Μια μελέτη από τη συμβουλευτική εταιρεία McKinsey & Co. διαπίστωσε ότι, η πανδημία προκάλεσε για τις γυναίκες αύξηση των οικιακών εργασιών και της ευθύνης απέναντι στη φροντίδα των παιδιών.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι μητέρες σε σχέση με του πατέρες, είχαν πάνω από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της οικιακής εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους πατέρες που εργάζονταν, να περάσουν άλλες τρεις ώρες επιπλέον ή περισσότερες για τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη διαφορά στην ψυχική ευεξία που ανέφεραν οι εργαζόμενοι γονείς στην ίδια μελέτη.
Το 71% των αντρών είπαν ότι είχαν καλύτερη ψυχική υγεία, ενώ μόλις το 41% των γυναικών ανέφεραν το ίδιο.
Ο Αλέξις Κριβκορβιτς, ανώτερος συνεργάτης της McKinsey και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ανησυχεί ότι υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε αυτό, μερικές από τις οποίες αντικατοπτρίζονται στα δεδομένα.
Οι εργαζόμενες μητέρες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους πατέρες να πουν ότι φοβόντουσαν πως να κριθούν αρνητικά στην εργασία λόγω των αυξημένων ευθυνών τους στο σπίτι, ενώ 1 στις 3 εργαζόμενες μητέρες, είπε ότι σκέφτηκε να σταματήσει την καριέρα της.
Η νέα έκθεση αντλείται από την ετήσια μελέτη των γυναικών στο χώρο εργασίας της McKinsey, που έγινε σε συνεργασία με την Lean In και φέρνει νέα δεδομένα για να επισημάνει τον εξαιρετικό αντίκτυπο της πανδημίας ειδικότερα στις μητέρες. Επικεντρώνεται σε ζευγάρια με δύο εισοδήματα, ετεροφυλόφιλα στη Βόρεια Αμερική και στον τρόπο με τον οποίο ανέφεραν ότι χωρίζουν την εργασία στο σπίτι.
Ενώ οι εργαζόμενες γυναίκες ανταποκρίνονται εδώ και πολύ καιρό με μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία, η πανδημία ανάγκασε τους γονείς σε ένα «πείραμα ευελιξίας» που δεν ήταν δίκαιο, σημείωσε ο Κρίβκοβιτς.
«Προσθέσαμε επίσης την κατ ‘οίκον εκπαίδευση, περισσότερες ευθύνες στο νοικοκυριό, φροντίδα ηλικιωμένων. Επομένως όλη η υποδομή που χτίστηκε για να επιτρέψει στις γυναίκες να μπουν στο χώρο εργασίας, ξαφνικά αφαιρέθηκε».
Οι γυναίκες, έχασαν θέσεις εργασίας σε υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες. Μια ανάλυση από το Εθνικό Κέντρο Νομικών Γυναικών προειδοποίησε ότι για να επιστρέψουμε στα επίπεδα απασχόλησης πριν την πανδημία, θα χρειαστούν σχεδόν 500.000 Αμερικανίδες γυναίκες να επανέλθουν στο εργατικό δυναμικό κάθε μήνα για περισσότερο από ένα χρόνο.
Η κοινωνιολόγος Τζέσικα Καλάρκο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, μελετά τις ανισότητες μεταξύ των φύλων στις οικογένειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σημείωσε ότι πολλές φορές, ο «προεπιλεγμένος γονέας» (το άτομο που αναλαμβάνει την πρωτοβάθμια φροντίδα και τις ευθύνες του νοικοκυριού), είναι αυτός που κερδίζει τα λιγότερα χρήματα, έχει μεγαλύτερη ευελιξία στο πρόγραμμα εργασίας του ή έχει κάνει περισσότερες ώρες ανατροφή των παιδιών. Συχνά, λέει, αυτός ο γονέας είναι η μητέρα.
Επίσης ανησυχεί για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο που μπορεί να έχει η πανδημία στις εργαζόμενες μητέρες και την ψυχική τους υγεία, ειδικά εάν δεν υπάρχει περισσότερη θεσμική υποστήριξη για αυτές.
Σημείωσε ότι η πανδημία, αντί να δημιουργεί την ανισότητα, τη μεγεθύνει. Γι’ αυτό σύμφωνα με την ίδια, απαιτούνται κοινωνικές λύσεις μεγάλης κλίμακας, όπως καλύτερες αμοιβές, καθολικά προσιτή παιδική φροντίδα και οικογενειακή άδεια επί πληρωμή.
Θα ήθελε επίσης να δει «αληθινά προγράμματα επιστροφής» για τις εργαζόμενες μητέρες, που να τις οδηγούν προς ηγετικές θέσεις και όχι να τιμωρεί τους υπαλλήλους για τα κενά που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας και της γενικότερης κόπωσης.
Διαβάστε επίσης:
Έβαλιν Έντινγκτον: Η 14χρονη μαθήτρια που δημιούργησε από το μηδέν μια κερδοφόρα επιχείρηση
Έναρξη νέας επιχείρησης: Ποιες οι προσδοκίες και τι συμβαίνει στην πραγματικότητα
5 Tips για να κερδίσετε περισσότερα χρήματα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση