγαπούν τα παιδιά τους, συχνά πέφτουν στην παγίδα να κάνουν ορισμένα λάθη, που βλάπτουν την ψυχική τους υγεία.

Δείτε ποια είναι αυτά για να τα αποφύγετε.

1. Ελαχιστοποίηση των συναισθημάτων του παιδιού σας

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι υγιές να εκφράζουν και να μιλούν για τα συναισθήματά τους. Όταν οι γονείς λένε στα παιδιά τους πράγματα όπως «μην λυπάσαι γι ‘αυτό» ή «δεν είναι μεγάλη υπόθεση», στέλνουν το μήνυμα ότι τα συναισθήματα δεν έχουν σημασία και ότι είναι καλύτερα να τα καταπιέσεις.

Εάν το παιδί σας εμφανίζει εκφράσεις φόβου κατά τη διάρκεια μιας δυνατής καταιγίδας, για παράδειγμα, αποφύγετε να τους πείτε: «Ξέρω ότι φοβάσαι τώρα».

Καλύτερα ρωτήστε τους τι πιστεύουν ότι θα τους έκανε να νιώσουν καλύτερα. Αυτό τους διδάσκει πώς να διαχειρίζονται και να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματα από μόνα τους.

Ο στόχος είναι να τους βοηθήσουμε να εξασκήσουν λύσεις ανταλλαγής ιδεών μέχρι να βρουν κάτι που να λειτουργεί.

2. Πάντα να τα σώζετε από αποτυχία

Πολλοί γονεις έχουν την τάση να γίνονται υπερπροστατευτικοί απέναντι στα παιδιά τους. Αυτό φαινομενικά δεν είναι κάτι κακό. Όμως πρέπει να σκεφτούνε ότι δεν θα μπορούν να είναι πάντα δίπλα τους να τους σώζουν από μια αποτυχία.

Αν το παιδί δυσκολεύεται με τα μαθήματα του, σίγουρα σας είναι εύκολο να τους δώσετε τη λύση. Όταν όμως έρθει η στιγμή της εξέτασης, τότε θα αποτύχει, διότι δεν είχε μπει προηγουμένως στη διαδικασία να βρει μόνο του τις απαντήσεις που έψαχνε.

Η αποτυχία είναι μεγάλο μέρος της επιτυχίας. Εάν τα παιδιά δεν έχουν ποτέ την ευκαιρία να μάθουν από τα λάθη τους, δεν θα αναπτύξουν ποτέ την επιμονή που χρειάζονται για να σηκωθούν μετά από μια αποτυχία.

3. Μην τους χαρίζετε συνέχεια πράγματα

Τα παιδιά αγαπούν τα πράγματα, και οι γονείς αγαπούν να τα δίνουν. Αλλά  έρευνες δείχνουν, ότι όταν δίνετε στα παιδιά σας ό, τι θέλουν, χάνουν δεξιότητες που σχετίζονται με την ψυχική δύναμη, όπως η αυτοπειθαρχία.

Οι γονείς μπορούν να διδάξουν στα παιδιά τους να μάθουν τον αυτοέλεγχο θέτοντας σαφείς κανόνες για πράγματα όπως η ολοκλήρωση της εργασίας πριν από την του tablet ή οι δουλειές για να αυξήσουν το χαρτζιλίκι, ώστε να μπορούν να αγοράσουν πράγματα μόνοι τους, γνωρίζοντας ότι τα κέρδισαν.

4. Έχετε την προσδοκία να είναι τέλεια

Είναι φυσικό να θέλετε το παιδί σας να στοχεύει σε μεγάλους στόχους και να είναι το καλύτερο σε όλα. Το να θέτετε όμως πάντα υψηλά τον πήχη, μπορεί να οδηγήσει σε ζητήματα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης αργότερα στη ζωή.

Δημιουργήστε ψυχική δύναμη στα παιδιά σας διασφαλίζοντας ότι οι προσδοκίες τους είναι ρεαλιστικές. Και ακόμη και αν τα παιδιά σας δεν φτάσουν τον στόχο τους, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν θα τους διδάξουν πολύτιμα μαθήματα ζωής και πώς να πετύχουν την επόμενη φορά.

Φωτογραφία από τον χρήστη Gustavo Fring στο Pexels

5. Βεβαιωθείτε ότι αισθάνονται πάντα άνετα

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνουν το παιδί σας να νιώθει άβολα, ειδικά όταν περιλαμβάνει κάτι καινούριο: να δοκιμάζει νέα φαγητά, να κάνει νέους φίλους, να παίζει ένα νέο άθλημα ή να πρέπει να πάει σε ένα νέο σχολείο.

Αλλά όπως συμβαίνει και με την αποτυχία, αν το βοηθήσετε να αγκαλιάσει τις δυσάρεστες στιγμές, μπορεί να ενισχύσετε την ψυχική του δύναμη. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Βοηθήστε τους να κάνουν νέα ξεκινήματα, γιατί αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι.

6. Δεν θέτετε όρια γονέα-παιδιού

Θέλετε τα παιδιά σας να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, αλλά πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι είστε το «αφεντικό». Τα παιδιά που είναι ψυχικά ισχυρά έχουν γονείς που κατανοούν τη σημασία των ορίων και της συνέπειας. Η υποχώρηση και η δυνατότητα διαπραγμάτευσης κανόνων, πολύ συχνά μπορεί να οδηγήσει σε διαμάχες εξουσίας μεταξύ εσάς και του παιδιού σας.

7. Δεν φροντίζετε τον εαυτό σας

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να διατηρούμε υγιείς συνήθειες (π.χ., υγιεινή διατροφή, άσκηση καθημερινά, χρόνος για αποκατάσταση). Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να διαμορφώσετε τις συνήθειες αυτο-φροντίδας για τα παιδιά σας.

Είναι επίσης σημαντικό να εξασκήσετε υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης, μπροστά στα παιδιά σας. Για παράδειγμα, εάν έχετε άγχος για τη δουλειά, σκεφτείτε να πείτε στο παιδί σας, «Είχα μια κουραστική μέρα στη δουλειά και θα χαλαρώσω με τσάι και ένα βιβλίο».

 

Διαβάστε επίσης:

10 πράγματα που η έφηβη κόρη σας θέλει να ξέρετε, αλλά διστάζει να σας πει

Οι 5 φράσεις υψηλού EQ που θα σας οδηγήσουν σε μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία

Πώς διαχειρίζεται ο υπερβολικός φόρτος εργασίας;

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις