ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατι οι εκφράσεις του προσώπου δεν συμβαδίζουν πάντα με τα συναισθήματα μας

Photo by Andrey Zvyagintsev on Unsplash

Οι έρευνες σε μια νέα μελέτη έδειξαν ότι η έκφραση του προσώπου δεν αποκαλύπτει με ακρίβεια το πραγματικό συναίσθημα ενός ατόμου.

Για να βγει ένα πιο άρτιο συμπέρασμα θα πρέπει να ληφθεί επιπλέον υπόψη η γλώσσα του σώματος η κουλτούρα ενός ατόμου.

Σκοπός είναι αυτές οι πληροφορίες να είναι χρήσιμες ώστε να παροτρύνουν τους ανθρώπους να μην είναι βιαστικοί όταν κρίνουν ένα άτομο με βάση την έκφραση του προσώπου του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ηλεκτρικής και ηλεκτρονικής πληροφορικής στο «State University» του Οχάιο Aleix Martinez, έχει μεγαλύτερη ακρίβεια το να μην εμπιστεύεστε ποτέ τις εκφράσεις στο πρόσωπο ενός ατόμου.

Τα ευρήματα που συγκεντρώθηκαν εδώ και χρόνια σε διάφορα πειράματα για το θέμα αυτό παρουσιάστηκαν από τον Martinez και τους συναδέλφους του στην ετήσια συνάντηση της «Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης» στο Σιάτλ.

Σε αυτές τις μελέτες, οι ερευνητές ανέλυσαν την κινητική του μυϊκού συστήματος στο πρόσωπο και συνέκριναν αυτές τις μυϊκές κινήσεις με τα συναισθήματα ενός ατόμου. Διαπίστωσαν ότι όταν έγινε προσπάθεια να οριστούν τα συναισθήματα με βάση τις εκφράσεις του προσώπου, το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν πάντα λάθος.

Όταν χαμογελάει κάποιος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι χαρούμενος. Μπορεί να έχει νευρικότητα ή να νιώθει αμηχανία ακόμα και να είναι ένα αντανακλαστικό.

Η εκφραστικότητα στο πρόσωπο ενός ατόμου ποικίλει πάντοτε. Μπορεί κάποιος να είναι εσωστρεφής ή εξωστρεφής ανάλογα με τον χαρακτήρα του.

 

Photo by Kim Sammut on Unsplash

 

Τι αποκάλυψαν οι φωτογραφίες

Σε ένα πείραμα, οι συμμετέχοντες έδειξαν μια εικόνα του προσώπου ενός ανθρώπου με ένα ευρύ ανοιχτό στόμα, «τα μάτια σχεδόν κλειστά, το κόκκινο πρόσωπο, τα φρύδια κάτω σαν πολύ απειλητικά και εκείνοι στην πλειοψηφία έκριναν ότι είναι πολύ θυμωμένος ή τρελός. Όταν οι ερευνητές έδειξαν το υπόλοιπο σώμα του ανθρώπου όπου έτρεχε με ανοιχτές αγκάλες τότε αποκαλύφθηκε το πλαίσιο για τη σοβαρή του έκφραση του προσώπου.

‘Ήταν ένας ποδοσφαιριστής που μόλις σκόραρε ένα γκολ το οποίο έκανε απόλυτη αίσθηση. Δεν ήταν τρελός αλλά στην πραγματικότητα πολύ χαρούμενος, ενθουσιασμένος

Κατά τον προσδιορισμό του συναισθήματος, ο καθηγητής Martinez αναφέρει ότι και οι πολιτιστικές πληροφορίες που μας περιβάλλουν είναι απαραίτητες.

«Πρέπει να καταλάβετε ποιο ποδόσφαιρο είναι και τι σημαίνει να πετύχετε ένα στόχο», εξήγησε. Επίσης είναι και θέμα πολιτισμού. Δεν ανταποκρίνονται όλοι το ίδιο στο ποδόσφαιρο.

Το χρώμα μπορεί να κάνει τη διαφορά

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι το χρώμα του προσώπου είναι ένας άλλος δείκτης για το πώς αισθάνεται κάποιος.

 

Όταν αισθάνεστε ένα συναίσθημα, υπάρχει μια απόκριση του κεντρικού νευρικού συστήματος που απελευθερώνει πεπτίδια όπως οι ορμόνες, η κορτιζόλη και η τεστοστερόνη.

Τα πεπτίδια αυτά αλλάζουν τη ροή του αίματος και τη σύνθεση του αίματος. Το πρόσωπο είναι ενσωματωμένο σε αυτούς τους παράγοντες και μπορεί να αλλάξει χρώμα.

Πέρα από αυτό, πρέπει να εξετάσετε και την κίνηση του σώματος.

Πώς να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες

Καλό θα ήταν να μην βιάζεστε να κρίνετε του άλλους μόνο από την έκφραση του προσώπου τους. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις ή πλαίσια που δεν γνωρίζουμε όταν αλληλεπιδράμε με ανθρώπους. Επομένως, μην ζυγίζετε το συναίσθημα με βάση την έκφραση του προσώπου τους.

Αυτό είναι σημαντική πληροφορία αυτή τη στιγμή εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείται η τεχνολογία για την αποκρυπτογράφηση των εκφράσεων του προσώπου.

Οι εκφράσεις προσώπου μπορεί να έχουν σημασία

Ο Alan Cowen, PhD, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο κοινωνικής αλληλεπίδρασης του Berkeley στην Καλιφόρνια και επιστημονικός σύμβουλος και ερευνητικός συνεργάτης της Google, πιστεύει ότι οι εκφράσεις του προσώπου εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος του τρόπου με τον οποίο γνωρίζουμε πώς αισθανόμαστε.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Στην καθημερινή ζωή, γνωρίζουμε από το ευρύτερο πλαίσιο εάν το πρόσωπο χρησιμοποιείται για να επικοινωνεί το συναίσθημα ή όχι, και ταυτόχρονα αντιλαμβανόμαστε το σώμα και τη φωνή».

«Εάν επιλέξουμε να αγνοήσουμε αυτές τις πληροφορίες, είναι αλήθεια ότι μερικές φορές θα ερμηνεύσουμε εσφαλμένα την έκφραση του προσώπου. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ μακριά από την ένδειξη ότι οι εκφράσεις του προσώπου δεν έχουν κανένα ρόλο στην επικοινωνία του συναισθήματος ».