Ψυχολογία

Covid-19: Πώς θα αναμορφώσει τις προσωπικότητες των ανθρώπων

Photo by Baylee Gramling on Unsplash

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού θα «αποτυπωθούν στην προσωπικότητα του έθνους μας για πολύ καιρό», προέβλεψε ο Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων.

Χωρίς αμφιβολία στο μέλλον οι άνθρωποι θα θρηνούν όσους έχουν πεθάνει και θυμούνται τις προκλήσεις αυτής της περιόδου. Αλλά πώς θα μπορούσε το covid-19 να διαμορφώσει τις προσωπικότητες των ανθρώπων;

Όλοι γεννιούνται σε αυτόν τον κόσμο, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν βασικά προβλήματα. Σχηματίζουν στενές σχέσεις, βρίσκουν συντρόφους και αποφεύγουν τις ασθένειες. Ωστόσο, οι άνθρωποι είναι προσαρμόσιμοι και αντιδρούν στις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται.

Ψυχολογική έρευνα υποδηλώνει, ότι οι ανησυχίες σχετικά με τον κορονοϊό και την κοινωνική απόσταση, είναι πιθανό να επηρεάσουν το πόσο οι άνθρωποι θα επιθυμούν να κοινωνικοποιηθούν με άλλους και τις προτιμήσεις τους για πιο συμβατική σκέψη έναντι στην ιδέα να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες.

Η αποφυγή της νόσου παρακινεί τις αλλαγές

Ψυχολογικές μελέτες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους ευάλωτους στη μόλυνση, είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι είναι λιγότερο εξωστρεφείς, λιγότερο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες και έχουν πιο περιορισμένες κοινωνικο-σεξουαλικές συμπεριφορές. Είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν λιγότερους συνεργάτες , γεγονός που αντικατοπτρίζει την προτίμηση για μακροχρόνιες σχέσεις σε σχέση με περιστασιακές συνδέσεις.

Αλλά ακόμη και η στιγμιαία έκθεση σε πληροφορίες σχετικά με τις μολυσματικές ασθένειες, μπορεί να διαμορφώσει την προσωπικότητα, τις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι, η έκθεση σε κίνδυνο διαμορφώνει τις προτιμήσεις για τους συντρόφους αντίθετου φύλου. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έδειξαν μεγαλύτερη έλξη στις εικόνες ατόμων με συμμετρία προσώπου, που υποδηλώνει ένα στοιχείο καλής υγείας και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ψυχολόγοι έχουν συνδέσει τις ανησυχίες σχετικά με τη μόλυνση από παθογόνο, με μια προτίμηση για μακροχρόνιες σχέσεις, αντί για περιστασιακές.

Photo by Roksolana Zasiadko on Unsplash

Επίδραση του κορονοϊού

Οι πολιτισμικοί κανόνες και πρακτικές, παρέχουν οδηγίες που ορίζουν πώς θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου. Ενώ πριν από την πανδημία, ένα άτομο που φτερνιζόταν δημόσια περνούσε απαρατήρητο, τώρα προκαλεί φόβο. Ακόμα και αν δεν τηρήσουμε τις αποστάσεις ασφαλείας, αυξάνουμε τις πιθανότητες μόλυνσης.

Ο κίνδυνος του κορονοϊού, υπογραμμίζει την ικανότητα και την προθυμία των ανθρώπων να ακολουθούν τις οδηγίες για χάρη της κοινότητας, προωθώντας την ανιδιοτελή πλευρά των ατόμων.

Η ζωή σε μια περίοδο με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, είναι πιθανό να διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τον εαυτό τους σε σχέση με την κοινότητά τους, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους σχετικά με το σεξ , τις προτιμήσεις τους έναντι της συμβατικής σκέψης και συμπεριφοράς και την ανάληψη κινδύνων γενικά .

Όσο περισσότερο παραμένει η απειλή του κορονοϊού, τόσο περισσότερο αυτές οι αλλαγές μπορεί να αντικατοπτρίζουν όχι μόνο αλλαγές σε στιγμιαίες συμπεριφορές, αλλά και σε πιο διαρκή στοιχεία της προσωπικότητας των ανθρώπων.