Όταν δημιουργούμε νοητά πλαίσια, στη δουλειά μπορούμε καλύτερα να αυτοματοποιήσουμε ορισμένες καθημερινές εργασίες. Όμως σύμφωνα με τη νευροεπιστήμη, το κινούμαστε μόνο μέσα σε αυτά, δε βοηθά στη δημιουργικότητα.
Η νευροεπιστήμη μάς έχει διδάξει ότι ο εγκέφαλος αναζητά διαρκώς σαφήνεια. Κάθε δευτερόλεπτο, αναλύει μοτίβα στα περιβάλλοντα όπου βρισκόμαστε και τις συμπεριφορές μας, για να κατανοήσει καλύτερα τον κόσμο.
Δεδομένου ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να διευκρινίζουν και να απλοποιούν, η ασάφεια της πανδημίας ήταν ιδιαίτερα δύσκολη στην πλοήγηση της σκέψης. Ο κορονοϊός, διαφοροποίησε σημαντικά τη διεξαγωγή της εργασίας, ακύρωσε γεγονότα, άλλαξε ρουτίνες και έπληξε τον εγκέφαλο. Επίσης, αυτό το επίπεδο διαταραχής, πυροδοτεί μια «επιβίωση» στη νοοτροπία. Το αποτέλεσμα είναι η κακή δημιουργικότητα.
Καθώς προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα νέα περιβάλλοντα, ο εγκέφαλός μας μετατοπίζει πόρους στα συναισθηματικά μας κέντρα. Αυτό αφήνει τον προμετωπιαίο φλοιό μη διαθέσιμο για δημιουργικότητα και καινοτομία.
Επομένως, χωρίς δημιουργικότητα, οι ικανότητές μας να επιλύουμε προβλήματα, να επικοινωνούμε και να εφαρμόζουμε στρατηγική ευκινησία υστερούν. Μια νοοτροπία επιβίωσης καταναλώνει νευρικούς πόρους και αποτρέπει τη σκέψη υψηλότερου βαθμού.
Δυστυχώς, αυτό έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Σύμφωνα με την έρευνα του οργανισμού McKinsey, μια αμερικανική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, που δημοσιεύει εκθέσεις σχετικά με θέματα διαχείρισης , οι ηγέτες που ενεργούν νωρίς και αποφασιστικά σε περιόδους οικονομικής αναστάτωσης, αποκομίζουν μακροπρόθεσμα οφέλη. Όταν δεν έχετε τη διανοητική ικανότητα της δημιουργικότητας, χάνετε ευκαιρίες για βελτίωση της απόδοσης της εταιρείας σας.
Εάν μπορείτε να ξεπεράσετε τη νοοτροπία επιβίωσης και να βγείτε από τη ζώνη άνεσης που σας παρέχουν τα νοητικά πλαίσια, θα μπορείτε πιο εύκολα να οδηγήσετε την ομάδα σας στην επιτυχία, την κρίσιμη αυτή περίοδο.
Το θετικό μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, είναι ότι μπορείτε να σχεδιάσετε το περιβάλλον σας για να ενεργοποιήσετε τη δημιουργικότητά σας. Με τον ίδιο τρόπο που το νερό ρέει όταν δεν υπάρχει κάτι να το εμποδίζει, η δημιουργικότητα προκύπτει με φυσικό τρόπο. Ο εγκέφαλος λατρεύει να κάνει συσχετίσεις. Όταν καταργήσουμε τα εμπόδια στη δημιουργικότητα, θα ακολουθήσουν νέες ιδέες άρα και λύσεις.
Διαβάστε επίσης:
Γιατί η θετικότητα δεν οδηγεί πάντα μια επιχείρηση στην επιτυχία
Διαλογισμός «σάρωσης» σώματος: Τι είναι και γιατί τον συνιστούν οι ειδικοί
Πώς να αναπτύξετε ένα υγιές περιβάλλον εργασίας σε μια επιχείρηση
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση