Ψυχολογία

Εσωστρεφείς Vs Εξωστρεφείς: Ποιοι είναι πιο δημιουργικοί;

Photo by Kreated Media on Unsplash

Πολλοί έχουν την τάση να πιστεύουν ότι οι εσωστρεφείς άνθρωποι δεν είναι δημιουργικοί, σε αντίθεση με τους πιο εξωστρεφείς, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν πάντα τις καλύτερες ιδέες. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

Σύμφωνα με τον James Webb Young, ο οποίος έγραψε το βιβλίο: “Μια τεχνική για την παραγωγή ιδεών” το 1939, υπάρχουν 5 βήματα για τη διαδικασία δημιουργικότητας , το τρίτο από τα οποία είναι η ασυνείδητη επεξεργασία. Γι ‘αυτό και η αναβλητικότητα βοηθά στο να γεννηθούν δημιουργικές ιδέες. Οι πρώτες σκέψεις που συλλέχθηκαν και αποθηκεύτηκαν στον εγκέφαλό μας, πρέπει να ωριμάσουν για να μπορούν να συνδυαστούν σε νέες, δημιουργικές ιδέες.

Άρα ποια άτομα μπορεί να είναι πιο δημιουργικά; Τα εσωστρεφή; Ή τα εξωστρεφή;

Η στιγμή που γεννιέται μία ιδέα, μπορεί να μην αφορά πάντα την ατομική λειτουργία. Το brainstorming, βασίζεται σε συνδυασμό ιδεών από πολλά άτομα, όταν οι ιδέες από ένα άτομο ενισχύονται από ένα άλλο, οδηγώντας σε ένα προϊόν, που κανένας από τους συμμετέχοντες δεν θα μπορούσε να οραματιστεί μεμονωμένα.

Αν αναρωτηθείτε πότε είχατε και εσείς μία καλή ιδέα, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα διαπιστώσετε ότι σας προέκυψε μετά από τη συνομιλία με άλλους ανθρώπους. Ακόμα κι αν δεν συνεισέφεραν συνειδητά σε αυτή, ακόμη και το γεγονός ότι έπρεπε να τους εξηγήσετε αυτό που είχατε στο μυαλό σας, σίγουρα θα είχαν θετικό αντίκτυπο στις αρχικές σας ιδέες και έλυσαν προβλήματα, που μέχρι τότε σας απασχολούσαν.

Η ομαδική ανταλλαγή απόψεων είναι δύσκολη για τους εσωστρεφείς χαρακτήρες. Θα προτιμούσαν απλώς να μείνουν μόνοι για να σκεφτούν. Όμως έτσι,  δεν μπορούν να επωφεληθούν, από τις σκέψεις των άλλων.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 1982 που  συσχέτισε τον δείκτη τύπου Myers Briggs (MBTI) με την ατομική δημιουργικότητα, διαπίστωσε ότι τα δημιουργικά άτομα είναι σημαντικά πιο διαισθητικά, έχουν αντίληψη και είναι μέτρια εξωστρεφή.

Photo by Roman Kraft on Unsplash

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι προσπαθούν να δώσουν μια όσο πιο αντικειμενική απάντηση γίνεται, εάν υπάρχει μια λέξη που κάνει τους δημιουργικούς ανθρώπους διαφορετικούς από τους άλλους, είναι η λέξη πολυπλοκότητα.

Αντί να είναι άτομο, αυτό που παράγει ιδέες, να είναι πλήθος. Οι δημιουργικοί άνθρωποι είναι τόσο εσωστρεφείς όσο και εξωστρεφείς, αλλά σε διαφορετικούς χρόνους. Χρειάζονται και χρησιμοποιούν τη συντροφιά των άλλων ανθρώπων για να χτίσουν καλύτερες ιδέες. Επίσης, χρησιμοποιούν τη μοναξιά για να τις αφήσουν να μεστώσουν, και ορισμένες δραστηριότητες για να τις ενεργοποιήσουν ώστε να αποδείξουν ότι οι ιδέες αυτές μπορούν όντως να συνδυαστούν.