Από τη Φραντζέσκα Καραγιάννη, MSc Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
www.frantzeska-karagianni.gr
Οι μέρες περνούν, η παραμονή στο σπίτι συνεχίζεται και οι περισσότεροι γονείς, ενώ σωματικά δηλώνουν ξεκούραστοι, αρχίζουν να αισθάνονται μία ψυχική κόπωση. Η ολοήμερη ενασχόληση με τα παιδιά, μειώνει την ψυχική τους ανθεκτικότητα όλο και περισσότερο καθώς έχουν «ξεσυνηθίσει».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι γονείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τον δικό τους ψυχισμό αλλά και αυτό των παιδιών τους. Ενώ λοιπόν για τους περισσότερους η παραμονή στο σπίτι αρχικά φάνταζε απρόσμενο δώρο, φαίνεται τελικά πως τους δυσκολεύει περισσότερο από όσο περίμεναν και καλούνται να μηχανευτούν συνεχώς νέες ιδέες για να κρατήσουν τα παιδιά τους απασχολημένα και χαρούμενα.
Παρακάτω, θα βρείτε κάποιες πρωτότυπες ιδέες προκειμένου για να περάσετε δημιουργικά και ευχάριστα τις ώρες με τα παιδιά σας.
1. Περιηγηθείτε σε ένα ζωολογικό κόσμο μέσω ζωντανού βίντεο. Για παράδειγμα ο Ζωολογικός Κήπος του San Diego στην Καλιφόρνια – ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο- έχει συνεχές live-video από πιγκουίνους, πάντα, κοάλα, πολικές αρκούδες, μαϊμουδάκια, ελέφαντες, τίγρεις και πολλά ακόμα ζωάκια.
Αντίστοιχα, το ενυδρείο του Monterey, σας επιτρέπει να παρακολουθήσετε σχεδόν όποιο θαλάσσιο ζώο επιθυμείτε μέσα από την οθόνη σας. Από θαλάσσιες χελώνες μέχρι τεράστιους καρχαρίες.
2. Διαβάστε διαδραστικά παραμύθια μέσω διαδικτύου. Το site Μικρός Αναγνώστης προσφέρει αρκετές επιλογές εντελώς δωρεάν.
3. Δοκιμάστε να μυήσετε τα παιδιά σας στην τέχνη. Για παράδειγμα, μέσα από την πλατφόρμα Google Arts & Culture μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στα πιο διάσημα μουσεία όλου κόσμου και να δείτε σπουδαία έργα σε υψηλή ανάλυση.
Είναι ευκαιρία να μοιραστείτε νέες εμπειρίες τα παιδιά σας αλλά και να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν την αξία της τέχνης, αλλά και να τους μάθετε την σπουδαιότητα που κρύβεται πίσω από το μάθημα της ιστορία αλλά και της γεωγραφίας.
Μπορείτε, επιπροσθέτως, να βρείτε στο χάρτη που βρίσκεται, το κάθε μουσείο που επισκέπτεστε και να το αναλύσετε μαζί με τα παιδιά σας. Μπορείτε ακόμη να σχεδιάσετε είτε με χρώματα είτε με πλαστελίνες, όλα όσα από τα εκθέματα σας έκαναν εντύπωση.
4. Προσπαθήστε να δείτε παιδικές θεατρικές παραστάσεις. Το ψηφιακό αρχείο του Εθνικού Θεάτρου σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε διαδικτυακά αρκετές από τις πιο κλασικές και γνωστές παιδικές παραστάσεις.
Αντίστοιχα το e-didaskalia.gr σας επιτρέπει να δείτε πολλές παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών με τον Καραγκιόζη. Είναι ίσως μία καλή «δικαιολογία» να διδάξετε τα παιδιά σας την ψυχαγωγική δύναμη που έχει μία παράσταση.
5. Προκαλέστε τα παιδιά σας σε τεστ δημιουργικότητας. Δώστε τους ένα αντικείμενο και ζητήστε τους να καταγράψουν όλες τις χρήσεις που θα μπορούσαν να σκεφτούν. Θα εκπλαγείτε με το τι μπορεί να σκεφτεί το μυαλό τους και θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα ταλέντα των παιδιού σας.
Mια έρευνα του 2011 έδειξε πως τα μικρά παιδιά είναι έως κ 40 φορές πιο εφευρετικά σε σχέση με τους ενήλικες. Το πείραμα ζητούσε από τους συμμετέχοντες να βρουν όσο περισσότερες χρήσεις γίνεται για έναν συνδετήρα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι μέσοι ενήλικες βρήκαν από 5 έως 20 χρήσεις, ενώ τα παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού κατέγραψαν 40 με 80 χρήσεις κατά μέσο όρο, ενώ κάποια από αυτά σκέφτηκαν έως και 200 χρήσεις.
6. Δοκιμάστε αστείες δοκιμασίες ή παιχνίδια. Για παράδειγμα ποιος θα γελάσει πρώτος, ή ποιος θα κρατήσει περισσότερο την ισορροπία του στο ένα πόδι, ή ποιος θα βρει περισσότερες λέξεις από το τάδε γραμμα, ή ποιος θα μείνει περισσότερη ώρα ακίνητος.
Φυσικά μπορείτε να επαναφέρετε το κλασσικό κρυφτό (μια ιδέα για να το διαφοροποιήσετε είναι αλλάξετε λίγο τους κανόνες κρύβοντας ένα αντικείμενο εναλλάξ), ή το κάνε-ό,τι-κάνω.
7. Προκαλέστε τα παιδιά να δοκιμάζουν κάτι καινούριο κάθε μέρα. Οτιδήποτε! Ένα νέο φαγητό, ένα νέο παιχνίδι, μια νέα δοκιμασία…στόχος είναι να επεκτείνουν τον κόσμο τους
8. Δημιουργήστε ένα ημερήσιο ημερολόγιο. Καταγράψτε σε αυτό μαζί με τα παιδιά σας κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε τις δραστηριότητες της ημέρας, τι τους άρεσε και τι όχι, πώς ένιωσαν, τι δεν έκαναν και τους έλειψε, τι όνειρο θα ήθελαν να δουν και τι θα ήθελαν να αλλάξουν στο πρόγραμμα της επόμενης ημέρας.
Θυμηθείτε πως όλο το πρόγραμμα είναι μια ζωντανή και συνεχώς εξελισσόμενη συμφωνία μεταξύ σας. Πρέπει και οι δύο πλευρές να είναι χαρούμενες για να το τηρούν και να το απολαμβάνουν.
Τιp: Στο το e-didaskalia.gr θα βρείτε επίσης μια μεγάλη συλλογή από εκπαιδευτικό υλικό και επιμορφωτικά παιχνίδια για παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Θα εκπλαγείτε από τις επιλογές και σίγουρα τα παιδιά θα χαρούν που θα μπορούν να παίζουν με τον υπολογιστή για αρκετή ώρα χωρίς να τους γκρινιάζετε.
Επομένως, αντί να επαναλαμβάνουμε καθημερινά την ίδια ρουτίνα, αξίζει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμά τους, όσο πιο δημιουργικές ασχολίες γίνεται.
Άλλωστε είναι προσωπική μας ευθύνη να δώσουμε νόημα σε αυτή τη δύσκολη και διαφορετική περίοδο της ζωής μας και να την αντικαταστήσουμε με πολλά φωτεινά χρώματα στα μυαλουδάκια των λιλιπούτειων μας.