ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί η ηλικία των 50 είναι ιδανική για να τολμήσετε να δημιουργήσετε τη δική σας επιχείρηση

Γενικά, επικρατεί η άποψη, ότι μία καριέρα για να εξελιχθεί και να καταξιώσει κάποιον στον τομέα του, καλό είναι να ξεκινά από την δεκαετία των 20 ετών. Εν μέρει, είναι σωστή. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαγορευτικό για τον οποιοδήποτε, να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στις επόμενες δεκαετίες της ζωής του και γιατί όχι, ακόμα και μετά τα 50 του χρόνια. Αυτό ισχύει κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν μία επιχειρηματική ιδέα, που σκοπεύουν να υλοποιήσουν.

Μια νέα μελέτη για τους νικητές του βραβείου Νόμπελ στα οικονομικά, διαπιστώνει ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί κύκλοι ζωής της δημιουργικότητας, ένας που βρίσκει μερικούς ανθρώπους νωρίς στην καριέρα τους και ένας άλλος που εμφανίζεται πιο συχνά αργότερα στη ζωή.

Σε αυτή τη μελέτη, η πρώιμη κορυφή βρέθηκε για τους νικητές στα μέσα της δεκαετίας των 20, ενώ η τελευταία κορυφή για εκείνους στα μέσα της δεκαετίας των 50 ετών.

Η έρευνα υποστηρίζει προηγούμενες εργασίες των συγγραφέων, που βρήκαν παρόμοια μοτίβα στις τέχνες και σε άλλες επιστήμες.

Ο Weinberg έκανε τη μελέτη με τον David Galenson, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Η μελέτη τους εμφανίζεται σε ένα ειδικό τεύχος του περιοδικού De Economist.

Στη μελέτη, οι νικητές του βραβείου Νόμπελ, που έκαναν την πιο πρωτοποριακή δουλειά τους στην αρχή της καριέρας τους, έτειναν να είναι «εννοιολογικοί» καινοτόμοι.

Αυτοί οι τύποι καινοτόμων «σκέφτονται έξω από το κουτί», προκαλούν τη συμβατική σοφία και βρίσκουν ξαφνικά νέες ιδέες. Οι εννοιολογικοί καινοτόμοι, έχουν την τάση να ξεχωρίζουν νωρίς στην καριέρα τους, πριν βυθιστούν στις ήδη αποδεκτές θεωρίες του τομέα, δήλωσε ο Weinberg.

Photo by LinkedIn Sales Navigator on Unsplash

Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ένα ακόμη είδος δημιουργικότητας, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των «πειραματικών» καινοτόμων. Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, συσσωρεύουν γνώσεις μέσω της σταδιοδρομίας τους και βρίσκουν πρωτοποριακούς τρόπους ανάλυσης, ερμηνείας και σύνθεσης αυτών των πληροφοριών, με νέους τρόπους.

Οι ερευνητές πήραν μια νέα, εμπειρική προσέγγιση στη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 31 βραβευμένοι. Τακτοποίησαν τους νικητές, σε μια λίστα από τους πιο πειραματικους έως τους πιο εννοιολογικούς.

Αυτή η κατάταξη, βασίστηκε σε συγκεκριμένα, αντικειμενικά χαρακτηριστικά του πιο σημαντικού έργου των βραβευμένων.

Για παράδειγμα, οι εννοιολογικοί οικονομολόγοι τείνουν να χρησιμοποιούν παραδοχές, αποδείξεις και εξισώσεις και έχουν ένα μαθηματικό παράρτημα ή εισαγωγή στα χαρτιά τους.

Από την άλλη πλευρά, οι πειραματικοί οικονομολόγοι βασίζονται σε απευθείας συμπεράσματα από γεγονότα, έτσι τα έγγραφα τους έτειναν να έχουν περισσότερες αναφορές σε συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως μέρη, χρονικά διαστήματα και βιομηχανίες ή εμπορεύματα.

Μετά την ταξινόμηση των βραβευμένων, οι ερευνητές καθόρισαν την ηλικία κατά την οποία κάθε βραβευμένος συνέβαλε περισσότερο στα οικονομικά.

Ο Weinberg και ο Galenson, χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικές μεθόδους για να υπολογίσουν σε ποια ηλικία αναφέρθηκαν οι βραβευθέντες πιο συχνά, γεγονός που σήμαινε ότι ήταν στο αποκορύφωμα της δημιουργικότητας τους.

Οι δύο μέθοδοι διαπίστωσαν ότι οι εννοιολογικοί νικητές κορυφώθηκαν σε ηλικία περίπου 29 ή 25 ετών, ενώ οι πειραματικοί στην ηλικία των 50 ετών.

‘Άλλες έρευνες σε αυτόν τον τομέα, έχουν μελετήσει τις διαφορές στις ηλικίες αιχμής της δημιουργικότητας μεταξύ επιστημονικών κλάδων, όπως η φυσική και οι ιατρικές επιστήμες. Σε αυτές, βρέθηκαν γενικά μικρές παραλλαγές μεταξύ κλάδων, με τη δημιουργικότητα να κορυφώνεται στα μέσα της δεκαετίας των ’30 έως τις αρχές της δεκαετίας των ’40 στους περισσότερους επιστημονικούς τομείς.

Οι ερευνητές βρήκαν την υποστήριξη από επιχορηγήσεις από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης, το Γραφείο Ερευνών Συμπεριφοράς και Κοινωνικών Επιστημών των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας και τα ιδρύματα Ewing Marion Kauffman και Alfred P. Sloan.

Σαν συμπέρασμα, μπορεί κανείς να πει, ότι η ηλικία δεν παίζει ρόλο στη δημιουργικότητα. Ο χώρος των επιχειρήσεων, δεν ηγείται μόνο από «παιδιά θαύματα», αλλά και από όσους έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν την εμπειρία που έχουν συγκεντρώσει σε όλα τα χρόνια της επαγγελματικής τους πορείας.

 

Διαβάστε επίσης:

Η εργασία στα 40 δίνει ευκαιρίες για περαιτέρω εξέλιξη της καριέρας

Αναζήτηση εργασίας μετά τα 50: Πώς να προωθήσετε τον εαυτό σας

6 τρόποι να ακολουθήσετε την καριέρα που πάντα ονειρευόσασταν

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση