Ψυχολογία

#ChooseToChallenge: Πώς μπορείτε να καταρρίψετε τα έμφυλα στερεότυπα στο χώρο εργασίας

Photo by Amy Hirschi on Unsplash

Γνωρίζουμε τι συμβαίνει όταν παίρνουμε τις καταστάσεις στα χέρια μας και, με οργάνωση κι αποφασιστικότητα, τολμάμε να πάμε κόντρα στα στερεότυπα – ειδικά αυτά που αφορούν τους ρόλους των φύλων. Όλα τους, μπορούν να ανατραπούν.

Η πανδημία τάραξε τις ισορροπίες στην εργασία και το σπίτι, πολλές γυναίκες ανέλαβαν όλες τις υποχρεώσεις του νοικοκυριού κι αναγκάστηκαν να βάλουν την καριέρα τους σε δεύτερη μοίρα – αναγκάστηκαν ακόμη και να παραιτηθούν, δίνοντας προτεραιότητα στα καθήκοντά τους ως μητέρες. Οι άνδρες, αντίθετα, συνέχισαν να προχωρούν μπροστά στον επαγγελματικό τομέα.

Κάθε μία, όμως, έχει τη δύναμη να αλλάξει την κατάσταση. Η Σέλι Ζάλις, CEO του The Female Quotient, προτείνει τρεις τρόπους με τους οποίους μπορούμε να περιορίσουμε το χάσμα των φύλων.

«Να πάτε κόντρα στις προκαταλήψεις της καθημερινότητας»

Οι προκαταλήψεις παύουν να κρύβονται κάτω από το χαλί, όταν αναγνωρίζουμε ότι μας στέκονται εμπόδιο στην εργασία – είτε πρόκειται για το μισθολογικό χάσμα που είναι ανάγκη να «κλείσει», είτε για τη στρατηγική της εταιρείας που δεν επιτρέπει στις γυναίκες και τα μέλη μειονοτήτων να εξελιχθούν. «Μάθετε να τα βλέπετε όλα αυτά που επηρεάζουν εσάς κ αι τις γύρω σας, ώστε να ζητήσετε να αλλάξουν», τόνισε.

«Να μιλάτε»

Είναι σημαντικό να μη γυρνάμε από την άλλη πλευρά, όταν βλέπουμε τα περιστατικά ανισότητας να συμβαίνουν. Αν, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ένας άνδρας διακόψει τη συνάδελφο που έχει το λόγο, μπορούμε να βγούμε μπροστά κι ας του εξηγήσουμε ότι καθένας έχει δικαίωμα να ολοκληρώνει τη σκέψη του. Παράλληλα, χρειάζεται να επιβραβεύουμε τις ιδέες των γυναικών και να μιλάμε όταν ένας άνδρας προσπαθεί να πάρει τα εύσημα για αυτές.

«Να καταρρίψετε τα στερεότυπα»

Ένας άνδρας με αυτοπεποίθηση χαρακτηρίζεται φιλόδοξος. Μία γυναίκα που εκφράζει τις απόψεις της, όμως, είναι επιθετική. Για τον άνδρα, οι υψηλοί στόχοι έρχονται με μία σειρά από κοπλιμέντα. Για τη γυναίκα, το αντίθετο.

Έρευνα έδειξε πως το 66% των διευθυντριών έλαβε αρνητική αξιολόγηση από τους υφισταμένους, επειδή απαιτούσε να γίνονται τα πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό συνέβη μόνο στο 1% των διευθυντών.

Η Σέλι Ζάλις τονίζει ότι η επιλογή των λέξεων είναι πολύ σημαντική. Αντί για «πιεστική», ας αρχίσουμε να λέμε «πειστική». Αντί για «ευσυγκίνητη» ας πούμε «ενθουσιώδης». Μοιάζει αδιάφορο, όμως δεν είναι.

 

Διαβάστε επίσης:

Το μεγαλύτερο «όπλο» μιας leader: Πώς η πανδημία μπορεί να φέρει την ισότητα των φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια

1 στους 5 άνδρες θεωρεί παραπλανητικές τις ειδήσεις σχετικά με το μισθολογικό χάσμα των φύλων

Alpha Bank: Για τρίτη συνεχή χρονιά διακρίνεται στο διεθνή Δείκτη Ισότητας των Φύλων

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση